A politikusokra ügyelni kell, mert a nagy pénz és a korlátlan hatalom csapda számukra. De ne akarjunk tőlük lehetetlent.

A márciusi hónap kommentárjaként ezúttal Gabriel Šípoš, a Transparency International Szlovákia igazgatójának irását közöljük. A cikk a SME-ben jelent meg, március 30-án.

A politikusokra ügyelni kell, mert a nagy pénz és a korlátlan hatalom csapda számukra. De ne akarjunk tőlük lehetetlent.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

A reakciók alapján ez a köztársaságielnök-választás is sokakat megerősített abban, hogy a politikában sok a szenny, a személyi gőg és a hozzá nem értés. És bár a Transparency-ban ezekre a visszásságokra gyakran rámutatunk, egy berögződött elképzelés továbbra is jelen van: a politikusok különösen jellemtelenek a mindennapok valóságához képest.

Valóban ilyen mocskos a politika? A PwC felmérése szerint Szlovákiában az elmúlt két évben a cégek mintegy harmadában legalább egy alkalommal előfordult már belső csalás – leggyakrabban az alkalmazottak és a menedzserek részéről. És mennyi továbbira nem derült fény?

Bármelyik futballmérkőzésen láthatunk olyan pillanatokat, ahol a játékosok szimulálnak és csalnak, mindezt nézők és kamerák ezrei előtt, élő adásban. Becslések szerint a házasságok negyedében előfordul hűtlenség.

  hirdetes_300x300   

Mi a hónap kommentára?

A hónap kommentára a Körkép sorozata. Rendszeresen, minden hónapban

egy általunk legjobbnak, legérdekesebbnek tartott  kommentárt közlünk a szlovák

sajtóból magyar fordításban. A sorozat eddigi részei:

(2012) októbernovemberdecember,

(2013) január, februármárcius, április, májusjúniusjúliusaugusztusszeptember,

október, december,

(2014) január, február

 

Hogy a politikusoknak túl nagy az egója, és mindegyik saját pártot akar? Az egyes vállalatok, mint az Apple vagy Twitter sikerei mögött bőven akadnak piszkos trükkök és szakítások az egykori legközelebbi munkatársak között is.

A .týždeň szerkesztősége, amely kritizálja a politikusok egyénieskedését, pár éve egy korábbi magazinban keményen összekapott a tulajdonrészen. Eduard Chmelár egójáról még a baloldaliaknak sincs túl jó véleménye. Miközben csaknem minden második házasság válással végződik.

A politika állítólag ismétlődően termeli az állami mutyikat, mint az útvám bevezetése vagy az új adó információs rendszer összeomlása volt. De magáncégek is buktak már el szép számban alkalmatlanságuk miatt, a nagy bankoktól és az autógyáraktól kezdve egészen a Nokiáig. És közülünk vajon ki nem rontott el még semmit a munkahelyén?

A politikusokra ügyelni kell, mert a nagy pénz és a korlátlan hatalom csapda számukra. De ne akarjunk tőlük lehetetlent.

A politikai kultúrán próbáljunk saját példánkon keresztül javítani, otthon vagy a munkahelyen. Furcsán hangzik, de a politikusok is több empátiát érdemelnek.

Gabriel Šipoš

Fordította: Körkép (Csonka Ákos)

Nyitókép: teraz.sk

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!