Tereza Nvotová rendezésében dokumentumfilm készült Vladimír Mečiarról. A 29 esztendős Tereza Nvotová – a film forgatókönyvírója és rendezője – 2009-ben mutatta be egész estét dokumentumfilmjét Jézus normális! (Ježiš je normálny!) címmel, idén pedig a Mocsok (Špina) című játékfilmjével debütált.

 

A Mečiar című dokumentumfilmben a rendező azokat a történéseket veszi górcső alá, amelyek Vladimír Mečiar „uralkodása” alatt történtek, ám a következményei mindmáig hatással vannak a szlovák társadalomra. Ahogy a rendező maga mondja: „azért forgatta le ezt a dokumentumfilmet, mert mindig is érdekelte, hogy valójában milyen ember is volt Mečiar, és mit tett az országunkkal„.

 

 

Egy ember, akit körbefont a hatalom

 hirdetes_300x300  

 

Mečiar briliáns manipulátor volt. A politikai nézeteit a társadalmi helyzet változásával együtt cserélgette. A munkamódszere abból állt, hogy információkat gyűjtött az emberekről, majd azokat a megfelelő időben a zsarolásukra és a diszkreditációjukra használta fel. A szlovák nemzethez olyan szavakkal szólt, amit az egyszerű emberek is megértettek. Mečiart vagy szerették, vagy gyűlölték. Köztes állapot nem létezett.

 

Nvotová a történelem egyes pillanatait a saját emlékein és gyermekkori felvételein keresztül próbálja közelebb hozni a nézőkhöz. A filmbe belekomponálta azokat a családi videókat is, amelyeken éppen egy olyan újságírót játszik, aki Mečiarral készít interjút. A dokumentumfilmben egymásba szövődnek a családi videók, a korabeli párttalálkozókból kivágott részek, valamint a parlamentben elhangzott beszédek.

 

 

A dokumentumfilmből természetesen nem hiányzik az Elektra villában tett látogatás sem, ahol az akkor 71 éves nyugdíjas Mečiar a villa idegenvezetőjének szerepében tetszeleg. „Egy kunyhóból érkeztem a politikába, és oda is tértem vissza” – mondja az Elektrában töltött nyugdíjas éveiről.

 

Mečiar megszólalásait és tetteit Martin M. Šimečka, Marián Leško, Milan Žitný, valamint további politikusok és újságírók kommentálják. A nézőknek Mečiar karrierjének kezdeteiről, a kormányáról, valamint a leghíresebb ügyeiről, botrányairól beszélnek.

 

A dokumentumfilm premierje a szlovák és a cseh mozikban október 12-én lesz. Egy héttel a premier után a filmet a HBO és a HBO GO is levetíti.

 

Forrás: HNonline.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!