Nyitókép: A szovjet csapatok kivonulása Magyarországról 1990.Hajmáskér, 1990. március 12., MTI Fotó: Kovács Attila.

 

A szovjet csapatok kivonulását megelőző pár év eseményeit feldolgozó dokumentumfilm mellett az 1956-os forradalom utáni megtorlásról szóló drámai művet is láthatnak a közmédia kínálatában június 16-án.

 

Az 1956. évi forradalom és szabadságharc vértanúinak 1958. június 16-án történt kivégzésére, valamint a szovjet csapatok 1991. júniusi kivonulására emlékezve tematikus filmkínálattal várja nézőit a Duna, a Duna World, és az M5 a független Magyarország emléknapja kapcsán.

 

Június 16-án, a szovjet csapatok magyarországi tartózkodásának végső időszakát dolgozza fel a Dunán 14:20-kor kezdődő Kivonulás című dokumentumfilm. Ebben fény derül azokra a jogi trükkökre, amelyeket a szovjetek alkalmaztak, hogy az ideiglenes tartózkodásukat indokolják. Novák Tamás rendező Halálügyész című filmjével folytatódik az emlékezés a csatornán 20:45-től. A 2018-as magyar tévéfilm főszereplőjének alakját a hírhedt Grátz Endréről, a mosonmagyaróvári sortűzper ügyészéről mintázták, aki 25 évesen elvállalta, amit egyik kollégája sem.

 hirdetes_300x300  

 

Ebben a perben hét ember ellen kért halálos ítéletet koholt vádak alapján, és végül hat embert végeztek ki. Grátz ezután országos hírű, rettegett ügyész lett. Az 1956-os forradalom utáni megtorlásról szóló drámai filmmel zárul a Duna tematikus napja. A 23:05-kor kezdődő Magyar rekviem az 1958-ban a börtönben kivégzésükre várakozó hét ember sorsát mutatja be.

 

 

Duna World a Szétszakadt Magyarország című dokumentumfilmet tűzi műsorára 23:40-kor a magyar függetlenség napján. Ebből kiderül, a pártállam titkosszolgálata mekkora erőket összpontosított, hogy a legszerényebb rendszerellenes mozgolódásokba is beépüljön, azokban folyamatos békétlenséget és zavart keltsen, és így a készülődő rendszerváltás ellenzéki egységét megtörje.

 

A Nagy Imrére halálos ítéletet kimondó bíró, Vida Ferenc életéről szóló, A vádlott vádlói című dokumentumfilmmel csatlakozik az M5 a közmédia tematikus napjához. A 19 órakor kezdődő film Vida Ferenc életútján túl a vészkorszak helyrehozhatatlan sebeit megöröklő, és néhol saját céljaira felhasználó kommunista hatalom képét mutatja be.

 

Duna Médiaszolgáltató, sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!