Nyitókép: pixabay.com

Hatékonysági kényszer nincs, pénzfürdés annál inkább!

 

Legutóbbi cikkünkben a Menyhárt József vezetése alatt létrejött lakájmédia közéleti súlyát ecseteltük.
Megállapítva, hogy az elmúlt három évben évente közel másfél millió euróval kitömött Ma7 „médiacsalád“ befolyásolási ereje, tematizáló képessége szinte a nullával egyenlő.

 

Állami támogatásuk mértéke ugyanakkor zavartalan, piaci versenyre, hatékonyságra sem kényszeríti őket senki. Mára visszajutottak oda, ahol évekkel ezelőtt a Szabad Újság leledzett, melynek helyébe valami mást, újat akartak. Mindezt közel öt millió euró elköltése után.

 

 hirdetes_400x285  

A felvidéki magyarok hat országos hírportál közül választhatnak. Ezek anyagi háttere két csoportra osztható. Az egyik jellemzően a Most-Híd, a másik az MKP politikusai által kapja a működéséhez szükséges anyagiakat. És itt van még a Körkép.sk is.

 

Ez a hat hírportál a következő:

 

Új Szó – Tulajdonos: Penta. Értékrendje: Balliberális, Fidesz-ellenes, Most-Híd barát

 

Paraméter – Tulajdonos: Barak-klán, valójában azonban Világi Oszkár utasításait követik. Értékrendje: balliberális, Fidesz-ellenes, újabban az MKP és a Most-Híd között lavírozó.

 

Bumm – Tulajdonos: Egy kft, valójában azonban a Most-Híd udvari médiuma, Solymos László pártelnök erős befolyása alatt.

 

Ugyanúgy a Most-Híd érdekeit képviseli még az elviekben közszolgálati Pátria-rádió, a több vegyespárti politikust kiszolgáló, felvidéki magyar mediális viszonylatban az egyik legkártékonyabb figurának minősülő Lovász Attila vezetésével.

 

Ma7 és Hírek.sk – Az egyiket formálisan egy alapítvány, a másikat egy szövetség működteti, de a két szerkesztőség között szinte száz százalékos átfedés van, és mindkettő az MKP csicskamédiájának tekinthető

 

Felvidék.ma – Tulajdonos: Szövetség a Közös Célokért, mely részben szintén MKP-s, illetve Via Nova közeli.

 

Körkép.sk – Tulajdonos: Vox Juventae társulás, azaz maga a szerkesztőség. Értékrendje: jobbközép, polgári-konzervatív

 

Ez a 6 internetes médium kisebb nagyobb támogatási összegeket kap Pozsonyból és Budapestről. Pozsonyból a  Kisebbségi Kulturális Alap részéről a korábbi Új Szó főszerkesztő, a vegyespárt által odaültetett Molnár Norbert biztosítja be az anyagiakat (formálisan természetesen bizottságok döntenek).

 

Ennek köszönhetően csakúgy, mint az előző években, a Paraméter 2020-ban 52 ezer euró, a Bumm 30 ezer euró, az Új Szót és a Vasárnapot kiadó szervezet együtt pedig mintegy 130 ezer euró értékben kapott működési célú állami támogatást.

 

Rajtuk kívül Világi Oszkár oligarcha, a leggazdagabb felvidéki magyar projektjei (Új Nő, Kukkonia.sk, Klikkout) számíthatnak kiemelt összegű támogatásra, valamint szinte teljes egészében azok a személyek (van, hogy összeférhetetlen, a KKA-nál döntéshozó helyzetben), akik listája megtalálható például az Index szerkesztősége mellett kiállók névlistáján (pl. Trafik.sk, Dunszt.sk, televizio.sk, Anima, stb.).

 

Rendet kell tenni Pozsonyban

 

Az itt tapasztalható, pozsonyi aránytalanságok orvoslása a Matovič-kormányzat feladata, melyet politikai akarat esetén leghamarább a jövő év elején lehet kezelni.

 

A Körkép.sk különböző kitalált, súlyos kettős mércét bizonyító indokok miatt évek óta egyetlen euró támogatásra sem számíthat a KKA-tól.

 

Így működésünket önerőből, hirdetésekből, olvasóink mikroadományaiból és magyarországi támogatási forrásból biztosítjuk. Anélkül, hogy panaszkodnánk.

 

Épp ez utóbbit, azaz a magyarországi államit támogatások összegét vizsgáltuk meg azok hatékonysága szempontjából.

 

 

Amint azt korábbi cikkünkben már nyilvánosságra hoztuk, Magyarországból, a magyar adófizetők pénzéből a Bethlen Gábor Alapon keresztül 2020-ban az alábbi összegek érkeznek az egyes médiumokhoz (euróban számolva, július 24-i euró/forint árfolyam alapján.)

 

Ma7: 474 millió forint

Hirek.sk: 20 millió forint

Felvidék.ma-t is kiadó SzaKC: 75 millió forint

Körkép.sk: 4 millió forint!!

 

Súlyos aránytalanságok Menyhárt döntései miatt

 

A táblázat érdekessége, hogy itt még a pozsonyinál is nagyobb aránytalanságok állnak fenn, miközben az egyes támogatottak hatékonyságát, működését, egymással való összehasonlítását senki sem vizsgálja.

 

Nem is csoda, hiszen míg az egyik oldal Pozsonyból, addig Menyhárt József ideje óta az MKP lakájmédiája Budapestről van bebiztosítva. Közös nevezőjük, hogy a Körkép.sk-t mindkét oldal ahol csak tudja, próbálja ellehetetleníteni.

 

Kép: Körkép.sk

 

Mindezt úgy, hogy hiába produkálunk kétszer olyan magas elérést a közösségi médiában, mint a MA7, éves támogatásunk az 1 százalékát sem éri el a MA7 „médiacsaládénak.“ Esetünkben egyetlen euró reklámkiadás nélkül.

 

Mi azonban nem panaszkodunk, annál keményebben és elszántabban dolgozunk. Hogy jó úton járunk, annak helyességét olvasottsági, elérési mutatóink és maguk az olvasók visszajelzései, a 2-10-20 eurós mikroadományai bizonyítják.

 

Nem árt azonban, ha a nyilvánosság is értesül arról, mi a valós helyzet az egyes portálokra fordított állami pénzek, és teljesítményük, tevékenységük hatékonysága terén.

 

A végére egy személyes kérés: Kérjük, támogassátok a Körképet legalább havi két euróval, hogy még több tartalmat készíthessünk nektek!

 

 

Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Menyhárt az MKP kongresszusán elismerte, hogy a csicskamédia tényleg létezik

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.