E heti sajtófigyelőnkből kiderül, hogy már nagyon régen foglalkoztak Szlovákiával és Magyarországgal egy cikkben annyit, mint az elmúlt héten. A nemzetközi sajtó fókuszpontjában a kvótaügy állt, pontosabban az, ahogy Brüsszel megpróbál nyomást gyakorolni a közép-kelet-európai országokra. És az is kiderült, mi volt Fico brüsszeli útjának valódi célja. 

 

Az, ahogy Brüsszel megkísérli rákényszeríteni a kelet-európai országokat arra, hogy elfogadják a migránskvóták rájuk eső részét, remek példája a „távoli uniós tisztviselők szabályának” – írja a brit Express Daily lap internetes kiadása a King’s Collage London egyetem akadémikusára hivatkozva.

 

Az egyébként tanzániai születésű Satvinder Juss professzor úgy fogalmazott:

 

 hirdetes_810x300  

„Amit látunk, az lényegében a távoli uniós tisztviselők szabályának felel meg. (…) A Brüsszelben ülő bürokraták teljesen figyelmen kívül hagyják országaik alapvetően keresztény természetét”

 

Juss kiemelte, hogy Szlovákia és Magyarország álláspontja az, hogy az európai szolidaritást másképp is ki lehet fejezni a kvótarendszeren kívül. A brit portál hangsúlyozta, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök szóvivője a héten nyomatékosította, főnöke „soha nem fogad el semmilyen kötelező kvótát”.

 

Völner Pál magyar igazságügyi minisztériumi államtitkárt is idézték, a brit portál szerint úgy reagált az Európai Bíróság főtanácsnokának döntésére (aki azt javasolta bíráinak, hogy utasítsák el Budapest és Pozsony keresetét a kvóták ellen), hogy nagyon sajnálná, ha a bíróság úgy döntene, hogy részesévé válik egy politikai harcnak. Elmondta, hogy egyesek

 

“ismeretlen eredetű, erőltetett folyamat részeként akarják az európai emberek nyugalmát felforgatni, veszélyeztetni”

 

A kép bal oldalán Juss professzor, jobboldalon pillanatfelvétel a Fico-Juncker találkozóról. Fotó: Express.co.uk

 

Politico: Fico és Juncker háttéregyezséget kötött

 

A Politico.eu némileg talán lekezelően írt Robert Fico és Jean-Claude Juncker minapi találkozójáról.

 

„Juncker mint szigorú szülő, bizalommal és szeretettel telve ölelte át a szlovák miniszterelnököt”

 

vezeti fel rövid beszámolóját a Brüsszeli hírportál. A Politico szerint, bár úgy tűnik, hogy Szlovákia elveszíti a kvóták ellen beadott bírósági keresetet, és Fico keményvonalas migrációellenes retorikája miatt távol áll az európai szocialisták pártcsaládjától, ugyanakkor

 

Szlovákia az egyetlen ország a Visegrádi Csoportban, amely elkerülte a menekültek befogadását elutasító ország ellen indított európai bizottsági lépéseket. Végül is, Fico mindaz, ami Juncker számára megmaradt a Visegrádi Négyekből”

 

írja a portál, azzal indokolva gondolatmenetét, hogy Lengyelország és Magyarország „kiszorult az uniós pályáról”, Csehország pedig választások előtt áll, amelyen jó eséllyel az euroszkeptikus Andrej Babiš is győzedelmeskedhet. A cikk lényege azonban a következő:

 

A Politico információi szerint Brüsszel egyezséget kötött az egyik „problémás kölyökkel”.

 

„Fico beleegyezik abba, hogy kompromisszumot köt a migrációval kapcsolatban, az EU pedig cserébe Közép-Európa frontemberévé teszi őt. Fico képes szerelemre lépni Brüsszellel. Szembe kell néznie egy parlamentben lévő neonáci párttal, az ellenzék vezette rendszeres utcai tiltakozásokkal amiatt, hogy egy adócsalás gyanújába keveredett üzletembertől, Ladislav Bašternáktól bérel lakást”

 

A „szeretetteljes” ölelés. Fotó: Euractive.sk

 

Fasizmus elleni harc Szlovákiában

 

A Bloomberg mérvadó gazdasági hírportál szerint a Marián Kotleba elleni nyomozás célja, hogy Szlovákia megakadályozza a fasiszta ideológia felemelkedését az országban. A szlovák szélsőséges ĽSNS vezére ellen a rendőrség eljárást indított önkényuralmi jelképek használata miatt. A Bloomberg úgy látja, hogy

 

„Az EU-hoz és a NATO-hoz 2004-ben csatlakozott Szlovákia fokozott erőfeszítéseket tesz a szélsőségesek és a gyűlöletbeszédek terjedése ellen, miután a ĽSNS tavaly váratlanul bejutott a parlamentbe.”

 

A portál kiemelte, hogy Kotlebáék NATO- és Unió ellenes retorikát folytatnak, miközben a korrupció megszüntetését ígérik a választóknak. A Bloomberg a Focus ügynökség legutóbbi felmérését idézve közölte, a szlovák szélsőségesek ebben a hónapban 9,1 százalékos népszerűséget könyvelhettek el.

 

Fotó: Bloomberg.com

 

Szlovákia orosz fegyverkiállításon képviselteti magát

 

Az orosz Sputnik hírügynökség szerint Szlovákia az egyik olyan ország, amely részt vesz a moszkvai Haditechnikai Fórum idei évadán augusztus 22-27. között. A rendezvényen számos harcászati eszközt, repülőgépet és harcihelikoptert bemutatnak. Az először résztvevő Törökország kiemelt szerepet kap a rendezvényen, műrepülő csapatának bemutatója lesz az egyik attrakció.

 

Szlovákia hat másik országgal együtt (Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán, Kína, Pakisztán és Dél-Afrika) saját kiállítást vonultat fel.

 

Megdöbbentő volt látni a hidegháború és a kommunista korszak maradványait Szlovákiában

 

A WashingtonPost hasábjain megjelent úticikk szerzője, aki a Németországi Passautól Pozsonyig kerékpárral követte végig a Duna vonalát, érdekes megjegyzést tett tapasztalatairól, mikor átlépte az osztrák-szlovák határt. Nem csak mintha Kelet és Nyugat határára értek volna, hanem mintha évtizedeket ugrottak volna az időben – visszafelé.

 

„Elég meglepő: Többször is kereszteztük az osztrák-szlovák határt kerékpáros túránkon. Megdöbbentő volt látni a hidegháború és a kommunista korszak maradványait minden egyes alkalommal, amikor Szlovákiába értünk. A játszótereket még mindig rozsdabarna kerítés veszi körbe, az erdőben régi bunkerek romjait láttuk, és Dévény külterében láttuk a vasfüggöny brit emlékművét. A Pozsonyi vár teraszáról (…) pedig még mindig látni a régi CIA lehallgatóállomást a távoli hegyekben”

 

 

Körkép.sk

Nyitókép: Unvired.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!