Nyitókép: kulhonimagyarok.hu

 

A nagyvilág magyar szórványának napjához kapcsolódva, november 14-én debütál a nagyszabású, eddig még nem látott dokumentumfilm, a Brisbane – Farkaslaka a Duna World csatornán. A hiánypótló alkotás a távoli Ausztráliában élő magyarság egy különleges vállalását mutatja be.

 

Igaz mese egy ausztrál színtársulatról – ez az alcíme a Duna World csatornán premierben bemutatkozó Brisbane – Farkaslaka című dokumentumfilmnek. Brisbane egy óceán parti milliós nagyváros, míg Farkaslaka egy romantikus kis falu Székelyföld szívében, kétezer lakossal. Bár a demográfiai és a domborzati viszonyok eltérőek a két település között, az 52 perces alkotásból kiderül, hogy a 17 ezer kilométeres távolság csak földrajzi szempontból nagy, lelki értelemben nem.

 

 hirdetes_810x300  

Az összekötő kapocs a Brisbane-i Magyar Amatőr Színtársulat, amelynek tagjai energiát és időt nem sajnálva Ausztráliából azért keltek útra, hogy Tamási Áron Hullámzó vőlegény című székely népi komédiájával bejárják a Kárpát-medencét, egészen a végállomásukig, Farkaslakáig. A film legfőbb üzenete, hogy a hazaszeretetet nem szüntetheti meg a távolság: a diaszpórában élő magyarság is aktív kulturális tényezője akar lenni a nemzetnek. A járvány előtt rögzített, történelmi jelentőségű turné legjobb pillanatait november 14-én, vasárnap 11:55-től láthatják világszerte a Duna World nézői.

Bethlen Gábor erdélyi fejedelem és magyar király születésének napján, a Kárpát-medence szórványmagyarságának napjához kapcsolódva a közmédia tematikus adásokkal készülNovember 15-én, hétfőn a Kossuth Rádió rendszerváltozás óta hallható műsora, a Határok nélkül az elszakított nemzetrészek és a diaszpóra életérőlilletve az őket érintő döntésekről, eseményekről, fejleményekről tudósít 18.30-tól. Az M5 kulturális csatornán pedig 22:05-től a Kolozsvári Magyar Napok összeállítása kerül adásba, a Tokos Zenekar jubileumi koncertjével.

 

A magyar szórvány napjához kapcsolódó műsorok az adásba kerülésük után 60 napig visszanézhetők a MédiaKlikken.

 

MTVA/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!