Érdekes infografikát tett közzé a The Pudding blog. Összegyűjtötte, hogy az 1900-tól melyik hónapban melyik ország szerepelt legtöbbször az amerikai sajtó címlapjain. Az eredmény nagyon érdekes, ráadásul tisztán kivehető az amerikai prioritások változása is.

 

A századelőn például a britek álltak a figyelem középpontjában. Az első világháború alatt Németország, majd a két világháború között újra a britek. A második világháborúban ez nem változott – valószínűleg azért, mert az USA-ban a fő kérdés az volt, hogy az elszigetelődés-politikát folytató Washington mennyire támogathatja vagy sem a briteket Hitler Németországával szemben.

 

A háború vége felé az USA fókuszába Japán került, majd a 1946-tól a Szovjetunió (Oroszország), itt-ott Kína, Izrael, 1956 decemberében pedig Magyarország volt a vezető hír.

 

 hirdetes_810x300  

1965-től Vietnam és Izrael viszi a prímet (Vietnami háború, hatnapos háború, stb). A 2000-es évekig Oroszország , Japán kerül a figyelem középpontjába, majd a 9/11-es terrortámadásokat követően Irak a központi hír. Egészen 2008-ig. Azóta ugyanis Amerika legégegetőbb problémája már nem a Közel-Kelet, hanem Kína. A heves politikai szóváltások ellenére az elmúlt tíz évben Oroszország csak hat hónapban uralta a címlapokat, Néemtország vagy az EU egyszer sem.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!