Míg más országok, városok a valamikori koncentrációs táborokat emlékhellyé alakítják, addig Montenegróban nagyot álmodtak, és zöld utat adtak egy ilyen tábor luxus üdülővé való átalakításának.

 

Az Adriai-tengeren található lakatlan Mamula sziget, mely a térképeken alig látható, eddig egy valamikori koncentrációs tábornak adott otthont, viszont hamarosan már a turisták célpontja lehet majd. A tervek szerint lesznek itt uszómedencék, jachtok, éttermek, de még táncparkett is. Sajtóértesülések szerint a montenegrói kormány a gazdaság fellendülését várja a projekt megvalósításától.

 

Valahogy így fog kinézni a luxus üdülő a tervek szerint, forrás: dailymail.co.uk
Valahogy így fog kinézni a luxus üdülő a tervek szerint, forrás: dailymail.co.uk

 

A sziget Montenegró Horvátországgal határos részén helyezkedik el, a rajta található erőd még a 19. századból való, és a 2. világháború alatt koncentrációs táborként működött. Körülbelül 2500 ember raboskodott itt, akik közül 130 lelték itt halálukat.

  hirdetes_300x300   

 

Mit szólnak a leszármazottak?

 

Természetesen az egykor ott raboskodók családtagjai és ismerősei azonnal tiltakozásba kezdtek, amint kiderült, hogy mi készül az egykori börtönből. „Luxus üdülőt kiépíteni szórakoztatás céljából egy olyan helyen, ahol annyi ember szenvedett és halt meg, kirívó példája annak, hogy mennyire nem tisztelik a történelmet” – nyilatkozta egy férfi, akinek a nagyapja, édesapja és nagybátyja is Mamulán volt fogságban.

 

A felső képen a jelenlegi állapot, az alsón pedig az átalakítás utáni, forrás: urlaubsguru.de
A felső képen a jelenlegi állapot, az alsón pedig az átalakítás utáni, forrás: urlaubsguru.de

 

Ki fogja üzemeltetni az üdülőt?

 

A svájci-egyiptomi érdekeltségű Orascom Development még 2016 januárjának elején írt alá 49 évre szóló bérleti szerződést a montenegrói kormánnyal, amely szerint az objektumot 1,69 dollár négyzetméterenkénti árért fogja bérelni.

 

 

aktuality.sk

Nyitókép: skyscrapercity.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!