A SMER-ben eluralkodott a félelem. Kaliňák és Paška emberei szembe találták magukat Robert Ficoval. Egymás után hullanak a fejek. De mi van a háttérben?

A hónap kommentárja rovatunkban ezúttal Dag Daniš belpolitikai elemzését közöljük a Körkép fordításában. A cikk eredetileg a Hospodárske Noviny című gazdasági napilapban jelent meg március 21-én.

A Fico vezette Smerben fullasztó idegesség uralkodott el. És félelem. Amit eddig a pártban nem ismertek…Paška bukása után, aki az oligarcha Široký barátja volt, újabb, keményebb precedens jött. Jánoš képviselő letartóztatása és vizsgálati fogságba helyezése családon belüli erőszakért.

Miközben ő a Smerben Kaliňák embereként ismert. Bár Jánoš-t bírói döntéssel szabadon engedték, a főügyész szorgalmazza a vizsgálati fogság folytatását – rendkívüli fellebbezéssel az igazságügyi miniszteren keresztül. Az ügyészség egyúttal Jánoš vádpontjainak a kibővítésére is nyomást gyakorolt (a felesége elleni másik támadás miatt).

Janos_Fico
Jánoš politikai karrierje elején. Kép: cas.sk

Jánoš satuban él. Félelemben, hogy a rácsok mögött végzi. Ez eddig egyetlen befolyásos képviselőt sem fenyegetett a Smerben. Pláne nem Kaliňák szövetségét.

Mindent Fico barátja, Čižnár irányít

 hirdetes_300x300  

Miközben több mint valószínű hogy a Jánoš-ra nehezedő nyomás mögött közvetve maga a Smer elnöke, Fico áll. Először is, Jánoš-nak le kellett mondania a képviselői mandátumáról, melyet a vezetőség nyomása nélkül nem tett volna meg. Másodszor, Jánoš ügyében nem a rendőrség, hanem az ügyészség jár el. Leginkább a főügyész, Čižnár. Aki Fico embere.

Mi a hónap kommentárja?

A hónap kommentárja a Körkép sorozata. Rendszeresen, minden hónapban egy általunk legjobbnak, legérdekesebbnek tartott  kommentárt közlünk a szlovák sajtóból magyar fordításban.

A sorozat utolsó részei:

(2014) januárfebruármárcius, április, májusjúniusjúliusaugusztus,

szeptemberoktóbernovember, december.

(2015) január, február.

A vád kiterjesztése nem a nyomozóktól érkezett, hanem az ügyészség parancsára. Ugyanúgy, mint a korábbiak is (vizsgálat alá helyezés, vizsgálati fogságba helyezés, házkutatás…) Mindent az ügyészség intézett.

Janos
Jánoš. a SMER korábbi parlamenti képviselője. Kép: N-napilap

A főügyész Čižnár ráadásul ezt nyíltan be is ismerte: a rendőrség nem volt kellően aktív, a nyomozók feladataikat csak az ügyész parancsára végeztek el. Értsd: minden parancs felülről jött.

Fico ereje

Ez az eset alátámasztja, hogy a Smer vezetésében sok minden megváltozott. Fico legközelebbi bizalmi köréből már a vállalkozói szárny ( Široký Paškával, Brhel Kaliňákkal), és a politikai szárny (Maďarič, Čaplovič) is hiányzik.

A hatalom koncentrációja az „erőreszortok“ felé mozdult el. Fico jelenleg két férfiban bízik elsősorban. A titkosszolgálat főnökében, Valkoban, és Čižnár főügyészben. Találkoznak, tanácskoznak, döntéseket hoznak. Olyanokat is, amelyek után oligarchákhoz kötődő befolyásos emberek fejei hullnak.

Janos haz
Vladimír Jánoš 1 millió eurót érő lakhelye. Kép: netky.sk

 

Először Široký barátját, Paškát érte utol a végzet, majd Kaliňák szövetségesét, Jánoš-t. Ezért idegesek a Smerben nemcsak a képviselők, de a párt gazdasági hátterét alkotó vállalkozók és oligarchák is. A titkosszolgálatra és a főügyészségre támaszkodó Fico világosan demonstrálta az erejét.

Ki az a Jánoš

A volt képviselő Jánoš nem csak arrogáns újgazdag, aki terrorizálta a feleségét….Jánoš befolyásos figurája is a Smer gazdasági holdudvarának.

100 ezer eurós Audival járt. Egy millió euróra becsült lakásban élvezte a luxust Pozsonyban. A bulvársajtó korábban 30 ezer eurós órákkal fotózta. Miközben Jánoš csak a parlamenti fizetését vallotta be.

Janos_ora
PRIM Tourbillon T. G. M óra, limitált verzióban. 18 karátos arany, karcmentes Sapphire Crystal kristály. Kép: cas.sk

Ami a milliós vagyonát illeti, a Nertex nevű cégére beszélte ki magát. Ez a cég egyetlen alkalmazottal rendelkezik, és nem fejt ki valós tevékenységet. Veszteséget termel. Az egyedüli, amije van, mintegy egy millió eurós vagyon. Amihez hasonló összegű tartozást is kimutat. Tehát: Jánoš arra használta a céget, hogy ezen keresztül leplezze a vagyonát. Adósságra…Később céges részesedését átruházta a dunaszerdahelyi Války Patrikra. Války Jánoš képviselői asszisztense volt.

Az újgazdag Jánošnál fennáll a gyanú, hogy az euró milliókat nem vállalkozással szerezte, hanem „sápszedőként“ (szponzori támogatásokból és jutalékokból.) A Plus 1 napilap öt évvel ezelőtt arról tájékoztatott, hogy Jánošra már 2003-ban panaszkodtak kollégái a SMER privigyei járási struktúráinál, hogy a szponzori támogatásokról  járási pártvezérként semmilyen kimutatást nem vezet.

Janos_audi
Audi S8 T. Kép: cas.sk

Az esettel a SMER vezetősége is foglalkozott, de kiálltak Jánoš mellett. Kritikusainak pedig távozniu kellett a pártból…Fordulat az után következett bel, hogy Jánoš azzal dicsekedett, elég erős és tájékozott ahhoz, hogy veszélyeztetni tudja a SMER vezetőségét. Értsd: tovább nyújtózkodott, mint ameddig a takarója ért. Jött is a büntetőjogi feljelentés, hogy fenyegeti a feleségét. Majd a büntetőjogi vizsgálat, házkutatás, sőt, ideiglenes vizsgálati fogság.

Mire megy ki a játék Ficonak

Egyes képviselők szerint a Jánoš-ügy a SMER belső hatalmi harca Kaliňák csoportja, – aki a médián keresztül rendszeresen támadta Paškát, és Paška csoportja, aki Kaliňákot és embereit támadja – között. Ez a harc akkor durvult el végleg, amikor Fico megpróbált a Smerből – és az oligarchák öleléséből – az elnöki palotába menekülni. Kaliňák és Paška között pedig elkezdődött a harc az utódlásért.

fico-kalinak-paska-smer-
Kép: topky.sk

Az események ilyen magyarázata viszont nem felel meg a valóságnak. Úgy néz ki, hogy Paška és Kaliňák csapata is szembe találta magát Ficoval. Fico ugyanis az elnökválasztás elvesztése után nem tört meg és nem vált passzívvá. Ellenkezőleg. Mobilizálta magát. És úgy látszik eldöntötte, hogy nem engedi, hogy tönkretegyék a pártját az oligarchák és az újgazdagok. Hogy ő is úgy végezze, mint Mečiar vagy Dzurinda…

Ezért bukott meg Paška a túlárazott CT-berendezés után. A házi erőszak után pedig Jánoš is. Fico a népszerűsége és a párton belüli hatalma megőrzéséért küzd. Elég erős kártyákkal – a titkosszolgálat főnökével és a főügyésszel a,,kezében „.

A határ, amit Fico kijelölt az oligarchák és bábuik számára, világos. Semmi botrány, ami meggyengítené a Smer-t és annak elnökét. És ha valamilyen botrány mégis felmerül, a kormányfő közbelép és erőt mutat.

dag
Dag Daniš, a Hospodárske Noviny kommentátora. Kép: hnonline.sk

Fico jól csinálja. A gond csak ott van, hogy a meccset az államon élősködő saját oligarcháival nem nyerheti meg. Legfeljebb „lejátszhatja“. Látszólag. Átmenetileg. Egyébiránt, a Paška-ügy és János esete bizonyítja, hogy ha a Smer-ben jelen van a félelemben, az elsősorban Robert Ficonál.

Dag Daniš

(Megjelent a Horspodárske Noviny című gazdasági napilapban március 21-én)

Fordította: Lengyel Diana és Király Zsolt

Nyitókép: cas.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!