Néhány hónapja állt munkába a közmédiában (RTVS), állítása szerint a vállalat a „nem teljesen tartós fenntartható fejlődés” állapotában van – Jaroslav Rezník főigazgató a SITA hírügynökségnek adott interjút. Állítja, hiába dolgozott több mint 12 évet a rádióban, hivatalba lépése után úgy érezte magát, mint egy régész.

 

„Egyik réteget fedtem fel a másik után. Jelenleg úgy érzem, hogy feltérképeztük az alapvető pályákat, amelyeken ez az összevont cég mozog. Találtam egy közepesen nagy céget, amelyben tényleg sokat dolgoztak. A másik oldalon, az az aranybevonat, ami 2017 első félévében ráragadt, tényleg csak aranybevonat volt.” – értékelte Rezník első öt hónapját.

 

Apró forradalom

 

 hirdetes_300x300  

Az RTVS 2018-as költségvetése a főigazgató szerint lehetővé teszi, hogy a jövő évi kerek évfordulók (1918, 1968) alkalmából egyedi programmal álljon elő. Rezník első évében a közmédia műsorainak minőségére koncentrál majd, a rádióban, televízióban és online platformon is. Figyelmeztetett, hogy a nézőt nem érdeklik az egyes folyamatok és hogy mi van a felszín alatt, csak azok eredménye.

 

Foglalkozni szeretne a balesetveszélyes épületekkel és az elavult technológiai berendezésekkel, hálózattal is, de nem szeretné befeketíteni Václav Mika eredményeit:

 

„Nem vagyok olyan ember, akinek szokása lenne állandóan a háta mögé nézni. Próbálok a jövőre koncentrálni és úgy dolgozni, hogy adjunk egy jövőképet ennek a cégnek nemcsak 2022-ig, de tovább is. A 20-as évben ugyanis távozunk a frekvenciasávokból. Ez egy nagy törés lesz és keveset beszélnek róla. Azt mondhatom, hogy egy apró forradalom lesz a televíziós, vagy más programok terjesztésénél és érzékelésénél.”

 

Piacvezető szeretne lenni

 

Jaroslav Rezník célja, hogy az RTVS 2022-ben, vagyis ötéves megbizatásának végén piacvezető legyen a programokban és a használt technológiában is. Elmondása szerint ez azt jelenti, hogy a közmédia olyan műsorokat fog kínálni, amelyeknek megvan a maga etikája, szépsége, előkelősége és nincsenek terhelve hosszú reklámokkal.

 

„Szeretném, ha az RTVS egy platform lenne a művelt vitáknak, anélkül, hogy érzelmi színezetű szavakat használnának és a Szlovák Rádió és Televízió egy nemzeti, kulturális intézmény legyen, amelynek pozitív hatása lesz a társadalom fejlődésére” – mondta Rezník.

 

Ez azt jelenti, hogy nem fog semmit elhallgatni, nem fog semmit elrejteni, fel fog tárni dolgokat, a viták során korrekt lesz, szakmailag rátermett és kreativitás szempontjából igyekezni fog magához húzni a lehető legjobbat, ami a piacon van. Ha ez sikerül, elégedett leszek” – mondta a SITA hírügynökségnek a főigazgató.

 

SME.sk
fotó: SME/Gabriel Kuchta

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!