Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A csehországi Economia médiacsoport 200 ezer euróval támogatja a magyarországi Telex.hu hírportál létrehozását.

 

A Telex.hu-t a Index.hu-t nyáron otthagyó újságírók alapították. A Telexnek Facebook-oldala már van, a hírportál azonban még nem működik, és egyelőre nem is lehet pontosan tudni, hogy mikor indul el hivatalosan. A szerkesztőség támogatásgyűjtő kampányt indított.

 

Az Economia többek között a cseh Hospodárske noviny gazdasági napilapot és a Respekt hetilapot adja ki. A csoport Zdeněk Bakala érdekeltségébe tartozik. Kárpáti Márton, a Telex vezetője szerint az Economia nem kap részesedést a támogatásért cserébe.

 hirdetes_810x300  

 

Az összeg viszonylag magas. Összehasonlításképp, a Denník N egymillió euróból indult útnak a vírusirtó programjáról ismert ESET-nek köszönhetően, hasonló méretű szerkesztőséggel mint most a Telex, de nyomtatott lapot is kiad.

 

Egy újabb „filantróp” a láthatáron

 

Zdeněk Bakala az E15.cz rangsora szerint Csehország 7. leggazdagabb embere, a balliberális lapok előszeretettel emlegetik filantrópként és a „társadalmi felelősségvállalás” etalonjaként. Nevét azonban sok pénzt hozó privatizációs ügyletekkel is együtt emlegetik.

 

A három éve megsemmisülés szélére került, több mint tízezer embernek munkát adó OKD bányavállalat mögött is ő állt. Míg a cég működött, Bakalának rengeteg profitot termelt. Az Echo hetilap korábbi cikke szerint tíz év alatt 60 milliárd cseh koronát (cca. 2,21 milliárd eurót) húzott ki a vállalatból, de mikor az a szénpiac változásai miatt nehéz helyzetbe került, Bakala hagyta csődbe menni. Ezen kívül a céghez tartozó vállalati lakásokat is eladta az ott élők feje fölül, pedig korábban ígéretet tett arra, hogy nem szolgáltatja ki az emberek otthonait harmadik félnek.

 

A Bakala érdekeltségébe tartozó Respekt szélsőséges liberális beállítottságúnak mondott lap, amely legfőbb prioritásának a demokráciát aláásó politikai extrémizmus elleni, valamint az összeesküvés-elméletek elleni harcot jelölte meg. A miheztartás végett: egyik szerkesztője 2015-ben a hagyományos családmodell mellett Pozsonyban tüntetőket „Putyin hasznos idiótáinak” nevezte.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.