Lassan itt a nyár és a legfőbb ideje annak, hogy elkezdjük tervezni a programokat. Nekünk mondjuk már összeállt a kép: pár nyugágyas megmozdulás sörcsappal és lubickolással kombinálva, esetleg egy kis kacskaringós borkultúra és magasröptű elmélkedés pár ismerős pince hűvösében. De akik az aktív kikapcsolódásra várnak, és még igencsak keresik a maguknak való szórakozást, azoknak összeállítottunk egy-két cikket pár ötlettel. Első cikkünkben eme nyári kikapcsolódásokkal kapcsolatban először is halljunk valamit az ezévi hagyományőrző és honismereti táborokról, meg hasonló kiemelt akciókról, amelyeket ebbe a kategóriába soroltunk.

honismereti kerékpártúra
honismereti kerékpártúra

Idén már 35-dik alkalommal kerül megszervezésre a honismereti kerékpártúra, amely július 31-én veszi kezdetét Szepesófaluban (Spišská Stará Ves) és augusztus 9-én ér véget Várhosszúréten (Krasnahorská Dlhá Lúka). A két hét ugyan hosszú idő, de előnye a dolognak, hogy bármikor csatlakozhatunk a csapathoz, amikor csak kidobja az időnkből (persze jó, ha azért bejelentkezünk itt, hogy tárt karokkal fogadjanak;). Akik már régóta terveztek egy kis tekerést, és már régóta szerették volna érezni fejükön a lágy szellő gyengéd simogatását, azoknak ideális programnak tűnik. Nem is beszélve a gyönyörű tájról, amelyen végigkerekeznek, és a kiegészítő programokról, amelyek között éppúgy található múzeum-, vár-, kolostor- vagy barlanglátogatás, mint városnézés (gondolom sörözéssel és fagylaltozással kombinálva), vagy turisztika a hegyekben, csónakázás, éjszakai snapszerpartik, nyílt ég alatti alvás, pár üstökös és csillag megcsodálása, meg ilyen hasonlók. Egyetlen hátranya a dolognak, hogy az új közlekedési szabályok nem nagyon kedveznek a biciglistáknak, és a kerekes hölgyek vonzó megjelenését nagyon elrontja a mellény és a sisak kötelező viselete. Nem is beszélve arról, hogy az utóbbi időben nemcsak a söfőröket, hanem a biciglistákot is gyakrabban fújatják. Ezért tehát nem lehet alkonyatig hepajkodni, és az elsősegélycsomagból is ki kell vennünk a dobozossört (ill. jó ha van nálunk egy parlamenti képviselői igazolvány). Ennek ellenére az akció ajánlottsága nálunk 10-ből 10 pont.

kürti pincefesztivál
kürti pincefesztivál
A hagyományőrzés kategóriába sorolható az az esemény is, amely második alkalommal kerül megrendezésre. Ilyen például a kétnapos kürti pincefesztivál július 25-26-án. Most mondhatná az ember, hogy minden szentnek maga felé hajlik keze, mert falubeli létemre propagálom az akciót:), de nem arról van szó. Ez egy tényleg faintos akció. A tavalyiról csak ódákot hallottam vissza mindenkitől. Nem csak a borról szól a dolog. De aki a borra kíváncsi, az biztos nem fog csalódni. Hét ország borai lesznek elismert külföldi és helyi borászok képviseletében. A kultúrprogram is elég színesnek ígérkezik. Lesznek énekkarok, citerazenekarok, akárcsak helyben hirtelen verbuválódott hagyományőrző csoportok, akik a nótázást emelik majd eddig ismeretlen színvonalra. A legnagyobb húzónevek a Szőttes, Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom band, Beshodrom, Peter Lipa, Cigánski diabli. Alternatív megoldásnak ígérkezik (főleg a diákoknak) az eseménnyel párhuzamosan megrendezendő Krasznahorkai DéHás fősulis diáktábor (július 23-26. között), amelyhez eddig még nem kötődtek rossz emlékeink.
02
Szottes tabor 2008
Szottes tabor 2008

A néptánctáborokról sem szabad elfeledkezni, mert nincs is jobb kikapcsolódás, mint jó zene mellett romantikázni és megtanulni egy-két tánclépést, amelyekkel aztán elérhetünk egy kis előrelépést a gyengébb nem képviselőinél.Bár a néptáncot nem futballistáknak találták ki, de egy kis erőfeszítést biztos megérdemel. A nyári tánctáborokra való ráhangolódás június 12-én Léván veszi kezdetét. A nyár legnagyobb eseményének pedig a várhosszúréti Szőttes néptánctábor ígérkezik. Akik a néptáncban mozognak otthonosabban, azok biztos hallottak már a Folkrádióról, ahol ezek az események összegezve vannak, és ahol éppúgy találni magyarországi, mint romániai néptánctáborokat is.

Ezek a programok csak pár a sok közül, és hirtelen ezek jutottak az eszembe (meg nem akartam regényt írni) ,amelyek mindenképp említést érdemelnek. De aki úgy véli, hogy valami kimaradt, amire mindenképp illő lenne elnézni és megérdelmi a publicitást, az nyugodtan megírhatja a kommentekben (mert ugye az ember elveszik a google útvesztőjében, és a jó programokról már csak a beszámolók szintjén értesül:) Azért reméljük, hogy kellemesen fog telni ez a nyár, és épp úgy marad idő a szórakozásra, mint a munka melletti más kötelezettségeinkre.

 hirdetes_810x300  
Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!