A Facebook egykori vezető menedzsere a CNBC-nek nyilatkozva kedden azt mondta: a közösségi média olyan társadalmat hoz létre, amely összekeveri a népszerűt az igazzal.

 

„Az általunk létrehozott eszközök elkezdték erodálni a társadalom szerkezetét”

 

mondta Chamath Palihapitiya egy interjúban. Korábban hasonló kijelentést tett a Stanford Egyetemen tartott előadásában, ahol úgy fogalmazott: a szociális média szétszakítja a társadalom szövetét.

 

A CNBC-interjúban állítását bővebben is kifejtette:

 hirdetes_810x300  

 

„Egy olyan világban élünk, ahol könnyű összekeverni a igazságot a népszerűséggel, ráadásul pénzt is használhatunk saját hitünk terjesztésére azt a látszatot keltve, hogy az népszerű a neten – pedig lehet, hogy nem is az. (…) A valóság az, hogy a közösségi médiákon keresztül pénz segítségével emberek százmillióit érhetem el”

 

mondta, majd hozzátette:

 

„Ezt meg tudjuk tenni a oltóanyagokkal, a meleg jogokkal, és Roy Moore-ral is”

 

fogalmazott. Palihapitiya egy kockázatitőke-társaság vezérigazgatójaként tevékenykedik. Roy Moore egyébként egy republikánus szenátorjelölt az amerikai Alabama államban, akit tinédzserek szexuális zaklatásával vádoltak meg – felhasználva a közösségi médiát, hogy szavazatokat vegyenek el tőle a keddi voksolásig.

 

Forrás: TA3.com

 

Természetes vágyainkat használják ki

 

Palihapitiya szerint a Facebook és Twitter azt az alapvető emberi tulajdonságot használja ki, hogy mindenki szeretne visszajelzést kapni és adni. Úgy véli, a kérdés, amit az embereknek fel kell tennie, hogy képesek vagyunk-e egy olyan világban élni, ahol erre nincs szükségünk?

 

„A másoktól kapott visszajelzés, kémiai szempontból, dopamint szabadít fel az agyban. De ha hozzászokunk, egyre többet és többet akarunk, és végül teljesen elszakadunk a világtól, amelyben élünk. (…) Aligha hiszik el, de valóban beprogramoznak minket”

 

mondta a Srí Lanka-i származású üzletember, aki nem engedi gyermekeinek, hogy a gép előtt üljenek.

 

A Facebook tiltakozik: már más a cég, mint Palihapitiya idején volt

 

A Facebook természetesen támadva érzi magát, és azt hangsúlyozta közleményében, hogy Palihapitiya már hat éve nem dolgozik a cégnél, azóta pedig temérdek változás történt.

 

„Mi új közösségi médiaélményekre összpontosítunk, és szeretnénk elősegíteni a Facebook további terjedését a világban. A Facebook régen más volt, mint ma, nagyságával a felelősségünk is arányosan nőtt. Nagyon komolyan vesszük a szerepünket. (…) És hajlandóak vagyunk csökkenteni a nyereségességünket annak érdekében, hogy megfelelő befektetések valósuljanak meg”

 

fogalmazott a Facebook sajtóosztálya. Az utolsó mondattal a szlovák média valószínűleg nem tud egyet érteni.

 

CNBC.com, Körkép.sk

Nyitókép: Metro.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!