A Süsü, a sárkány mesejáték figurái után a Magyar Televízió egy másik ikonikus mesesorozatának, a Frakk, a macskák réme ismert szereplői is bélyegre kerülnek. Frakk, ahogy Süsü is, több generáció gyerekkorát kísérte végig.

 

Az 1972-ben induló papírkivágásos animációs sorozat történetének a megálmodója Bálint Ágnes volt, aki mellett többek között olyan szakemberek vettek részt az alkotómunkában, mint Várnai György, a figurák tervezője, vagy Pethő Zsolt, zeneszerző. A sorozat szereplőinek a kor neves színészei kölcsönözték a hangjukat: Szabó Gyula (Frakk), Schubert Éva (Lukrécia), Váradi Hédi (Szerénke), valamint Pártos Erzsi (Irma néni), Rajz János (Károly bácsi az első két évadban) és Suka Sándor (Károly bácsi a második két évadban).

 

„Nagy öröm és egyben megtiszteltetés a számunkra, hogy immár másodszorra készülnek a Magyar Televízió emblematikus figuráit megjelenítő különleges bélyegblokkok. A Frakk, a macskák réme című mesesorozat nem csak szórakoztat, hanem értéket is közvetít, tanít. A címszereplő magyar vizsla, ami még a Magyar Értéktárban a Hungarikumok között is szerepel és legalább annyira népszerű és szerethető mesehős, mint Süsü. Büszke vagyok rá, hogy ilyen kincseket rejt az archívumunk”

 

 mondta Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

 

 hirdetes_810x300  

Frakk, a macskák réme mese kedvenc szereplőit ábrázoló alkalmi bélyegblokkot november 4-én bocsátotta ki a Magyar Posta, az MTVA-val szoros együttműködésben. A bélyegkülönlegesség a négyévados mesesorozat főbb szereplőit vonultatja fel. Látható rajta Károly bácsi szeretett magyar vizslájával, Frakkal, valamint a Frakk orra alá folyamatosan borsot törő macskák, Lukrécia és Szerénke gazdájukkal, Irma nénivel. Az alkalmi borítékon a rajzfilm egy mozgalmas jelenete látható.

 

„A bélyeg a Posta ikonikus, legjellemzőbb terméke, és külön öröm, ha népszerű, sokak által ismert témák kerülnek bélyegképre – mondta a Magyar Posta elnöke. Hegmanné Nemes Sára hozzátette: Frakk meséje az emberi jellemekkel felruházott állatszereplők mindennapi apró-cseprő konfliktusainak megoldására ad számos példát. Mindezt világszínvonalú grafikai megoldással, kiváló szinkronszereplőkkel, kifinomult humorral tárja a nézők elé.”

 

A Mesehősök bélyegsorozat folytatódik, a Posta jövőre is egy igen kedvelt mesét és annak szeretett hőseit tervezi megjeleníteni bélyegen.

 

Az egyedi bélyegblokk Weisenburger István grafikusművész tervei alapján készült 50. 000 példányban. A bélyeg megvásárolható a Filapostán, a filatéliai szakszolgálatokon, kijelölt postákon és a www.posta.hu-n. A bélyegkibocsátás alkalmából a Frakk, a macskák réme című animációs sorozat ismét látható az M2 Gyerekcsatornán és az MTVA Archívumában, az m3.hu oldalon.

 

MTVA/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!