Ha így marad, nemcsak a téli olimpiát, hanem a foci vb-t sem nézhetjük a határon túl, magyarul. Még szerencse, hogy a szlovák, román, ukrán és a szerb tévé is közvetít.

Magyar sportrajongók milliói merednek  döbbenten a sötét tévéképernyőkre az olimpia közvetítés alatt. Legalábbis azok a határon túl élők, akik magyar nyelven, a közmédián szeretnék nyomon követni a sporteseményeket. Az ok prózai:  a Téli Olimpia közvetítési jogait és sugárzását annak jogtulajdonosa kizárólag Magyarország területére engedélyezte. Felvidéki magyarként így választhatunk a szlovák, a cseh, vagy éppen az osztrák televízió közvetítései között.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

A téli olimpia jogtulajdonosa, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a reklámügynökség, amely ezeket a jogokat megvette, csak olyan feltétellel kötött szerződést, hogy a közvetítéseket országhatáron belül titkosítani kell. (Ugyanígy nem láthatja pl. a Svédországban élő nagy számú dán  diaszpóra a dán tv adását, vagy az Oroszországban élő ukránok az ukrán tv adását.)” – áll Cs. Tóth Eszter válaszában a közmédia közönségszolgálatától az egyik felháborodott dunaszerdahelyi magyar, Karaffa Attila kérdésére, melyet portálunk is megkapott.

Elgondolkodtató. De továbbra sem értjük, miért tudjuk mégis nézni Pozsonyban a cseh vagy az osztrák tévé olimpiai közvetítéseit? Miért csak a magyar adás „süket”? Ki hibázott és mikor? A közmédia? A Magyar Olimpiai Bizottság? A politikum?

mtva2
Csaknem 150 órában közvetítenek a szocsi XXII. Téli Olimpiai Játékokról a közmédia tévécsatornái – határon belül. Kép: mob.hu

Megannyi fontos kérdés, melyet jó volna mielőbb tisztázni. Annál is inkább, mivel értesüléseink szerint a határon túli adásblokk nemcsak a Téli Olimpiára, hanem a nyári labdarúgó-világbajnokságra is vonatkozik! Külhoni magyarként így nézhetjük majd a szlovák, a román, a szerb, vagy épp az ukrán tévén a focimeccseket.

Magyarország választások előtt áll. A kampányban huszadrangú dolgok is előkerülnek, megy a lejáratás ezerrel. Az elvi kérdésekről viszont mindenki  elfeledkezett. A Nemzeti Összetartozás Kormánya szépen megerősítette a trianoni határokat.

 hirdetes_300x300  

UPDATE, február 14.: Az óriási felháborodás után néhány nappal gyökeres változás állt be a témában. Február 13. óta a téli olimpia magyar adásának kódolása megszűnt és immár a szlovákiai kábelszolgáltatóknál is elérhető.

Király Zsolt

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!