Plágium állampolgárságügyben a Most-Híd parlamenti frakciójában, durvuló önkormányzati választási kampány, Bugár szinte kizárta a Most-Híd és az MKP együttműködését a parlamenti választások előtt, cáfolt tévhitek a cigányok élősködése körül, óraátállítás, október 23.-ra emlékeztünk, tömegverekedés a Slovan-Spartán, ingyenessé váló vasúti közlekedés, Körkép-cikk a .týždeňben.

A hét legfontosabb hírei hét percen a Körképen.

1. Plágium Bugáréknál

A parlament októberi ülésszakán kerül napirendre a Most-Híd állampolgársági törvény-javaslata. Bár a tervezet elfogadására semmi esély sincs (a SMER most készíti a saját javaslatát), csupán kampáncéllal lett a novemberi helyhatósági választások előtt beterjesztve. A beadvány viszont teljes egészében Peter Osuský (SaS) fél évvel ezelőtti törvénymódosításának lenyúlása. Bugárék még a látszatára sem ügyeltek annak, hogy tevékenységük komolyan vehető legyen ebben a magyar szempontból fontos témában.

Kettos-allamp.-nyitokep
Bugárék Osuskýtól „inspirálódtak.”

 2. Beindult az önkormányzati választások előtti kampány

pányolásra a törvény még nem ad lehetőséget, az egyes önkormányzati jelöltek apait-anyait beleadva már hetek óta nyomulnak. Robert Fico a számára fontos Zsolna tartozását engedte el 17,5 millió euró értékben, mely az ottani kóreai falu miatt keletkezett, ami az ellenzéket is reakcióra késztette. Radoslav Procházka szerint Fico ezzel minden határt túllépett, mivel nem is titkolja, hogy a politikai hatalom saját embereit támogatja. Radoslav Procházka kilátásba helyezte a Sieť/Háló jelöltjeinek visszaléptetését azokban a városokban (pl. Pozsony), ahol egy másik ellenzéki jelölt esélyesebb.

 hirdetes_300x300  

Dunaszerdahelyen Nagy Józsefet állította szembe az egyik blogger korábbi, a helyi krízisközponttal kapcsolatos ígéretével. Feltéve a kérdést, vajon mire költötte a funkcióhalmozó multiképviselő az intézményre gyűjtött pénzeket?

Bugar_spolupraca
Bugár a TA SR stúdiójában. Kép: reprofoto teraz.sk

3. Nem lesz Most-Híd MKP parlamenti választások előtti „spolupráca” Bugár Béla szerint

A Most-Híd elnöke a TA SR-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: „A választások előtti koalíciót veri szét az MKP azzal, hogy gyűlöletet szítottak a helyi szervezeteikben, ami megbosszulja magát.“ – a teljes interjú megtekinthető itt. Bugár szavai a 13. perc környékén hallhatók.

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

 4. INESS: a cigányok nem olyan drágák, mint gondoltuk

Az INESS think-tank a héten tévhitet döntött elemzésével. Kimutatta, hogy a sokgyermekes családoknak nyújtott szociális támogatások alig 0,3 százalékát teszik csak ki a befizetett adó és járulékoknak. Az anyagi szükséghelyzetben levő nagycsaládosoknak kifizetett szociális juttatások az összkiadásoknak csak alig 6 százalékát alkotják. Nem igaz tehát az az elsősorban cigányokkal szemben táplált mítosz, miszerint tömegesen élősködnek az államon és kifosztják a költségvetést.

INESS
Az INESS elemzése tévhiteket döntött. Kép: INESS.sk

5. Téli időszámítás

Téli időszámítás on! Ma hajnalban 3.00 órakor 2.00 órára állítottuk vissza az órákat! Egy órával többet alhattunk 🙂

6. Az amerikai magyarok levele:

A legnagyobb amerikai magyar szervezet levélben fordult Victoria Nuland, az USA helyettes külügyi államtitkárához Magyarország és az Egyesült Államok közti viszony rendezése kapcsán. A levélben a határon túli magyarok helyzetére is kitértek.

nuland
Victoria Nuland, az USA helyettes külügyi államtitkár. Kép: valasz.hu

„Az Amerikai Magyar Szövetség nehezményezi, hogy az államtitkár asszony nem említette a környező országokban élő magyar kisebbség jogainak problémáját. Pedig az a kormány, amelyik nem ismeri el a kisebbségi jogokat, aligha tekinthető demokratikusnak. Ahogy ezt 1997-ben a NATO bővítésekor Joe Biden szenátor, jelenlegi alelnök is hangsúlyozta. A kisebbségi jogoknak semmi közük sincs a határmódosításhoz, elszakadáshoz, ahogy ezt néhányan azért hangsúlyozzák, hogy nemzetközi kötelezettségeik alól kibújhassanak.”

 7. Megjelentünk a .týždeňben

A véleményformáló szlovák hetilap, a .týždeň együttműködést ajánlott szerzőnknek. Ennek első eredményét a kettős állampolgárságról a hétfőn megjelent hetilapban olvashattátok Király Zsolt tollából.

Tamas-Ilonka
Tamás Ilonka. Kép: archívum.

8. 1956

A héten emlékeztünk az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire.

 9. Slovan – Sparta

Ritkán látható rendbontással és a mérkőzés megszakításával járt az egykori csehszlovák csúcsrangadó a pozsonyi Slovan és a prágai Sparta futballhuligánjai között az Európa Ligában. A vendégek végül a pályán és a lelátókon is nyertek. A verekedés képeit megnézhetitek itt.

Slovan_Sparta
A Slovan-Sparta meccs a lelátókon is zajlott. Kép: sme.sk

 10. Ingyenes lesz a vonatközlekedés

A kormány döntött. November 17-től ingyenessé válik a másodosztályú belföldi vonatközlekedés a 15 év alatti gyerekek, a nyugdíjasok, és a nappali képzésben részt vevő egyetemisták számára 26 éves korig. A kedvezményhez az érintettek számára előzetes regisztráció szükséges.

Körkép.sk/nyk.

Nyitókép: Shooty

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!