Szlovákia új köztársasági elnöke belevette magát a munkába, a topky.sk gyomorforgatóan medializálta egy nő megerőszakolását, nőhet a minimálbér, Brazíliában sorra égnek le az európai sztárcsapatok. A hét eseményei hét percben vasárnap este a Körképen.

1. Kiska miatt végre nem kell pironkodnunk

Mintegy két évtizedet kellett várnunk az első nem kommunista államfőre. Múlt hét vasárnap óta Andrej Kiska munkába is állt, első hivatalos látogatása Budapestre vezetett. Áder Jánossal és a V4-ek államfőivel a magyar fővárosban találkozott, ahol Nagy Imre újratemetésének 25. évfordulójára emlékeztek. Közben aláírta az első törvényeket, köztük a választási törvény módosítását. Egyben megkezdte Harabin befolyásának gyengítését is: lecserélte a Bírói Tanács három tagját, akiket korábban Ivan Gašparovič nevezett ki, és eddig Harabin támogatói közé tartoztak. Hétfőtől pedig a postán már új 45 centes bélyeget használnak.

10469211_10152120925466817_1674635806442988755_n
Kiska és Áder János a V4-es találkozón Budapesten. (kép: sme.sk)

 

ZN_567_Prezident_Slovenskej_republiky_Andrej_Kiska_v_obrazok_911
Az új Kiskás bélyeg (kép: postoveznamky.sk)

2. Az SDKÚ teljesen eljelentéktelenedett

Teljesen mindegy, hogy megszűnik-e a párt vagy sem. Pavol Frešo mögül végleg elfogyott a levegő, már az alelnökei is menekülnek a süllyedő hajóról. Az eredetileg június végére tervezett tisztújító közgyűlést a pártelnök szeptemberre tette át, abban bízva, hogy így túlélhet. Az SDKÚ annyira reménytelen helyzetben van, hogy lényegében teljesen mindegy, ki lesz a pártelnök. Tartalmilag üresedett ki teljesen el a párt. Frešo esetleges utóda pedig még tőle is csak rosszabb lehet. Aki ugyanis számított valamit, már elment.

 hirdetes_810x300  
shooty_velky
Kép: Shooty

3. Rekordszintre emelné a minimálbért a SMER

Az elemzők ellenzik a lépést, szerintük a munkahelyteremés válna nehezebbé ezzel, a minimálbér növelése ugyanis jelentősen megnöveli a munka árát, azaz az elvonásokat. Ezzel munkaheylek szünhetnének meg, az emberi munkaerőt gépekkel helyettesitsék. A szakszervezetek 399 eurót javasolnak, amit a tárca államtitkára, Branislav Ondruš reálisnak tartja. Közben a minisztérium azzal nyugtatja a cégeket, hogy a minimálbér emelésével párhuzamosan csökkentené a járulékokmértéket. A munkáltatók nem örülnek a lépésnek, szerintük  a Smer csak a szavazói szemében szeretne jobb fényben feltűnni ezzel.

4. Foci-vb: a büszke Albion és a tiki-taka halála

Fogyatkozik Európa. Egymás után esnek ki a sztárcsapatok a vb-n. A sort a Világ- és Európa bajnok spanyolok kezdték, akik két kör után kerültek körön kívülre szerzett pont nélkül. A hét második felében az angolok is csomagolhattak. Ahogy Gundel Takács Gábor stilusosan megjegyezte, a halálcsoportban a halál neve Costa Rica, akik az olaszokat legyőzve ejtették ki büszke Albion fiait. A vb eddigi meccsei alapján leginkább Dél- és Közép-Amerika csapatai érezhetik magukat nyeregben. A vébé remek meccsekkel szolgált, sok a gól is. Igazán érdemes nézni.

esp
A spanyolok idejekorán hazafelé vették az irányt.

5. Michael Schumacher felébredt a kómából

Michael Schumacher felébredt  a kómából és komoly biztonsági intézkedések közepette elhagyta a kórházat. „Michael elhagyta a grenoble-i klinikát, és megkezdte a hosszú rehabilitációt, már nincs többé kómába. A család szeretné kifejezni legmélyebb köszönetét az orvosoknak, az ápolóknak és a terapeutáknak. Nagyon sokat dolgoztak, főleg az első hónapban. Köszönjük mindenkinek, aki jókívánságokat küldött. A rehabilitáció a nyilvánosság kizárásával történik, ezért kérjük a megértésüket” – állt a hivatalos közleményben, Schumi rajongóinak milliói számára csillantva fel a reménysugárt.

schumi
Schumi legyőzte a halált.

6. Ezúttal túllőtt a célon a szlovák bulvár

A topky.sk bulvárportál címlapon közölt videót egy nő megerőszakolásáról. „Perverz színháznak” és „erotikus show”-nak minősítették az esetet, miközben a videófelvételről világosan kiderül, hogy a nő beleegyezése nélkül történik az aktus.  Az egész eset nagy felháborodást váltott ki. Kérdéssé válik az újságírói etika határa, de az is felmerült, hogy mivel a videó szereplői romák, a topky.sk nem ítéli el kellően a bűncselekményt, csupán egy kis ironikusan kommentárra futotta tőlük.

359498_titulka_600x
A topky.sk cikke az ominózus eseményről

7. A hét kommentjei a Körképen:

Don Norberto: „Maradjunk vele szemben tárgyilagosak, következetesek és igényesek. Senki sem tökéletes, ahogy mi sem úgy ő sem, és ráadásul ő kezdő is a minket érintő témákban. Kellő körültekintéssel és határozottsággal sokat elérhetünk nála mert alapjában véve emberibb a hozzáállása mint amit eddig tapasztaltunk. Ő esélyt kért és kapott, hát lássuk mihez kezd vele! A megváltást nem tőle kell elvárnunk, hanem a saját berkienkben ügyködőktől és saját magunktól.”

Alex Zula FavStudio: „Ennek a cikknek se füle, se farka…a problémák megoldását saját magunkban kellene keresnünk…egy vegyes házasságban meg csakis az adott házaspár dönti el milyen nemzetiségű lesz gyermekük,ne hozzuk már ezzel is össze az elnököt,hisz ő ezt csak megemlítette,van egy ilyen barátja…és?…Kiska nem a „megváltó,

És amire reagáltak:Andrej Kiska és a magyarok: essünk hasra tőle?

Magyaros lehúzás: „Most jottem haza, a baratainkkal vegigszorakoztuk a Budapest Bar es Lajko Felix koncertjet is.
Na de az árak:
– nagysor (magyar) – 2 EUR – mikozben a belvarosban a cseh es a szlovak sorok 1,50 EUR
– palinka 3 EUR – mikozben 1,2 EUR barmelyik barban a kornyenek a rovidital
– langos 4 EUR
– kolbacs 6 EUR
– egyes fagyi 1,50 EUR!!!
– kurtoskalacs 4 EUR
– csirkemell – 7 EUR, stb.
NOORMALIS???

Pozsonyban azert hozza vagyunk szokva a nem eppen olcso etelekhez, italokhoz, de ez mi akart lenni?
En nem tudom ki lotte be ezeket az arakat, de hogy ongolt lott vele, az biztos. Magyaros lehuzas a magyar kultura napjain. Gratulalok az erintettek rovidlatasahoz!!!”

És amire reagált:Pozsonyi séta csak szlovákul – a magyar kultúrdiplomácia jegyében 

Körkép.sk/nyk.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!