Nyitókép: TA3 live, reprofoto

 

Kedden este a TA 3 hírtelevízió Nap témája című műsorába kapott meghívást Gyimesi György, a Szövetség-Aliancia utolsó, 149. helyén induló képviselőjelölt, valamint Andrej Danko, az SNS elnöke. A műsorban Orbán Viktor 50 perces beszédének két, Felvidékkel kapcsolatos szaváról volt szó, mely elszakított területként jellemezte Szlovákiát, és az ott élő magyarságot.

 

Szlovák-magyar két jó barát

 

Gyimesi és Danko ahelyett, hogy összevesztek volna, a szlovák-magyar együttélés, jószomszédi kapcsolatok és egymás megértésének fontosságát hangsúlyozták, elutasítva a magyar miniszterelnök ártatlan megfogalmazása miatti hisztériakeltést.

 

„Senki sem ragozta az elszakadást. Orbán Viktor elcsatolt területekről beszélt”

 

– kezdte Gyimesi, majd elmagyarázta az 1918-as határmódosítást, melynek következtében Magyarország elvesztette területének kétharmadát, a felvidéki magyarok pedig Szlovákiába kerültek.

 

„Orbán ezekről az elcsatolt területekről beszélt, ami történelmi tény”,

 

fűzte hozzá.

 

Mit gondolsz arról, hogy magyarként elszakított országrésznek nevezzük a határon túli területeket?

Eredmény megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...

 

Gyimesi azt is tisztázta, hogy véleménye szerint Orbán Viktor felvidéki kritikáját a helyi politikai képviseletre érthette, nem pedig a választókra, hiszen, mint mondta, ha kikap a futballcsapat, arról nem a szurkolók tehetnek.

 

 

Az SNS elnöke is megértő volt Orbánnal

 

A műsorvezetőnek, Peter Bieliknek az sem tetszett, hogy Orbán Viktor miért foglalkozik egyáltalán más országok állampolgáraival, hiszen, példázott,

 

„Szlovákia sem kritizálja az Amerikában élő 200 ezer szlovák állampolgárt azért, mert nem eléggé aktívan politizál.”

 

Még a Szlovák Nemzeti Párt elnöke, Andrej Danko is olyan válaszokat adott a műsorban, amelyek Forró Krisztián, a Szövetség elnökének és listavezetőjének is dicséretére válhattak volna. Például, amikor elismerte, hogy más a szlovák és más a magyar történelmi emlékezet, és hogy a közös múltból tanulnunk kellene.

 

Ódor elfogadhatatlannak nevezte Orbán Viktor Szlovákiával kapcsolatos kijelentéseit

 

Gyimesi a második, Romániából érkező demarssal kapcsolatos kérdésre, illetve annak magyar válaszára puszta fabulációnak nevezte a műsorvezető nyílt magyarellenes, hungarofób agymenéseit.

 

Gyimesi és Danko: Szlovákia példát vehetne Magyarországtól

 

Majd azzal ütötte le Bielik folyamatos, egyoldalú, zavaróan magyarellenes próbálkozásait, hogy Magyarország Orbán elmondása szerint Románia schengeni belépésének fő szorgalmazója lesz uniós elnöksége idején. A műsorvezető ezt igyekezett bagatellizálni azzal, hogy Budapest ezzel valójában az ottani magyaroknak kedvez. Elfeledkezve arról, hogy az erdélyi, partiumi, székelyföldi magyarok kérvényezhetik a magyar állampolgárságot, amit több százezren meg is tettek. Így esetükben a schengeni határmozgás már most megoldott.

 

Király Zsolt: Tusványosról szólt be Orbán a felvidéki magyar politikának és Világinak

 

Gyimesi és Danko abban is egyetértett, hogy Szlovákia példát vehetne Magyarországtól a V4-eken belül a szuverén kiállásért uniós szinten saját érdekeiért.

 

 

Danko Gyimesivel együtt védte a műsorvezető zavaróan hangulatkeltő, folyamatosan lemondó, Orbánt rossz színben feltüntető próbálkozásaival szemben a jó szlovák-magyar kapcsolatok szükségességét. Bielik azonban mintha hallani sem akarta volna…

 

Főleg Dankoba igyekezett belefojtani a szót, amikor az SNS elnöke nem a várt gondolatokat mondta, amikhez Ján Slota ideje alatt hozzászokhattunk.

 

„Már azt várom, hogy azt mondja, emberek, szavazzanak a Szövetségre”

 

– vetette oda Bielik Dankonak, hozzátéve, hogy nem érti, miért a nemzeti érzelmű szlovák pártok védik leginkább Orbán Viktort.

 

„Amit Orbán tesz a magyarokért, ugyanazt szeretném én is tenni a szlovákokért”

 

– reagált Danko Bielik nagy idegességére.

 

Szlovák politikus: Orbán csak kihasználjak Szlovákia alkalmatlanságát

 

Gyimesi erre csak rátett egy újabb lapáttal, amikor kérdésre válaszolva azt mondta, ha ez az ára a felvidéki magyarok mozgósításának, illetve annak, hogy szeptemberben többen elmenjenek választani és a Szövetségre adják voksukat, akkor Orbán Viktor akár minden héten tarthatna tusnádfürdői beszédet.

 

Gyimesi visszaszerezné a hidasok miatt is elveszett bizalmat

 

Majd a felvidéki magyarságot megillető magyar vízió szükségességéről beszélt.

 

„Egyáltalán nem csodálkozom azon, hogy a magyarok egy része hátat fordított a politikának, hiszen itt olyan érdekképviselet volt, mely a magyarság támogatása helyett a magyar himnusz betiltásának megszavazásában jeleskedett”

 

hangzott a belső kritika Gyimesitől.

 

Fico ismét megmutatta csúnyábbik arcát – Keményen visszaszólt Orbánnak

 

Szerinte olyan választási programra van szükség , amely meggyőzi a magyarokat.

 

„Mert szent igazság, hogy Dél- és Kelet-Szlovákiával, beleértve Gömör, Bodrogköz lakosságát is, senki nem törődne annyira, mint ő maga, illetve a Szövetség teszi”

 

– érvelt, mire a műsorvezető inkább gyorsan lekeverte a témát.

 

Peter Bielik édesapja egyébként a Léván született, majd fiatalon, 45 éves korában Budapesten elhunyt Bielik László, aki a 20. század egyik leghíresebb szlovákiai fényképésze. Az ő nevéhez fűződik például az 1968-as forradalom idején a szovjet tankkal kigombolt mellkassal farkasszemet néző tüntető. Bielik halálakor a kis Péter alig 9 éves volt. Hogy mi lett belőle magyar apa nélkül, azt a műsorban is láthattuk.

 

A műsor alább visszanézhető:

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 22 olvasónak tetszik ez a cikk.