Nyitókép: Körkép.sk

 

A maga nemében egyedülálló, felemelő és jól szervezett, magyar himnusz melletti tüntetés jó alkalom volt arra is, hogy megnézzük, melyik médium hogyan és miként számolt be az eseményről. Gyorselemzés.

 

Szlovák sajtó

 

DenníkN – a liberális hírportál néhány tucat tüntetőt említ alig négy soros beszámolójában.

 hirdetes_810x300  

 

Kép: reprofoto (DenníkN)

 

Aktuality.sk – nem számolt be a tüntetésről

 

SME – nem számolt be a tüntetésről

 

RTVS – a közmédia esti híradója röviden, de korrektül hozta az eseményt

 

TA3 – a hírtelevízió képekkel, videóbe játszással és szöveges hírrel is beszámolt a tüntetésről.

 

Markíza  – semmi reakció

 

TVJOJ – 300 emberről számolt be, ami józan számítással mérve is túl kevés.

 

Pravda – a baloldali, kormány közeli napilap a tüntetésről egyetlen sort sem közölt, annyi jelent meg csak az oldalukon, hogy Andrej Danko házelnök fogadta a tüntetés szervezőit. Emellett közli a Most-Híd nyilatkozatát, miszerint a parlament előtti tüntetés felesleges volt, mert a párt már talált megoldást a helyzetre.

 

Bugárék reakciója: „A Híd parlamenti képviselői már megtalálták a megoldást az elnöki vétó megtörésének esetére is. Benyújtottak egy törvénymódosítást, melyet a képviselők gyorsított eljárásban tárgyalnak azért, hogy a himnusz lejátszásáról, énekléséről szóló törvény mindenkinek egyértelmű legyen. A szervezők viselkedése álláspontunk szerint felelőtlen. A tüzet szítani sokkal könnyebb, mint tüzet oltani. Szeretnénk felszólítani mindenkit, aki jelenleg az olajat önti a tűzre, hogy értékelje a kialakult békés szlovák-magyar együttélést és ehhez mérten politizáljon.”

 

MKP  – nem adott ki külön nyilatkozatot a tüntetés napján, ehelyett egyéni bejelentkezésekkel jelentkezett. Az MKP EP-listavezetője Csáky Pál nem vett részt a tüntetésen, mint ahogy Bárdos Gyula OE tag, a Csemadok elnöke sem. Beszédét más tolmácsolta. Mindketten inkább a Pro Probitate díjátadót választották Menyhárt József, Őry Péter ott volt a tömegben. Berényi József nem adott életjelet magáról a nap folyamán. A párt sajtóhírben nem reagált a megmozdulásra.

 

A tüntetők egy csoportja. Kép: Körkép.sk

 

Magyar sajtó

 

Körkép.sk – végig élőben adta a tüntetést, több felvezető cikket, összefoglalót, képriportot és véleménycikket is közölt. Megszólaltatva Ondrej Dostál ellenzéki politikust is. A Körkép.sk főszerkesztője, aki a himnusz melletti kiállásért a legelső, eddig legtöbb aláírást hozó petíciót elindította, részt vett az Andrej Danko házelnökkel való tárgyaláson is.

 

Új Szó – alig 14 sorban és képgalériával számolt be a tüntetésről

 

BUMM – A Most-Híd udvari hírportálja, a BUMM egyetlen sorban sem számolt be a tüntetésről. Címlapon azonban hozta Bugárék rekacióját a témában.

 

Paraméter – A  Világi Oszkár befolyása alatt álló Paraméter igyekezett kisebbíteni a tüntetés mértékét. 2-300 emberről beszélt, magáról az eseményről azonban már terjedelmesen beszámolt és képriportot is közölt.

 

Felvidék.ma – kiemelten foglalkozott az eseménnyel, több cikkben, képriportban és élő közvetítésben követve a tüntetést

 

MA7 – Az MKP udvari médiája, a másfél millió euróból működtetett MA7 kiemelt hírnek inkább a Pro Probitate díjátadót választotta. A himnuszéneklésről Menyhárt József személyi fotósának képeit is felhasználva számolt be összefoglaló írással és rövid videókkal.

 

 

Hírek.sk – meg sem említi az eseményt. A MA7 szerkesztőségével szinte megegyező, annak másfél millió eurója mellett további évi 40 milló forint körüli összeggel támogatott hírportál meg sem említi az eseményt.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 46 olvasónak tetszik ez a cikk.