A Magyarországot és a Fidesz kormányt a szlovák társadalomban előszeretettel lemondó, az Orbán-kormányt rendre kritizáló szlovákiai magyar liberális „elit“ ismert képviselői voltak a szlovák közmédia beszélgetős háttérműsorának, Michal Havran estjének keddi vendégei.

 

A „Mi történik Magyarországon” című műsor témái déli szomszédunk, a Fidesz, Orbán Viktor, Soros György és mi, felvidéki magyarok voltunk. Az egyoldalú világnézetét képviselő meghívottak és a műsorvezető az első perctől kezdve jól megértették egymást. Név szerint Hunčík Péter, a Most-Híd egyik szellemi megalkotója és támogatója, a Bugárt évek óta messzemenőkig kiszolgáló Lovász Attila, mint a közmédia nemzetiségi műsorainak igazgatója, és Horváth Július közgazdász, a CEU professzora.

 

Hunčík Péter. Reprofoto: rtvs.sk

 

A műsorban elhangzott legsúlyosabb állítások cáfolatára, ellenérvek felsorakoztatáséra kísérletet sem tett a műsorvezető.  A három vendég összekacsintós stílusban tökéletesen kiegészítette  egymást, egyoldalúan ráerőltetve a tévénézőkre saját világnézetüket. Ezeket szedtük össze.

 hirdetes_810x300  

 

Folytatás kattintás után…

 

[stw]

Íme:

 

Hunčík:” A Fideszben lophatnak, a lényeg, hogy a hatalom a kezükben maradjon”.

 

Havran: „Magyarországon most nem a korábbi mečiari, hanem a Husák rendszerhez fogható rezsim van hatalmon.”

 

Lovász: „Orbán a múltból merít, az ország elhelyezkedéséből és abból, hogy még nem büntették meg a tetteiért”.

 

Hunčík Péter és Lovász Attila. Reprofoto: rtvs.sk

 

Lovász: „Orbán legitimizálta a 2006-os tüntetéseket, utcai harcokat, tévészékház felgyújtást. Megváltoztatta a társadalmi rétorikát”.

 

Hunčík: „Az értelmiség már kezdi elhagyni Orbánt és kritikusan ír róla”.

 

Lovász: „Hogyan kerültek a menekültek Budapestre a Keleti-pályaudvarra? – Havran: Orbán vitte oda őket? – Lovász: Ezt nem mondtam. Én csak finoman kérdezek”.

 

Hunčík: „Mint pszichiáter mondom, hogy amit Orbán elért, az előtt klinikai értelemben le a kalappal”.

 

Havran: „A szlovák politikai elit kezd tartózkodóvá válni Orbánnal szemben. Fico a többsebességes Európa kapcsán inkább a maghoz tartozna. Ebben már különbség észlelhető köztük”.

 

Horváth Július, CEU. Reprofoto: rtvs.sk

 

Hunčík: „Putin és Orbán metamorfózisa nagyon hasonló”.

 

Lovász: Az autoritatív politikusok végül mind elcsúsztak egy banánhéjon. Kérdés, mikor jön Orbánnál is a törés. Személyiségileg már messze túl van a csúcson. Belefáradt a hatalomba és nem képes kormányozni.

 

Az RTVS élére kedden új igazgatót választott a parlament Jaroslav Rezník személyében. Ettől csak még rosszabb propagandára számíthatunk nemcsak a szlovák nyelvű műsorokban, hanem a Pátria rádióban és a köztévé magyar adásában is.

 

Az ominózus adás 72 perces felvétele itt visszanézhető.

 

Körkép.sk/KZS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!