Szlovákosodó Most-Híd, zöldülő Dél-Szlovákia, kemény harcok Pozsonyért, Barroso székéért és Ukrajnáért, finom ételek, túlélésre játszó politikusok, frappáns kommentek.

Az elmúlt hét nap eseményei hét percben. Vasárnapi hírek a Körképen.

Így szavaztak a magyarok

Az EP-választások után elkészültek végre az eredményeket szemléletesen bemutató grafikonok is. Az MKP és a Most-Hid versenyét ugyan mindenki saját szája ize szerint tálalja, a magyarlakta régiók számai viszont több mint beszédesek. Oriskó Norbert grafikonjai világosan mutatják, Dél-Szlovákiában az MKP kezdi átvenni a vezetést a Most-Híd fölött, akik válaszként inkább a szlovák vonalat erősítik.

EP_ON
Az MKP és a Most-Híd „csatája” Dél-Szlovákia magyarok által lakott településein: 338 : 189. (15 településen pedig egyenlő szavazatot szerzett a két párt) Kép: Oriskó Norbert (Felvidek.ma)

Új választási törvény, új játékszabályok

Kevesen tudatosítják, de a héten elfogadott választási törvény módosítása az egyik legfontosabb jogszabály a választópolgárok számára. Épp ezért komoly figyelmet érdemel. Az egyes választások eddig más más rendszerben zajlottak, és először egységesítve lettek. Az első elemzésekről itt és itt lehet olvasni.

 hirdetes_810x300  

Pártmozgások az ellenzéknél

Az SDKU-ban Pavol Frešo alatt remeg a léc. A pártstruktúra főleg a 6-8 százalékon mért támogatottság miatt ideges, emiatt ugyanis sokan rövidesen kieshetnek a nagypolitikából és új megélhetés után nézhetnek. Pavol Frešo tekintélye egyre zsugorodik, az egykor szebb napokat látott reformpártot egymás után hagyják ott a nagy nevek. Ami érdekes, hogy Dzurinda és Mikloš továbbra is hallgat.

A héten Igor Matovič parlamenti frakciója is gyengült. Az EP-választásokon karikázással brüsszeli mandátumot nyert Branislav Škripek konzervatív sikere után a liberális nézeteket valló Mikuláš Huba úgy döntött, elhagyja a frakciót.

mikulas-huba
A jónevű környezedvédő Mikuláš Huba úgy döntött, távozik az OľaNO frakciójából. Kép: webnoviny

Gyökeres változások a Most-Híd-ban

Bugár Béláék tovább szlovákosodnak. A Most-Híd már nem az együttműködés pártja. A párt országos tanácsa Lucia Žitňanskát választotta meg alelnöknek, ezzel egyidejűleg Rudolf Chmel lemondott funkciójáról. Eredeti szlogenjüket is lecserélik. A jövőben nem az együttműködés pártjaként, hanem mint polgári párt fognak működni.

MH
Bugár Béláék tovább szlovákosodnak. A „spolupráca” bukása után most a polgári liberalizmussal próbálkoznak. A képen a magyar szülőtől származó, de magyar tudását letagadó Lucia Žitňanská, a párt új alelnöke látható Bugár Bélával. „És akkor mi van?”

Erős csapata lesz Andrej Kiskának

Újabb két névvel bővült Andrej Kiska államfő legközelebbi csapata. Szóvivője a portálunk által is jól ismert Peter Petrus lesz, akit jó döntésnek tartunk. Petrus legutóbb a JoJ-TV riportere volt, korábban a Twist rádióban is megfordult. Roman Krplean, a SME főszerkesztő-helyettese pedig Kiska mediális részlegét vezeti majd.

peter petrus
Peter Petrus jó választás. Kiska a JoJ TV riporterét kérte fel szóvivőnek. Kép: JoJ

Főpolgármester-választás előtt. Pozsony reflektorfényben

Ftáčnik, Kňažko mellett hamarosan Radoslav Procházka is bejelenti, kit indít a rakétarajtot vett Sieť – Háló, bejegyzés alatt álló új jobboldali politikai tömörülés főpolgármesternek Pozsonyban. Milan Kňažko esélyeit rontja, hogy a KDH is felsorakozott mögéje, ami inkább hiteltelen9ti, mintsem segítené. Kíváncsian várjuk, ki lesz Procházka lova.

Ukrajna: új államfő és háborús viszonyok

Ukrajnában elnököt választottak,  a csokimilliárdos Porosenko lett az új államfő, lesöpörve a mára politikai hullává vált Timosenkót. Közben már rendes háború zajlik az országban, Doneckban a helyi futballstadion melelt tis harcok dúlnak.

porosenko
A milliárdos Petro Porosenko, a Vitalij Kicsko vezette Ütés (UDAR) párt jelöltje nyerte az ukrán államfőválasztást. Kép: magyarhirlap

Cameron-Orbán kontra Juncker

Ki lesz Barroso utódja? Bár az EP-választásokat az Európai Néppárt (EPP) nyerte, és az EPP jelöltjét, Junckert ellenfele, a szocialista Schultz is elfogadja, Nagy-Britannia gyűjti a kormányfőket, akikkel megvétozná a döntést. A gondot Juncker hazai politikai ügyei és alkoholproblémái jelentik. Cameronnal Orbán Viktor is egyetért. Szlovákia támogatja Junckert az Európai Bizottság elnöki posztjára, Magyarország nem. Kíváncsian várjuk, ki kerül ki győztesen annál is inkább, mivel a Spiegel információ szerint Cameron Nagy-Britannia EU-ból való kilépésével fenyeget, ha Junckert megszavazzák.

juncker
Juncker pár hete Pozsonyban is kampányolt. Az ellenzék pártelnökei vigyázba állva várták a Carlton előtt. Kép: Körkép.

Gasztroélmányek a Gourmet fesztiválon,a Körkép is ott kóstolt

Fürjcombok, sonkák, kacsamájhab passionfruittal, fürjtojás rakottkrumplival, kacsamájas töltött tésztatáska szarvasgombás szósszal és vargánya chips-szel, stb. A hétvégén Gourmet fesztivál zajlott Budapesten, ahol kiküldött tudósitónk is szorgalmasan kóstolt. Gasztroélményeiről képes beszámolót is igért, melyet mi magunk is kiváncsian várunk 🙂

gourmet
A hétvégén Gourmet fesztivál zajlott Budapesten, ahol kiküldött tudósitónk is szorgalmasan kóstolt.

A hét facebook kommentjei

György Berki …kialakulóban van a Cameron – Orbán tengely! …a volt luxemburgi miniszterelnök teljesen elfogadhatatlan London számára! …a brit kormányfő Juncker legfőbb hibájának a föderális EU túlzott támogatását tartja! …Orbán Viktor kifogásolja az automatikus jelölést a tagállamok kormányfőinek egyeztetett javaslattételi lehetőségét megkerülve…kifogásolja,azt a gyakorlatot,hogy az uniós intézmények a jogi határokon túllépve az uniós szerződés kereteit feszegetik!

(A Juncker körüli bonyodalmakról.)

Nemes Zoltán … ja , csak arról senki sem beszél , hogy egy képviselővel kevesebb lett az MKP részéről …. azt meg inkább meg sem említem , mennyivel szerencsésebb lett volna Farkas Ivánt delegálni az EP -be … de mindegy , Pali nyugdíjba ment….

Robert Baranyay: A Hid eleve halva szuletett otlet volt, radadul az egyuttmukodesre kimustralt poltikusok a szlovak korbol is egymas utan kopnak ki az aktiv politizalasbol…Nem allitom hogy az MKP gancsnelkuli lovagok tarsasaga, meg azt sem, hogy igazuk van, de inkabb mint a Hidnak.

(Csáky elverte Simont, az MKP megverte a Most-Hidat.)

Körkép.sk/nyk.

Nyitókép: Danglár, (Pravda)

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!