1.

A választások első köre lezárult. Radičová 38 százalékkal befutott a második helyre. A magyarlakta területeken tarolt. Biztos a kürti szőlőhegyen való látogatása dobta meg a szavazatokat.

2.

A kora tavaszi depresszió tetőzik. A krízis hatása miatt meg amúgy is megnőtt a bűncselekményekre való hajlam. A faluban újabb áldozat. Legalább nem unatkoznak a népek, meg a JOJ tévé körkérdései után is van mit elemezni a kocsmában. Amúgy elég sok minden történik errefele. Fél éve például egy csávót lőttek hasba a kocsmában, mert elfoglalta a másik törzshelyét. No persze azért volt egy kis pofozkodás is előtte, de melyik rendes kocsmában nincsen?

 hirdetes_300x300  

3.

Egy 58 éves falubelit kitettek a munkájából. Napi 12 órát melózott hetfőtől szombatig az egyik szomszéd falu jéerdéjében, aztán azt mondta a főnöknek, hogy vasárnap pihenne, és inkább otthon maradna. Főnök: „Persze. Próbáld csak meg, de hétfőn akkor már ne gyere.“ Hát. Csávó megpróbálta. Ennyit a munkatörvénykönyvről.

4.

Egy újvári ismerősömet is kitették a galántai Samsungból. Azt mondja, hogy jól megcsappantak a munkások. Azelőtt tele voltak a buszok emberekkel, most félig üres szekerek járnak. Azóta már Újvárban dolgozik. Legalább nem kell utaznia. Bár este hétig húzza minden nap.

5.

A „šrotovné“ által kiváltott őrület a faluban is tetőzik (értsd: „Abwrackprämie“). Erről tervezek összedobni egy hosszabb cikket. Én mindenesetre mondom a fiúknak, hogy a szőlőhegyre nem kell új autót venni, de ha már mindenképpen lagzis kocsiban szeretnétek a skopkákat cipelni, akkor érdemesebb külföldön vásárolni 2-3 éves használt kocsikat.

 

 

6.

Egyik ismerősöm felvette a kapcsolatot Hetesi Zsolttal, az ELTE Fenntartható Fejlődés Egyetemközi Kutatóközpont vezetőjével. Van nekik pár érdekes és jól összerakott tanulmány és előadás. Aprópénzért szívesen eljönnének Szlovákiába és Csehországa is előadni. Egy nap alatt két várost is abszolválnának. Gondolkoztunk pár kombináción: Prága+Brünn, Komárom+Pozsony, Komárom+Nyitra, esetleg Zsigárd +Nyitra és Kürt+Komárom. Hosszabb diskurzust igényelne a dolog, de ha lenne érdeklődés, akkor valamit össze lehetne dobni. Bár én mindig mondom a fiúknak, hogy minél kevesebbet tud az ember, annál boldogabb.

7.

Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz abból a szélessávú vasútból, amely által az orosz birodalom szeretne rácsatlakozni Európára (szélessávú vasútvonal Bécsig). Egy, ezen a blogon gyakorta idézett szlovák napilap írt erről egy jó kis cikket. Erről sem lenne hülyeség egy rövid kis kivonatot írni. Remélem valaki már tényleg leül sörözni ezzel a kormánnyal, és megmondja nekik, hogy a teória az egy szép dolog, de a kormányzás nem azt jelenti, hogy értelmetlenül kell dobálni a pénzt. Nem véletlenül nem húznak sehol sem tetőt a temető fölé csak azért, hogy új munkahelyeket teremtsenek és vigyék előre a gazdaságot. Aki utánaolvasott az tudja, hogy miről van szó. De ha valakit érdekel, akkor lehet róla írni pár sort.

8.

David Černý-ről olvastam ismét múltkor cseh lapokban a spanyol gazdasági válsággal kapcsolatban. Spanyolban ugye az egész gazdaság motorját az építőipar teszi/tette ki. Tonnaszámra épültek a tengerparti hotelok és házak. Černý is találóan betonba ágyazva, meg egy malterkeverővel a materiálban ábrázolta a délieket. A spanyol építőipar haldoklik. Megcsappant a kereslet az ingatlanok után. Ugye azt senkinek sem kell mondanom, hogy a szlovák gazdaság motorját szintén az építőipar, meg persze az autóipar teszi ki. Pozsonyban évek óta tart az értelmetlen nagy ütemű építkezés. Idén több tervezetet le kellett fújni. Szerintem a zsolnai felhőkarcoló sem fog megszületni. Amúgy a várostervezés is érdekes dolog Szlovákiában, mert itt a kompetens személyek nem tervrajzokkal és a polgárok vélemenyeit összegző dokumentumokkal közlekednek, hanem igelittáskákkal.

9.

Az egyetemeken és fősulikon sivár a helyzet. A végzősök elég pesszimisták, mert eddig sem volt egyszerű egy kezdőnek elhelyezkednie, most meg még nehezebb lesz. Egyik ismerősöm már egy éve próbálkozik eredménytelenül. 10 munkahirdetésből 6 csak kamu, vagy már visszamondták, a maradéktól pedig még vissza sem jeleznek neki. Egy kis vigaszt nyújthat a hír, hogy Németben brutális mérnökhiányban szenvednek. Hát ez van. Ezt kell szeretni. Alkalmazkodni kell a szituációhoz, nyelveket tanulni, és megragadni minden alkalmat. Bár megint más kérdés, hogy ki szeretne hosszabb ideig külföldön élni.

10.

Április 5-én lesz egy futóverseny: Dévény-Pozsony, gyenge 12 kilométer. Gyűlik a banda. Még egy embert be kellene szervezni, és akkor már csapatversenyben is indulhatnánk. Clayton, Józsi, Nyomkereső meg én. Az alapozást már elkezdtük. Dr. Lelkes Lágyó elvállalta a felkészítésünket;) Nyugodtan lehet csatlakozni. Néha ki kell tisztítani a fejet.

Megosztás:
Címkék: Szlovákia

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!