Politikai bukfencek a Most-Hídnál, Pfundtner és Navracsics az MKP-ban, Andrej Kiska első merész lépései, Polis felmérés meglepetésekkel, foci-vb, minisztercserék, ingyenes vasúti közlekedés, ideges reakciók Bugártól.

A hét legfontosabb történései hét percben a Körképen.

1. Navracsics Tibor az MKP-ban, ahol Pfundtner Edittel is találkozott

A magyar külügyminiszter szlovákiai látogatása utolsó állomásaként megállt az MKP székházában is egyeztetésre. Ezzel is demonstrálva a magyar kormány és az MKP közti jó viszonyt. A szervezők Pfundtner Edit független parlamenti képviselőt is meghívták a találkozóra, aki el is jött. Ezzel is jelezve, hogy nyitott a konstruktív együttműködésre a felvidéki magyarságot érintő témákban. Bugár és az általa távirányított magyar nyelvű honi sajtó egy része persze ezt is nehezen viselte.

4
Jobbról: Navracsics, Pfundtner és Berényi Pozsonyban, az MKP székházában.

2. Heti csörte az MKP és a Most-Híd között

Navracsics Tibor magyar külügyminiszter pozsonyi látogatása kapcsán megint nekiesett a magyar pártnak Bugár Béla. A „magyar kormány szlovákiai helytartója, Berényi József (…)a rendezetlen problémákat szőnyeg alá söpri csak azért, hogy elmondhassuk, „kitűnőek a kapcsolatok” – fogalmazott sajtónyilatkozatában.

 hirdetes_400x285  

Bugár furcsa mód azt is nehezményezi, amiért ő maga sem tett az elmúlt években semmit, amikor azt kéri számon Berényi Józseftől, „vajon miért nem hívta fel Navracsics figyelmét arra, hogy egy éve nincs kinevezett kisebbségi kormánybiztosa Szlovákiának, hogy a megbízott közhivatalnok önkényesen beleavatkozott a kisebbségi bizottság tagjainak megválasztásába, hogy megváltoztatta a képviselet szabályait, aminek következtében többek közt a magyar kisebbség is hátrányt szenved? Arról miért nem beszéltek, hogy a kisebbségi kultúrákra szánt támogatások összegét 10%-kal csökkentették az elmúlt évben?“.

Okruchlý stôl Maïarov žijúcích na Slovensku
Ismét nem kímélte egymást a két pártelnök

Bugár lányos zavarában nem is tudatosította, hogy ezzel politikusi impotenciájának listáját is sikerült összeírnia.

„Más szemében a szálkát, sajátjukban a gerendát sem látják.” Az MKP válasza nem váratott sokáig magára. Berényi József szerint csak egy újabb látványos Most-Hidas politikai bukfencet láthattunk. „Évek óta hallgattuk a vegyes párt képviselőitől, hogy az MKP ne járjon Budapestre konzultálni, a magyar kormány ne avatkozzon bele a mi ügyeinkbe, mindent Pozsonyban kell intézni, és nem Budapesten. Láss csodát, most mégis mindent Budapestnek kellene elintéznie az MKP közbenjárásával.“- fogalmazott.

3. Vörös Péter előbb leírta Bugár Béla politikáját, majd beült a frakcióba

Július 1-vel újabb cserékre került sor a szlovák törvényhozásban, miután az EP-mandátumot szerzett képviselők helyére újak érkeztek. Magyar szempontból Vörös Péter érdemes említést, aki két éve (mi még emlékszünk!) igencsak lehúzta a vizes lepedőt Bugárékról és lemondott tisztségeiről a pártban. Elevenítsük fel, mit nyilatkozott akkor:

„Nem kívánok többé egy olyan párt elnökségi tagja lenni, amelyik ígér, de az ígéreteit nem tudja betartani, miközben a lehetőség ott volt a kezünkben. (…)Számomra a magyarság ügye, a kisebbségi jogaink melletti határozott és egyértelmű kiállás kulcsfontosságú és ehhez kell megnyernünk a velünk együtt gondolkodó szlovákokat. Sokáig úgy gondoltam, hogy ez az alapállás a párton belül képviselhető, hiszen mindannyian ugyanazt akarjuk, ugyanazért dolgozunk. Mára be kellett látnom, hogy erre a fajta gondolkodásra a párt vezetésében nincsen igény.“

Vörös Péter szavai két évvel ezelőtt.

Két évvel később Vörös ismét a Most-Híd parlamenti frakciójában. Kíváncsian várjuk további lépéseit.

peter-voros
Vörös Péter újra a parlamentben

4. Polis-felmérés: az MKP és a Most-Híd is benn lenne a parlamentben

Az MKP lenyomta Matovičot és az SDKÚ-t is, Procházka Hálója egyre dagad, és tovább csökken a Smer támogatottsága. A Polis júniusi legfrisebb felmérése szerint nem jutna be a parlamentbe se az SDKÚ, sem az Egyszerű Emberek, se az SaS, ellenben az MKP-nak a 6%-os támogatottság 12 széket eredményezne, a Most-Híd 7,8%-a pedig 16 mandátumra lenne elég.

3
Erősödő magyar politika a Polisnák.

5. Az első minisztercserék Fico kormányában

Čaplovič, Malatinský el, Pavlis, Pellegrini be. A héten megtörténtek az első minisztercserék is Robert Fico kormányában. A váltás a gazdasági és az oktatási miniszteri posztokat érintik. Čaplovičért nem kár, mégis felfelé bukhat: sajtóinformációk szerint emberi jogi kormánymegbízottként folytathatja. A „vérfrissítés“ valójában Robert Fico és pártja népszerűség-vesztéséről próbálja elkerülni a figyelmet, még ha maga Fico nem is vállalhat felelősséget. Marek Maďarič kulturális miniszter szavaiból mindenesetre már kiolvasható, hogy messze nem olyan egységes a pártvezetés, mint az elmúlt években.

1
Malatinský és Čaplovič az első távozók a kormányból.

6. Andrej Kiska rendesen belekezdett

Tökös” kezdés Andrej Kiskától. Egyetlen alkotmánybírót, Jana Baricovát nevezett csak ki a Smer által kiválasztott hat jelöltből, ötöt visszautasított. Paška házelnök neki is ugrott rendesen. A dolog pozitívuma számunkra, hogy megkezdődhet a szlovák igazságügy rendbe tétele.

A köztársasági elnök egyébként a ciklus végére az Alkotmánybíróság teljes összetételét lecserélheti. Jelenleg két magyar alkotmánybíró van a 13 fős testületben, érdekes lesz majd figyelni, mennyiben változik ilyen szempontból is az összetétel.
Andrej Kiska másik húzása a héten Jozef Čentés főügyészjelölt ügyét is előrelenditheti, akit bár megválasztott a parlament, Ivan Gašparovič mégsem akart kinevezni. Čentés alkotmánybíróságra adta az ügyet, majd Gašparovičcsal együtt mindketten elfogultsággal vádolták meg az Alkotmánybíróság tagjainak nagyrészét, patthelyzetet idézve elő. Kiska most felülbírálta elődjét, visszavonta elődje elfogultságra vonatkozó kérelmét, lehetővé téve ezzel az alkotmánybírósági döntést. Akár hatalmi vákuum is kialakulhat a helyzet következtében.

2
Andrej Kiska keményen belekezdett.

7. Folytatódó küzdelmek, legjobb 4 között a foci-vb

Brazília, Németország, Argentína, Hollandia. 2014 világbajnoka ebből a négyesből kerülhet ki. Argentína és Németország viszonylag könnyen, Hollandia tizenegyesrúgásokkal, Brazília pedig óriási veszteségek árán jutott tovább, miután legjobb csatárát (Neymar) és legstabilabb védőjét (Thiago Silva) is elveszítette. A foci-vb utolsó hét napja áll előttünk, a legjobb négy közé többé-kevésbé ezt a négy válogatottat vártuk. Újabb forduló kedden (brazil – német) és szerdán (holland – argentin), a várva várt döntő vasárnap.

neymar
Neymar le is bénulhatott volna

8. Ingyenes vasúti közlekedés – és mi lesz az autóbusszal közlekedőkkel?

Fico rendesen beindította a kampányt, de ki fogja ezt megfizetni? November 17-től a miniszterelnök bejelentése szerint ingyenes lesz a vonatozás minden diáknak, nyugdíjasnak, a munkába járók pedig fél árat fizetnek majd, beleértve a RegioJet-en közlekedőket is.

Az adófizetők viszont így is úgy is megfizetik majd. Fico szerint az autóbusz közlekedésre mindez nem vonatkozik, mert az magánkézben van. És a RegioJet nincs? Nincs veszélyesebb a baloldali populizmusnál.

5
A RegioJet is ingyenessé válhat novembertől.

Körkép.sk/nyk.

Nyitókép: Vörös Péter fb oldala

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!