„Az eurozóna nem maradhat csupán az, ami eddig volt, és ha meg akarjuk tartani az eurót, mint saját valutát, el kell mélyítenünk az integrációt” – mondta a Politico.eu brüsszeli hírportálnak Peter Susko szlovák külügyminiszteri szóvivő. A Politico ezúttal azokat az országokat vette górcső alá, amelyek még nem vezették be az Eurót.

 

A brüsszeli hírportál olvasatában a mélyebb integráció az euró bevezetését jelenti azokban az országban, ahol ez még nem történt meg. A Visegrádi Csoport tagállamaiból ez Csehországra, Magyarországra és Lengyelországra egyaránt igaz.

 

Az eurozóna határain kívül Horvátország, Bulgária és Románia elkötelezettnek vallja magát az euró felvételét illetően, bár ettől még messze vannak, leghamarább 2020-ban van esélyük erre, Románia a 2022-es dátumot tűzte ki zászlajára.

 

 hirdetes_810x300  

Szlovákia álláspontja közismert a mélyebb integrációval kapcsolatban. Ehhez a szlovák külügyi szóvivő annyit fűzött hozzá:

 

„Miért ne haladhatnának gyorsabban azok, akik szeretnének. Szlovákia számára a legfontosabb, hogy mindenki számára adva legyen a lehetőség felgyorsítani, és ne legyen korlátozva a frontvonalban lévők száma”

 

Forrás: Neweuropeans-magazine.com

 

Kažimír, mint az eurozóna pénzügyminisztere?

 

Hamarosan véget ér Jeroen Dijsselboem viharos „uralkodása” az euróövezet pénzügyminiszteri tanácsában, és már elkezdődtek az utódlásért zajló helyezkedések. Az ő végzetét az okozta, hogy pártja, a holland Munkáspárt elvesztette tavasszal a választásokat, így az ő percei is megszámláltattak az euróövezet élén.

 

Az utódok között pedig – a Bloomberg információi szerint – szerepel a szlovák pénzügyminiszter, Peter Kažimír neve, ráadásul a legesélyesebbek között, a francia Bruno Le Maire, a portugál Mario Centeno, a spanyol Luis de Guindos és a luxemburgi Pierre Gramegna mellett.

 

Ráadásul Kažimír esélyeit tovább növeli, hogy egy középbaloldali párthoz tartozik, amely jól beleillene az eurozóna „soron következő profiljába“, hogy azt a jobbközép pártok is elfogadhassák. A kérdés csak az – teszi fel a kérdést a Bloomberg és több jobboldali politikus –, hogy a szlovák pénzügyminiszter fel tud-e nőni Dijsselbloem diplomáciai színvonalához.

 

Jeroen Dijsselbloem (b) és Peter Kažimír (j) közös sajtótájékoztatójukon 2014-ben. Fotó: Euractive.sk

 

Körkép.sk

Nyitókép: unvired.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!