Augusztus 20-a a magyar államalapítás napja. A legrégibb magyar ünnepnapok egyike. Szent István király napja, amikor a keresztény magyar államalapításra, a magyar állam ezeréves folytonosságára emlékezünk.

Nézzük meg, milyen példával jártak elöl, hogyan emlékeztek és milyen megnyilvánulásai voltak a felvidéki magyarság politikai vezetőinek ezen a napon.

Berényi József, az MKP elnöke augusztus 20-án a közösségi portálon:

„István király intelmeiből:

Tartsd mindig eszedben, hogy minden ember azonos állapotban születik, és hogy semmi sem emel fel, csak az alázat, és semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség,

Emlékezzünk közösen Szent István királyunkra!”

 hirdetes_810x300  
ber_aug-20
Berényi József a közösségi portálon augusztus 20-án. Kép: Berényi József facebook oldala.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke augusztus 20-án a közösségi portálon:

Az „öreg ebek” is szeretik a kényeztetést.

Aj „staré psy” majú radi láskanie.

bb aug.20
Bugár Béla a közösségi portálon augusztus 20-án. Kép: Bugár Béla facebook oldala

Elég egyértelmű különbség.

Úgy gondolom, minden történelmi eseményről elsősorban azért kéne megemlékeznünk, hogy ne felejtsünk. (…) Felejtünk? A felejtés nem ment fel minket a felelősség alól. (…) Ez így nem megy. A felejtésnek nincs gyógymódja. Emlékezni akarni kell.“ – írja Bugár Béla augusztus 21-én kelt blogbejegyzésében a felejtés luxusáról, az 1968-as szovjet bevonulás apropójaként.

A magyar államalapítás viszont már nem ért meg a szlovák-magyar vegyespárt elnökének még csak egy szimbolikus üzenetet sem.

Felejtünk, Béla? A felejtés nem ment fel a felelősség alól.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!