Nyitókép: SME

 

Az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Szervezete OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) elindította a „Kočner könyvtárának“ nevezett új szolgáltatását. Ebben szlovákiai újságírók számára teszi elérhetővé azokat az adatokat, amelyeket a rendőrség lefoglalt Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásával kapcsolatos nyomozás során.

 

A rendőrség archívumából származó mintegy 70 TB adatot azért juttatták az OCCRP kezére, hogy a nyomozás szempontjából nem lényeges részeit is elemezni tudják.

 

A forrás kiléte ismeretlen.

  hirdetes_300x300   

 

„Az OCCRP forrása az adatokat legális módon szerezte. Átmásolásuk után kereshető formába feldolgozta őket. E célból Pozsonyban egy specializált helyszínt hozott létre ahol az akkreditált újságírók és elemzők átnézhetik és elemezhetik az adatokat. Az így szerzett információk utólag közös ellenőrzésen esnek át, ezt követően teszik majd közzé őket“

 

– írja a szervezet sajtóhírében.

 

Az együttműködésben az Aktuality.sk, a SME, a Denník N, a Týždeň, a Postoj, a Nový čas, a Nadácia Zastavme korupciu, a Ján Kuciak Oknyomozó Központ és a JOJ illetve Markíza televízió újságírói vesznek részt.

 

„Elsődleges célunk az adatbiztonság és az adatokból kinyert információk felelős felhasználása,“ mondta Pavla Holcová, az OCCRP regionális igazgatója, az Investigace.cz portál alapítója. „Kočner könyvtárában rendkívül szigorú biztonsági szabályok és megkötések érvényesek. Minden szerkesztőség együttműködési szerződést írt alá az OCCRP-vel, melyben kötelezték magukat arra, hogy betartják a legmagasabb etikai normákat és a professzionális újságírás szabályait.“

 

Holcová szerint a projekt célja nem az, hogy naponta egy-egy felszínes botrányt hozzanak felszínre, hanem hogy alaposan kielemezze az információkat, következetesen ellenőrizze azokat, publikálásra pedig kizárólag a közérdek figyelembe vételével történjen.

 

icjk.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!