Nyitókép: reprofoto (TA 3)

 

Szerda este lett volna az újabb vitaforduló a TA3-on Martin Klus (SaS) és Gyimesi György (OĽaNO) között, de a magyar gyűlölő, soviniszta liberális politikus megfutamodott.

 

Gyimesi így maga mondhatta el a műsorban a szintén egyoldalú, kicsit sem tárgyilagos műsorvezetőnek a magyar álláspontot.

 

Az elfogult műsorvezetésre csak egyetlen példa, mely az egész adást jellemezte: A TA 3-on Bielik Szijjártó Péter és Gyimesi György komáromi tárgyalását hozta fel problémaként. De azt, hogy a tárgyalást mi indokolta, már elhallgatta. Pedig ha az SaS (mert ők blokkolják a kormányban és a kormányprogramon keresztül) a felvidéki magyaroknak is megadná a kettős állampolgárság lehetőségét, eleve okafogyottá válna minden további egyeztetés.

 hirdetes_810x300  

 

 

De bicskanyitogató volt az is a műsorban, hogy nem Klus és Korčok miniszter kettős mércéje volt az érdekes a szlovák szerkesztő számára, hanem az, hogy egy-egy magyar politikus a Duna két oldaláról kiáll a magyar érdekképviselet mellett.

 

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy mi magunk illetnénk kemény kritikával a magyar kormányt vagy Szijjártót, ha nem a magyar érdekeket képviselnék. Elvégre ez a magyar alkotmányból adódó feladat.

 

Gyimesi mindenesetre elmagyarázta magyar szempontból a probléma lényegét. Fáfolta, hogy nem hivatalos találkozó lett volna Komáromban (hiszen annak pozsonyi részét maga Korčok mondta le az utolsó pillanatban.)

 

Az, hogy Szijjártó az eddigi 10 mellé további 27 lélegeztetőgépet ajándékozott a magyar kormány nevében Dél-Szlovákia kórházainak, ezúttal is el lett hallgatva. Gyimesinek kellett megemlítenie, hogy ez volt Szijjártó felvidéki látogatásának egyik apropója.

 

A műsor további részében Bielik felsorakoztatta az összes ismert szlovák fóbiát és előítéletet. Irredentizmushoz hasonlítva a DAC meccsek hangulatát, Klushoz hasonlóan megismételve a kelet-ukrajnai történések kockázatát a Felvidék viszonylatában.

 

Bielik műsorvezető

 

Gyimesi György igyekezett hárítani és cáfolni, művileg felfújt problémának beállítva a magyar kártya újbóli előhúzását. Ami szerinte a kormányfő elleni támadásra van felhasználva. Kiemelte, hogy a szlovák többség hozzánk való viszonyulása ellenére a felvidéki magyarság mindig lojális volt Szlovákiához. Még annak ellenére is, hogy a szlovák többség nem tekint ránk, mint egyenértékű állampolgárokra.

 

„Nem cukorkaosztogatásnak kellene felfogni a kisebbségi jogok osztását. Azt kérjük csak, ami jár, és amit nemzetközi viszonylatba is teljesen megszokott”

 

– fogalmazott Gyimesi, kiemelve a műsorban is a nyelvi és kulturális jogaink bővítésének szükségességét.

 

„Klus megalapozatlan, magyarellenes állításainak semmilyen alapja sincs. Az mondhat csak ilyet, aki nem ismeri a dél-szlovákiai helyzetet”

 

– tette hozzá Gyimesi.

 

Rámutatott arra is, hogy a kettős állampolgárság kérdésében nem csinál semmi mást, mint amit az elmúlt években maga Klus, vagy más SaS-es politikus, mint például Ondrej Dostál is tett, amikor megpróbálták visszaállítani a 2010 előtti állapotokat. Mindezt a Most-Híd kormányzása idején, de sikertelenül. Ezért is elfogadhatatlan a vegyespárt populizmusa, amikor négy év semmittevés után most a jelenlegi szlovák kormánykoalíció tagjain kérik számon a rendezést.

 

 

Gyimesi mindenesetre ezért küzd.

 

„Ha Dostál csinálja, az rendben van. Ha én teszem, iredentista vagyok“

 

– hangzott el az OĽaNO magar nemzetiségű politikusától a műsorban.

 

„Természetes, hogy Szijártó Péter érdeklődött a szlovák kormányprogram magyar vállalásainak teljesítésétől és a magyar érdekképviseletet felvállaló pártok közti együttműködésről. Ha a szerb vagy a horvát külügyminiszterrel tárgyaltam volna, az senkit nem érdekel. De az SaS most kihasználta, hogy Matovičba rúgjanak”

 

– mutatott rá Gyimesi.

 

Kár, hogy Martin Klus nem merte vállalni a tévévitát és az utolsó pillanatban megfutamodott.

 

A Magyar Fórum küldöttsége, Simon Zsolt és Gál Zsolt Martin Klussal fotózkodik. Kép forrása: Martin Klus Fb-oldala

 

Másnap ellenben fogadta a Magyar Fórum nevű mikropárt többszörösen bukott politikusait, Simon Zsoltot és az Új Szóban évekig Orbánellenes cikkeivel hírnevet szerzett Gál Zsoltot. Hogy aztán feltörölje velük a padlót, és közösségi oldalán közzétett bejegyzésében elviekben  lényegében megerősítsen mindent, amit magyar szempontból az elmúlt napokban lenyilatkozott.

 

A Magyar Fórum két Zsoltjának így lényegében a hasznos hülye szerepének eljátszása jutott.

 

NAMIESTO ÚMYSELNÉHO VYVOLÁVANIA NÁRODNOSTNÝCH VÁŠNÍ, KTORÝCH SME SVEDKAMI V TÝCHTO TÝŽDŇOCH, SOM ZA ROZUMNÚ DISKUSIU BEZ…

Közzétette: Martin Klus – 2021. március 11., csütörtök

 

Itt tart ma a felvidéki magyar érdekképviselet.

 

A TA 3 műsora alább visszanézhető. A magyar téma 58.48-nál kezdődik

 

 

Körkép.sk

Képek: Reprofoto (TA 3 live)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 27 olvasónak tetszik ez a cikk.