Gyimesi az Ukrajnának átadott szlovák MiG-ekről: A kormánynak ugyan többsége van, de nincs igaza, az embereknek igazuk van, de nincs többségük - Körkép.sk
Hajnalka
 • HUF: 385.38
 • USD: 1.08
 • 2 °C
 • 8 °C

Hirdetés (X)

média

Gyimesi az Ukrajnának átadott szlovák MiG-ekről: A kormánynak ugyan többsége van, de nincs igaza, az embereknek igazuk van, de nincs többségük

„A buta szankciós politika miatt vagyunk ott, ahol vagyunk“ – mondta az OĽaNO magyar politikusa.

Nyitókép: Gyimesi György

 

Az Ukrajnának szánt 13 szlovák MiG-29-ről, az Újjáépítési Alap merítésének akadozásáról, valamint a magas inflációról vitázott egymással a szlovák közrádió szombat déli vitaműsorában Gyimesi György (OĽaNO), Tomáš Valášek (PS) és Erik Tomáš (Hlas).

 

Gyimesi György szerint a kormány ezzel kapcsolatos döntése alkotmányjogi aggályokat vet fel és súlyos morális problémát is jelent. A magyar politikus, aki elutasítja a szlovák vadászgépek felajánlását Ukrajnának, elmondta, hogy a kormány már nem az emberek többségének véleményét képviseli. Az IPSOS-felmérése szerint ugyanis a lakosság 70 százaléka nem ért egyet a döntéssel. Gyimesi szerint azért, mert félti saját biztonságát. A kormány mégis a MiG-29-ek átadása mellett döntött.

 

„Az a helyzet, hogy a kormánynak többsége van, de nincs igaza. Az embereknek pedig igazuk van, de nincs többségük“

SJE Nyílt nap

 

– fogalmazott a politikus.

 

Valášek szerint a kérdést, hogy van-e joga a kormánynak az átadásról dönteni, az Alkotmánybíróságnak kellett volna megválaszolnia. Ezzel szemben úgy látja, hogy a vadászgépeket már egy éve odaadhattuk volna a háborús agresszor ellen küzdő Kijevnek úgy, ahogy legalább négy másik ország már megtette.

 

A Hlas képviselője, Tomáš elmondta, hogy pártjuk szintén nem szavazta volna meg az átadást, mert nem teljesültek a politikai feltételeik, amelyeket szabtak.

 

A műsorvezető kérdésére, hogy a MiG-29-ek értékéért felajánlott 900 millió eurós kompenzáció nem elegendő-e értük, Gyimesi úgy válaszolt, hogy az emberek biztonságérzetének és az ország biztonságának nincs pénzben kifejezhető ára. A 900 millió eurót pedig egyszerű júdáspénznek, cinikus ajánlatnak nevezte.

 

„Mondja meg nekem, mennyibe kerül az ország biztonsága? Mennyibe kerül az, hogy az emberek ne legyenek frusztráltak saját biztonságérzetük hiánya miatt? Mennyibe kerül, hogy az emberek ne féljenek?“

 

– tette fel a kérdést Gyimesi.

 

„Lassan már a saját veséinket is felajánlottuk Ukrajnának. Hogy mondhatja így bárki is, hogy ha nem adtuk volna oda a vadászgépeket, akkor hátat fordítunk az eddigi biztonságpolitikai irányultságunknak?“

 

– vetette oda Gyimesi a progresszív Valášeknek.

 

Gyimesi szerint alkotmányellenes döntés született a MiG-ek átadásáról, csak mert Zelenszkij előtte Brüsszelben megveregette Heger vállát.

 

Elmondta azt is, hogy nem tartja szerencsésnek, hogy ennyire szervilisek vagyunk az USA kéréseivel szemben, megtéve mindent, amit csak kérnek. Rámutatott arra is, hogy szerinte Valášek ellentmond önmagának, amikor egyrészt azt mondja, hogy kellenek a MiG-ek az ukránoknak, különben Oroszország akár Szlovákiát is megtámadhatja, ugyanakkor azzal nyugtat, hogy ha ez bekövetkezik, a NATO majd megvéd bennünket.

 

Gyimesi  a műsorban kiállt minden emberért az országban, akiket érzéketlennek és oroszbarátnak neveznek csak azért, mert aggódnak saját biztonságukért.

 

„Ezek az emberek segítették a szlovák kormányt, támogatták a háborús menekültek befogadását. Ne nevezzük ruszofilnek őket!“

 

Az Újjáépítési Alap merítése körüli parlamenti fennakadás Valášek és Gyimesi szerint is azért történt, mert a kormány elnagyolta a politikai munkát és nem biztosította be a parlamenti többség megszerzését.

 

A magas energiaárak és inflációs kérdésében Gyimesi kritikát fogalmazott meg Heger kormányával szemben. Szerinte nem tettek eleget az infláció és magas energiaárak letörése érdekében és több tárgyalásra lett volna szükség az önkormányzatokkal és a vállalkozókkal.

 

„A buta szankciós politika miatt vagyunk ott, ahol vagyunk“

 

– zárta az OĽaNO magyar politikusa, megemlítve azért pozitív példaként is az Igor Matovič által átültetett 200 eurós adóbónuszt, illetve, hogy a háztartások számára Európában egyedüliként árstop van érvényben a villanyáramra.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 21 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Perpetuum
2023. Már. 18. 17:30

Elfogulatlanul mondja mar meg nekem vki, miert baj oda/eladni vmit, aminek hasznat nem vesszuk? Mindenki jol jar. Nekem nem fordul meg a fejemben, hogy ezert Oroszorszag barmi megtorlasra keszulne Szlovakiaval szemben (ertem katonai), nem aggodom miatta. Sima oragmatikus szemmel nezve olukbehulott a lehetoseg magas aron leadni a vasat. Haboru veget er (remelem nagyon hamar) es eljuk tovabb az eletunket. Oroszorszag EUval szemben nem jut semmire, ezert nem is lesz semmi. Szerintem a velemenyem.

  Kósa Zoltán
  2023. Már. 18. 19:38

  Ez úgy hatott, mintha egy gép írta volna le ezeket a mondatokat. Nem sértésnek szántam. A baj nem a régi repülők átadásával van, hanem magával az átadással. Olyan ez, mint amikor kártyázás közben valaki kibicel, a végén, ha nem jól sül el a kibicet valaki szájon vágja. Kibicnek lenni, amíg tart a játék érdekes, de utána veszélyes. Kibicnek kuss, taartja a mondás sakkozók körében, mi pedig egy ennél nagyobb játszmába szólunk bele. A fegyver , mégha ócska is nem játék, nem szabad alábecsülni, mert ha mégis fordítva sül el, akkor nagy bajjal járhat. Nem hiszem, hogy ma bárki is helyesen látná ennek a hýborúnak a kimenetelét, de a legrosszabb forgatóköny az, amire nem vagyunk felkészülve.

   Petike
   2023. Már. 18. 21:14

   nekem lenne egy kívánságom nagyon orulnék nekiha május 9én a moszkvai Voros réren valamilyen dron fejen találná Putyint,Lavrovot Peskovot és Medvedevet de Sojgut is.RUSZKIK HAZA .SLAVA UKRAINE.

géza
2023. Már. 19. 11:16

Petike kezdesz túlságosan radikalizálódni, ha valakivel nem értsz egyet nem kell mingyárt megölni.

Dodo
2023. Már. 20. 14:15

Ennek a nagy aktivkodasnak van egy szepseghibaja ,hogy Oroszorszagot kozelebb hozza Kinaval es ez komoly gondot okozhat.Ideje volna targyalni amig nem keso.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket