– 25 000 km – 20 000 fénykép – 534 település –

Az alábbiakban Geroj vendégszerzőnk írását közöljük.

Idén nyáron a pozsonyi Diákhálózat (DéHá), a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet támogatásával a felvidéki magyar nyelvhasználati szokások felmérését tűzte ki célul (szerk. megj. : Kétnyelvűség Felmérő Körút – KFK projekt). A nyár folyamán az összes magyarlakta települést felkeresik a több csapatban dolgozó egyetemisták, és minden nyilvános feliratot dokumentálnak. Az eredmény egy címkézett, kereshető internetes adatbázis lesz. A kutatásról, a bejárt falvakról, városokról és az ott szerzett egyéb tapasztalatokról a Körképen folyamatosan beszámolunk.

Nyelvében él a nemzet – állítja Széchenyi. Vajon a felvidéki magyarok csak otthon használják anyanyelvüket, vagy hivatalos érintkezéskor is élnek szűkre szabott, de mégis létező jogaikkal? Vajon a hivatalok teljesítik kötelezettségeiket s egyenlőséget biztosítanak a magyar polgároknak? Igaz-e a gyakran hangoztatott állítás, mi szerint Felvidéken átlagon felüli jogaink vannak, és hogy ezekkel mindenhol, minden körülmény közt élhetünk?

A DéHá kutatása épp ezt a témát próbálja körüljárni. A pozsonyi, kassai, prágai, brünni, nyitrai és komáromi egyetemistákból álló csapatok a nyár folyamán meglátogatják Szlovákia minden olyan települését, ahol a lakosság legalább tíz százaléka magyarnak vallotta magát a legutóbbi népszámlálás alkalmával. Mindez a tervek szerint 534 falvat vagy várost, 25 000 km-nyi utazást és 20 000 fényképet jelent.

Minden önkormányzati, postai alkalmazottat, vasutast nem lehet megkérdezni, hogy tud-e, szokott-e beszélni magyarul az ügyfelekkel, és lehetetlen teljes mértékben felmérni az összes hivatal nyelvhasználati gyakorlatát. Ezért a legfontosabb és legkézenfekvőbb jellemzőket gyűjtik be a biztosok, egy pár oldalas kérdőív segítségével, melyet a település polgármestere vagy az önkormányzat más képviselője tölt ki. Ez után az emléktáblák, kopjafák, szobrok, illetve minden állami és önkormányzati intézmény hivatalos feliratáról kép készül, ami egy címkézett, térképes adatbázisba kerül. Ez egy-egy településen 30-60 felvételt jelent. A kutatásnak nem része az üzleti nyelvhasználat és a szakrális műalkotások felmérése. Az előbbi, mérete és a beavatkozás lehetőségének hiánya miatt marad ki, az utóbbit pedig a Fórum Intézet már a múltban sikeresen leltárba vette.

A projekt eredményei a munka végeztével, valószínűleg ősszel kerülnek nyilvánosságra. A felmérés közben viszont más tapasztalatokkal is gazdagodnak az aktivisták, ahogy ez az első pár nap próbautazásaiból is kiderült. Ezekről a beszélgetésekről, történetekről, a kutatás során megélt élményekről a Körképen folyamatosan beszámolunk.

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!