Nyitókép forrása: ta3.com

 

Interjút készített a TA3 riportere Jeffrey Sachs neves közgazdásszal, de nem sokkal később törölték az adást, az ismétlést, a felvételt még az archívumból is eltüntették a hírtelevízió illetékesei. Egy nappal később aztán – mikor kezdett elterjedni a neten a cenzúragyanús lépés – újra elérhetővé tették a műsort az archívumban. Az ok: Sachs az orosz-ukrán háború kapcsán mindkét szemben álló felet felelősnek nevezte meg és tagadta, hogy a békéhez a fegyvereken keresztül vezetne az út. Ez utóbbi tézist a mainstream sajtó Szent Grálként őrzi: ezt mondják ugyanis az USA, a NATO-főtitkár és a szlovák külpolitika képviselői is.

 

Jeffrey Sachs pedig nem akárki. A 90-esek években a nyugati sajtó a kor legfontosabb közgazdászának nevezte, többször szerepelt a New York Times 100 legbefolyásosabb emberét felsoroló listáján, akinek a véleményének súlya van.

 

A TA3-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy a jelenlegi konfliktusban mindkét fél felelős, mert mindkettő provokálta a másikat. Hangsúlyozta, hogy fontos lenne békével lezárni a konfliktust, amiben Törökország vagy az ENSZ is közvetítő szerepelt vállalhat. Azt is mondta, hogy az USA sokkal inkább vonakodik a békétől, mint Oroszország.

 

 hirdetes_300x300  

Azt is kifejtette, hogy míg a nyugati vörös vonal Ukrajna biztonságának, szuverenitásának szavatolását és az orosz csapatok kivonását jelenti, addig Oroszország számára a vörös vonal a NATO terjeszkedésének megállítása és a Krím orosz kézben tartása.

 

Sachs szerint, ha a Nyugat a Krím visszahódításáról és Ukrajna NATO-csatlakozásáról beszél, az eszkalálhatja a háborút és atomháború törhet ki. Azt is elmondta, hogy szerinte a háborúról szóló híreket az amerikai állami propaganda határozza meg (nem ez lenne ugyanis az első eset).

 

„Az, ami Európában történik, nagyon különös. A háború legnagyobb szorgalmazói a diplomaták lettek. A tábornokok (nem mind, de a többség) azt mondják, hogy a harctéren nem lehet megoldást találni. Ez egy feje tetejére állt helyzet”

 

mondta.

 

A fenti kijelentések homlokegyenest szembe mennek a szlovák kormány, a szlovák külügyminiszter, Rastislav Káčer, Zuzana Čaputová államfő és Jaroslav Naď védelmi miniszter (ők hárman a háború leghangosabb támogatói Szlovákiában) kijelentéseinek, akik szerint az atomháborúra való hivatkozás csak „dezinformáció” és félelemkeltés, hogy eltántorítsa Szlovákiát Ukrajna megsegítésétől.

 

Ezek után a TA3 hírtelevízióban az illetékesek úgy döntöttek, hogy leveszik a felvételt még az internetes oldalról is, és csak azután tették ismét elérhetővé, hogy komoly felháborodást keltett a döntés és az interneten is téma lett. Még a balliberális Denník N kommentátora is kifogásolta, mert szerinte ezzel muníciót adtak a „Kreml-párti propagandisták kezébe”.

 

Körkép.sk, standard.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.