E heti sajtófigyelőnkben foglalkozunk a nemzetközi médiában nagy visszhangot kiváltó pozsonyi diáktüntetéssel, amelynek köszönhetően nagyobb figyelmet kapott a szlovákiai korrupció problémája is. Célt tévesztett a Facebook propaganda-ellenes akciója a pozsonyi orosz nagykövetség ellen, és kiderült, mire képes a szlovák fejlesztésű repülő autó, az AeroMobil.  

 

A külföldi sajtóban is nagy visszhangot váltott ki a keddi, mintegy 10 ezer főt megmozgató, középiskolások által szervezett korrupcióellenes tüntetés. A Bloomberg az évtized tiltakozóakciójának nevezte az eseményt, foglalkozott vele az amerikai The Washinton Post, a The New York Times és az The Economist is.

 

A világsajtó nagy része kormányellenes megmozdulásként értékelte a tüntetést, a The Washington Post ennek kapcsán részleteiben számolt be a Bašternák-ügy hátteréről és arról, hogy a társadalom jelentős része Robert Fico kormányfő, Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány leváltását követelte.

 

 hirdetes_810x300  

A ForeignPolicy.com külügyi hírportál a tüntetések folytatását várja.

 

„Figyelembe veszi-e a [a tüntetést] a kormány? Aligha. Nem várható, hogy Kaliňák lemond, bár ezek a botrányok alááshatják Fico kormányának esélyeit a novemberi regionális választásokon. A tiltakozások folytatódhatnak. (…) Talán azt is sikernek lehet elkönyvelni, ha a ’nagy halak’ viselkedése megváltozik, vagy ha sikerülne érzékeltetni velük, hogy nem érinthetetlenek”.

 

olvasható a külügyi hírportál összeállításában.

 

Fotó: ForeignPolicy.com

 

Vannak kritikusabb vélemények is

 

[stw]

Valamivel ellentmondásosabb képet fest a tiltakozásról a PoliticalCritique.org (amely szoros kapcsolatokat ápol a magyarországi Kettős Mérce baloldali blogportállal), amelynek cikkéből jól kivehető, hogy a pozsonyi megmozdulás megszervezésének és a diákok követeléseinek hátterében Andrej Kiska köztársasági elnököt és a szlovák ellenzéki sajtót (konkrétan a Denník N napilapot és a .týždeň hetilapot) sejti.

 

„Nehéz megmondani, hogy ez a kezdeményezés a Z-generáció képviselőinek hiteles munkája-e, és hogy mennyiben befolyásolták követeléseik megfogalmazását azok az újságírók és színészek, akik ezt az elégedetlenséget saját, politikusokkal szembeni konfliktusaik megerősítésére használják”.

 

A külföldi sajtóban fellelt szempontok megvilágítása után azt is érdemes kiemelni, hogy a korrupció jelenlétét Szlovákiában senki nem cáfolja, sőt, a jelenség az egész közép-kelet-európai térségre jellemző, amit orvosolni kell. (A tüntetés témája érintőlegesen a pozsonyi orosz nagykövetség hivatalos facebookoldalának letiltásakor is előkerül, erről lejjebb olvashat.)

 

Letiltották a pozsonyi orosz nagykövetség Facebook-oldalát

 

A héten a Facebook letiltotta a pozsonyi orosz nagykövetség hivatalos oldalát, majd nem sokkal később újra elérhetővé tette. A különös eset hátterében egy másik, szlovák nyelvű oldal áll, amelynek neve Csehszlovákiai Szovjet Nagykövetség. Az oldalnak több, mint ötszáz követője van, de nem az orosz nagykövetséghez tartozik. A TASS orosz hírügynökség szerint a nagykövetség oldalát azután tiltották le, hogy ez az álprofil megjelent a közösségi oldalon.

 

A még le nem tiltott, szlovák nyelvű, valóban erősen propaganda-gyanús oldal, ami kedveli a Smer – SD hivatalos oldalát…

 

A nagykövetség különösen nehezményezte, hogy bár a Facebook visszaállította oldaluk hozzáférését, a félrevezető oldal még mindig elérhető. Nyikolaj Levsunov, a pozsonyi orosz nagykövetség szóvivője a SputnikNews orosz hírügynökség csehországi kiadásának nyilatkozva a következőket nyilatkozta:

 

„Tegnap (április 19. – a szerk megj.) késő este facebook-oldalunkat visszaállították. Az utánzatot azonban nem távolították el a közösségi oldalról, ami így folytathatja tevékenységét, amelynek célja – ahogy mi látjuk – Oroszország hiteltelenítése. Oroszország álláspontját eltorzítják, például olyan cikkeket publikálnak, amelyek azt mondják, Oroszország határait ki kell terjeszteni. Hogy miért? Hogy Oroszország állítólagos birodalmi ambícióit mutassák meg.

 

Vagy vegyünk egy másik példát. A minapi 5-7 ezer főt megmozgató pozsonyi diáktüntetést ’Szlovákia EU-s tagsága elleni tömegtüntetésként’ mutatta be, amin 150 ezer ember vett részt. És ezt az oldalt a Facebook nem tiltja le. (…)”

 

Szlovák különlegesség – csillagászati áron

 

Szlovákiát a héten a technika világában is gyakran emlegették. Monacoban ugyanis bemutatták az AeroMobil nevű szlovák vállalkozás repülő autó modelljét. A figyelem elsősorban annak köszönhető, hogy eddig nem lehetett tudni, milyen áron is bocsátják majd piacra a szlovák kuriózumot.

 

A Flyingmag.com techportál szerint az amerikai Michigan Egyetem Közlekedés-kutató Intézetének felmérése arra mutatott rá, hogy az amerikaiak szívesen közlekednének a levegőben. Persze 80 százalékuk azt is kikötötte, hogy a járművek azért ejtőernyővel is rendelkezzenek a biztonság kedvéért.

 

Az AeroMobil beltere. Futurisztikus, és letisztult. Robotpilóta is beszerelhető, természetesen felárral. Fotó: Flyingmag.com

 

Az AeroMobil repülő autója 1,2-1,6 millió euróba kerül majd, a tervezők első körben 500 darabot szeretnének legyártani. A visszahúzható szárnyakkal rendelkező jármű 3 perc alatt képes repülési üzemmódba állni, több mint 700 kilométert képes megtenni egy tankolással (90 literes tankkal rendelkezik és 95-ös benzint kell bele tankolni).

 

Autós üzemmódban 160 km/órát tud kisajtolni magából, repülve a 360 km/órás sebességet is elérheti (normál üzemben, nem zuhanórepülés során). Maximális hasznos súly mellett (240 kg, a teljes súly 960 kg) a felszálláshoz 595 méterre, a leszálláshoz 397 méterre van szüksége.

 

Körkép.sk

Nyitókép: Unvired.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!