Sára, Márió
  • HUF: 359.72
  • USD: 1.21
  • -1 °C
  • 6 °C
média

Esterházy János boldoggá avatásáról és „Trianonról a nemzeti összetartozás jegyében” a szombati Határok nélkülben

Az adás szombaton 18.02-18.30 között hallható a Kossuth Rádióban.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

 

Esterházy Jánosért szólt a harang szerdán délután, Gens fidelissima, avagy Rákóczi ruszinjai, Trianonról a nemzeti összetartozás jegyében, a Bartók Béla Líceum három évtizede és ne teljen el nap legényes nélkül!

 

A fenti témacsokorral várja a rádióhallgatókat Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető.

 

Az Esterházy János Zarándokközpont és a felvidéki Pázmaneum Polgári  Társulás közös szervezésében április 1-jén szentmisét közvetítettek a mártír politikus halálának 60. évfordulója alkalmából. Haják Szabó Mária összeállításában a boldoggá avatási per elindítójával, Marek Jędraszewski, krakkói érsekkel tekint vissza az elmúlt két év történéseire.

 

„Gens fidelissima”, azaz leghűségesebb népem. Így nevezte II. Rákóczi Ferenc a ruszinokat, akik tömegével álltak mellé és harcoltak a kuruc seregben a szabadságért. Iváncsik Attila beszélgetéséből sok minden kiderül az egyesület munkájának eddigi évtizedeiről.

 

„Trianonról a nemzeti összetartozás jegyében.” Ezzel a mottóval indult előadássorozat a Hitel Múzeum és a leányfalui Faluház szervezésében. Az előadó: Szász István Tas. A település egykori háziorvosával, a kolozsvári szülőházban, szülei által megalapított Hitel című folyóirat szellemi örökösével beszélget a műsorban Benkei Ildikó.

 

Az 1989-es romániai forradalom után az egyik legsürgetőbb tennivaló a magyar iskolák visszaállítása volt, ugyanis 1985-ben Erdély-szerte román osztályokat telepítettek ezekbe. Míg sok városban – például Marosvásárhelyen – heves vitát váltott ki az iskolák szétválása, Temesváron ez viszonylag gyorsan és indulatmentesen zajlott, így 30 évvel ezelőtt, 1990 márciusában már ismét önálló magyar iskolaként működött a Bartók Béla nevét felvevő oktatási intézmény. Erről a folyamatról, az újraindulásról Lehőcz László az iskola első igazgatóját, Halász Ferencet kérdezte.

 

A héten már szó esett a Legényesezz otthon! kezdeményezésről, amelyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes indított útjára. Az ötletgazdák az otthon maradás fontosságára és az otthoni gyakorlás lehetőségére hívják fel a figyelmet egészen különleges módon – derül ki Szilágyi Szabolcs összeállításából.

 

Adás: Kossuth Rádió, 2020.04.04.(szombat) 18.02-18.30

 

MTVA/sajtóhír

Megosztás:
Címkék: Esterházy János

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket