Nagy többséggel megszavazta nagy vitát kiváltó szerzői jogi szabályozási tervezetét az Európai Parlament szerdán. A javaslat nagy port kavart, az ellenzői szerint a fokozza a cenzúrát és a nagy közösségi oldalakat hozza helyzetbe.

 

Az EP képviselők 438:226 arányban megszavazták a jogszabály-tervezetet, amely többek között az internetes tartalomszolgátatókat felelősségre vonhatnak minden, valamilyen formában szerzői jogi védelem alá eső tartalom jogtalan közzétételéért. A jelenlegi szabályozás ugyanis a felelősséget a tartalom közzétevőjére hárítja, a tervezet ezt megváltoztatva már a szerver üzemeltetőjét sújthatja szankciókkal jogsértés esetén. Ez nem csak a törvényi szempontból nem egészen kóser online filmmegosztó oldalakra lesz hatással, de minden tartalomszolgáltatóra.

 

A javaslat ezen passzusának ellenzői szerint ez cenzúrához vezethet, ráadásul a nagy közösségi portálok malmára hajtja a vizet. A felelősségre vonás ugyanis még mindig azt jelenti, hogy ellenőrizni kell mindene gyes tartalmat. És mivel ez anyagilag nagyon is megterhelő, azok kerülnek előnyös helyzetbe, akik méretüknél fogva eddig rendelkeztek a technológiával: Youtube, Facebook, Google.

 

 hirdetes_810x300  

A javaslat másik sokat vitatott passzusa azt biztosítaná, hogy az internetes vállalatok a jelenleginél többet fizessenek az általuk felhasznált tartalmak után a művészeknek és hírszolgáltatóknak. Itt lényegében arról van szó, hogy az internetes média és művészek lényegében a közösségi oldalak foglyai, ezek a cégek ugyanis jelentős összegű bevételre tesznek szert nem csak közzétett cikkek és tartalmak kapcsán megjelentetett reklámokért, de a cikkek meghirdetéséből.  A sajtó már régóta szeretne jobb szabályozást a Facebook-hoz hasonló „sarcolók” ellen.

 

A Facebook egyrészt jelentős bevételekre tesz szert a felhasználók adataiból, a hírfolyamban megjelentetett hirdetésekből, és persze a cikkeket, bejegyzéseket gyártók reklámozásra-kényszerítéséből is. jelenleg ugyanis hirdetés nélkül az internetes médiák által közzétett bejegyzések a követők pár százalékához juttatja el. Ha nagyobb elérést akar a kiadó, fizetnie kell. A sajtó munkatársai azért elégedetlenkednek, mert szerintük a Facebook látogatottsága töredékére esne vissza, ha ők nem szolgáltatnának tartalmakat, ami miatt a felhasználók oda látogatnak.

 

Az EP mostani döntésével lehetővé teszi, hogy a kiadók jogdíjat kérjenek a megosztások után a közösségi oldalaktól, ráadásul úgy, hogy a jogdíjakból közvetlenül az újságírók is részesüljenek, ne csak a kiadók.

 

A kemény vita háttere az, hogy minden érdekelt fél,kiadók, vállalatok, közösségi oldalak, nagyon keményen lobbiztak a számukra előnyösebb jogmegfogalmazás átültetéséért. Abban azonban a legtöbben egyetértenek, hogy senki sem tudja majd, a gyakorlatban milyen eredményt hoz az elfogadott intézkedés.

 

Körkép.sk

Nyitókép: frisss.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!