Nagy változásokat idézett elő az Ivan Kmotrík érdekeltségébe tartozó pozsonyi Versus nyomda piaci visszavonulása. A több országos szintű sajtótermék nyomtatását végző cég május 31-vel befejezte tevékenységét. Több időszaki sajtótermék így kénytelen volt új nyomda után nézni. Sokan Magyarország mellett döntöttek.  

 

Kmotrík érdekeltségébe több nyomdaipari vállalat is beletartozik, például a Slovenská Grafia, ahol napilapokat nyomtatnak, vagy a Bratislavské tlačiarne, a Grafobal, de a Slovenské pedagogické nakladateľstvo – Mladé letá is. Ezek közül azonban egy sem kapott megbízást az érintett időszaki lapoktól.

 

wifag_01_magyarnyomdasz_hu
Akik először értesülnek az aznapi újság tartalmáról. Munka közben az egyik magyarországi lapkiadó dolgozói. Forrás: magyarnyomdasz.hu

 

Több országos szintű lapot is Magyarországon nyomtatnak

 hirdetes_300x300  

 

A Šport napilapot most az Új Szó és a Sme kiadója, a Petit Press nyomtatja. Szintén váltania kellett a Nový Čas-nak, de az újság kiadója, a Ringier Axel Springer Szlovákia helyett Budapestre szervezte át a nyomtatást. Hasonlóképp tett a DenníkN – az N Press kiadó a napilapot a jövőben a győri Lapcom kiadónál nyomtatja – ugyanitt sajtolják már régebb óta például a Pravda-t is.

 

Az újságírás dinamikját a változások biztosan befolyásolni fogják. A fő probléma a logisztika: az elsődleges szempont, hogy időben az olvasókhoz kerüljenek a lapok, vagyis a nyomtatás átszervezése változtat majd a lapzárták idején, amit a kiadók rendszerint szeretnének mindig későbbre tolni.

 

Ez azonban nem megoldhatatlan feladat. Több napilap is sikeresen vette az akadályt, a Pravda mellett a Hospodárske noviny is külföldön nyomtatja lapszámait, a csehországi Olomoucban.

 

eTrend.sk

Nyitókép: Atlas.sk / Illusztráció

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!