Csehországban megvolt ez első bírói eset, amikor a bíróságnak a szólás szabadsága és az emberi becsületsértés között kellett dönteni. Volt ugyanis, hogy egy csehországi blogger egyik cikkére elég rasszista módon reagált egy olvasó. Idézem: „Když si potomek, dejme tomu syn přivede domů přítele, feťačku, kriminálnici nebo echtovní cikánku, tak máte zaděláno na problémy do konce života…“ Nem lett volna semmi különösebb probléma, hisz már hozzá vagyunk szokva az extrém véleményekhez, és hogy nők helyett fiúkkal csetelünk, de a bloggerünk, aki bizonyára sok lehetőséget és paramétert lefutattott az agyában, mert többek között „rasistický rypák“-nak és „puncovaný blbec“-nek nevezte az illetőt.

Aki nem míveli a cseh nyelvet, az hagyatkozzon a fantáziájára. A lényeg, hogy ez a puncovaný blbec saját nevén kommentált (és nem a blogger által javasolton). Szóval a blogger válaszát sajátmaga elleni indokolatlan támadásnak és megaláztatásnak vélte, tehát be is perelte őt becsületsértés vádjával. Én mondjuk ser mellett rendeztem volna vele a számlát, vagy négyszemközt, mint férfi a férfival, egy karóval a háta mögött.

Itt lehet olvasni a bírói ítéletről, itt és itt pedig pár értelmesebb bejegyzésről a témában.

A bírónő, akit lehet, hogy az izrael-palesztin háború inspirált, mert elég herkulesi (vagy lehet, hogy salamoninak mondják?) döntést hozott. Asszem salamoni lesz, mert herkulesinek a nagy nehezen hozott döntéseket hívják. Szóval a végeredmény egy 1:1-es döntetlen lett, mert a bírónő elítélte ugyan a bloggert, akinek írásban kellett bocsánatot kérnie az illetőtől a „művelt és fejlett demokratikus társadalomhoz nem illő“ megnyilvánulásért, de abban is igazat adott, hogy a kommentelő véleménye is magában hordozta a rasszista megnyilvánulás lehetőségét, ezzel indokot adva a blogger indulatainak felkorbácsolására, tehát a kommentelőnek kellett fizetnie a bírói eljárás következményeit.

A téma sok kérdést vet fel, és még hosszan lehetne írni róla (de sajnos egy sörben fogadtam, hogy fél óra alatt összedobom a cikket, szóval limitálva vagyok az idővel). De kommentekben nyugodtan lehet folytatni (vagyis azt akartam mondani, hogy először a kommentekben, aztán a bíróságon), vagy esetleg egy másik bejegyzést írni a „netikett”-ről, az interneten működő erkölcsi normákról és hozzáállásról, és az emberi megnyilvánulások módjairól.

 hirdetes_400x285  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!