Ezen a héten a nyugati sajtó többnyire a Brexit és a populizmus kapcsán írt Szlovákiáról. Míg a Bloomberg Andrej Kiskáról írt, addig az orosz propaganda-portálnak tartott Sputniknews.com Peter Žiga gazdasági minisztert interjúvolta meg, aki a szoros szlovák-orosz kapcsolatokról beszélt. És ha már oroszok, elindult szokásos közép-európai „turnéjéra” Putyin orosz elnök radikális nacionalista motoros bandája, az Éjszakai Farkasok.

 

Feltűnően nagy teret kap a szlovák kormány az orosz portálokon. A Sputniknews Perer Žiga gazdasági minisztert és Robert Ficot is idézte. Az előbbi Prágában adott interjút a portálnak, ahol elmondta, hogy szeretné, ha a Szlovákia és Oroszország közötti kereskedelmi kapcsolatok az egyszerű árucserétől a közös vállalkozások felé mozdulna el.

 

„Úgy gondoljuk, hogy Szlovákia és Oroszország közös együttműködésének legígéretesebb területei a vegyipar, az alternatív energiaforrások, az IT-fejlesztések, műanyag-gyártás, tőkeberuházások, mezőgazdaság és turizmus. (…)“

 

idézte a Sputnik a szlovák gazdasági minisztert, aki pozotívan nyilatkozott az oroszok és a szlovákok közti kapcsolatok szorosabbá válásáról, és e tekintetben kiemelte a gazdasági minisztérium szerepvállalását is, ami az árpilis 27-28-i szlovák-orosz találkozón 13 egyezményt és memorandumot írt alá Moszkvával (erről néhány sorban tett említést a minisztérium hivatalos honlapja)

 hirdetes_810x300  

 

A képen Peter Žiga korábbi környezetvédelmi miniszter, jelenlegi gazdasági miniszter. Fotó: Aktuality.sk

 

Társadalmi egyenlőtlenség Szlovákiában

 

A Világbank aktuális elemzése szerint Szlovákia Csehországot megelőzve a negyedik legkisebb anyagi egyenlőtlenséggel rendelkező ország a világon. Rögtön utánunk a harmadik helyen Norvégia következik.

 

Egy szlovákiai állampolgár számára ez a megállapítás elég hihetetlennek tűnhet. A Világbank számításai a népesség legszegényebb 40 százaléka és leggazdagabb 10 százaléka közötti bevétel-különbséget veszi alapul. Vagyis, ez a jó eredmény jelentheti azt is, hogy nagyon kevesen vannak a nagyon gazdagok, így a leggazdagabb 10 százalék átlagban nincs is olyan messze a szegényebb réteg átlagától.

 

A másik lehetőség, ami megmagyarázza a különösen jó eredményt, hogy a legszegényebb 40 százalék bevétele is olyan magas, hogy a többi országhoz képest nálunk a legkisebb a jövedelembeli egyenlőtlenség.

 

Az elemzést közlő TheGuardian brit lap internetes kiadása ugyan nem firtatja az eredmények valódiságát, így ki-ki eldöntheti, melyik elképzelést tartja valóságosabbnak a fent leírtak közül. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a polgárháborúval és mélyszegénységgel sújtott Ukrajna az első helyen szerepel a listán.  (TheGuardian.com)

 

Forrás: TheGuardian.com

 

Van, amikor Szlovákia nyer a globalizáción

 

A következő francia elnök egyik megoldásra váró problémája lesz a francia munkások helyzetének javítása, akik az elmúlt évtizedekben sokat vesztettek a globalizáción, legalábbis sokan közülük így érzik – derül ki a Financial Times brit gazdasági lap írásából.

 

A cikk azzal kezdi az okfejtést, hogy Emmanuel Macron szülővárosában, Amiensben bezár a Whirpool háztartási gépeket gyártó üzeme. A munkások egyetlen reménye a közeljövőben nyíló Amazon-raktár, a kérdés azonban, hogy mennyi alkalmazottal fog működni az amerikai multi logisztikai központja. A munkások a globalizáció hatásaként már megéltek egy komoly leépítést 2002-ben, mikor a Whirpool Szlovákiába költöztette gyártása egy részét.

 

Ne nézz hátra, jön a farkas

 

Rekordszámú résztvevővel indulnak szokásos közép-európai útjukra a Vlagyimir Putyin elnökhöz közeli radikális nacionalista orosz motorosklub tagjai, az Éjszakai Farkasok. A Sputniknews szerint ezer szimpatizánsra számítanak.

 

Az Éjszakai Farkasok minden évben a Szovjetunió Németország felett aratott győzelmének évfordulója környékén indulnak el Moszkvából, Fehéroroszországon, Lengyelországon, Szlovákián, Magyarországon és Csehországon keresztül a német fővárosba, Berlinbe. Volt, hogy Lengyelországba nem engedték be őket, Szlovákiában azonban Marián Kotleba (mint besztercebányai megyefőnök) és az ĽSNS tárt karokkal várta Putyin farkasait. Az Éjszakai Farkasok április 27-én indultak útnak.  (Sputniknews.com)

 

Fotó: Sputniknews.com

 

The Economist: Szlovákia nem tartana Orbánnal

 

A The Economist szerint Csehország és Szlovákia inkább tart fenn szoros kapcsolatot Németországgal, mint Orbán Viktorral vagy Kaczynski lengyel államfővel. Bár Magyarországtól volt ezen a héten hangos az Európai Parlament, Lengyelországot is megfenyegették uniós szavazati jogának megnyirbálásával (7. Cikkely, vagy ahogy becenéven illetik, a „nukleáris fegyver”). A brit gazdasági lap szerint Lengyelország már elidegenítette magától Németországot és Franciaországot, Nagy-Britanniához fűződő stratégiai kapcsolatát pedig beárnyékolja a küszöbön álló Brexit.

 

„Még a Cseh Köztársaság és Szlovákia is inkább közeledne Németországhoz, mint hogy Orbánhoz vagy Kaczynskihoz csatlakozzanak, akik elvileg a Visegrádi csoporton belüli szövetségeseik”

 

 Andrej Kiska a Bloombergnek

 

Franciaország lesz a következő ország, amely letöri az Unió-ellenes politikát, amikor a szavazók május 7-én az urnákhoz járulnak – mondta a Bloombergenk „a nagyrészt ceremoniális szerepkörrel rendelkező” Andrej Kiska szlovák államfő.

 

A gazdasági portál szerint a szlovák államfő a brüsszeli politikusokat tartja felelősnek az európai polgárok elégedetlenségéért, mert, mint mondta,

 

 „jobban érdekli őket a hatalom, mint a problémák megoldása”.

 

Kiska „csodálatos projektnek” nevezte az Európai Uniót, kiemelve, hogy az EU a világ legnagyobb kereskedelmi blokkja a maga 500 milliós lélekszámával.

 

„Mindenki tudja, mindannyiunk érdeke, hogy együtt maradjuk”

 

mondta az államfő, akit a Bloomberg „vállalkozóból lett emberbarátként” jellemzett. (Bloomberg.com)

 

Fotó: Bloomberg.com

 

Körkép.sk

Nyitókép: Unvired.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!