Nyitókép: TA3 (reprofoto)

 

Miközben a szlovák politika és média napok óta Orbán Viktor történelmi Magyarországot ábrázoló sálján rugózik, az OĽaNO magyar politikusa és a Szövetség-Aliancia elnöke együtt védték meg a magyar érdekeket a szlovák hírtelevízió esti műsorában.

 

A két politikus fellépése éles kontrasztban van azzal, amilyen álláspontot Orbán Viktor külpolitikájával kapcsolatban a Most-Híd platform képvisel. Rigó Konrád nem ért egyet a Fidesz külpolitikájával és inkább az Orbánt támadó Káčer külügyminiszterrel fotózkodik, nekünk pedig azt próbálja beadni, hogy Káčer a magyarok barátja.

 

Provokációra számíthat Orbán Kassán

 hirdetes_810x300  

 

Ezzel szemben Gyimesi és Forró bementek a műsorba, és leckét adtak magyarságból. Elmondva a történelmi szempontokat, a múltból adódó felelősséget, a magyar megmaradás fontosságát, a Beneš-dekrétumok lezáratlanságát.

 

Gyimesi és Forró bementek a műsorba, és leckét adtak magyarságból. Kép forrása: TA3, reprofoto

 

Gyimesi talán tárgyilagosságban, felkészültségében, gyorsaságban, az érvek felsorakoztatásában volt erős, próbálva érthetővé tenni a szlovákok számára is a magyar néplélektant.

 

Forró pedig a Beneš-dekrétumok következményeinek elmagyarázásában, a magyar és a szlovák történelem, közös múlt fontosságának hangsúlyozásában és az abból adódó lehetőségek említésével tudott újat mondani.

 

Martin Klus láthatóan már diplomáciai pályára készül, talán emiatt is láthattunk egy teljesen más Klust, mint akit a kormányciklus elején megszokhattunk.

 

Ha a felvidéki magyar politika ezen az úton halad tovább, azaz nemzeti és konzervatív magyar politikus (még ha keresik is helyüket és sorrendjüket a rangsorban) egy követ fúj a soviniszta, magyargyűlölő, elfogult szlovákokkal szemben, az jót jelent.

 

Szépen elvált egymástól a Szövetség opportunista, áruló platformja a magyar érdekeket valóban képviselő politikusoktól. Ilyen szempontból pozitívan kell értékelni Gyimesi és Forró TA3-beli szereplését.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 28 olvasónak tetszik ez a cikk.