Nyár van. Alig fürdőruhában. Legalábbis ez lehet a vízállás a nudista strandokon, ahol természetes napórák felállításával következtetnek az idő múlására. Most, ebben a nyári forróságban nincs is kellemesebb érzés, mint egy aranyos, kedves lánnyal csobbanni cseppet a hűsítő vízben, kirándulgatni és nosztalgiázni.

A forróságról nekem is eszembe jutott életem nagy szerelme, egy bűbájos szőkeség, akivel még ez év áprilisában ismerkedtem meg. Meseszép volt. Varázslatos. Csendes. Ittam minden szavát. Ha ajkamra emeltem, maga volt a megtestesült Mennyország. Szerelem volt ez első látásra. Most érzek magamban ürességet, fájdalmat, magányt. Juhász Gyula érzése keveredik bennem… Hogy: “Milyen volt szőkesége, nem tudom már, de azt tudom, hogy szőkék a mezők, ha dús kalásszal jő a sárguló nyár, s e szőkeségben újra érzem őt.”

Néha még most is fellebben emléke. Hiányzik…

Furcsa mód a családját már korábbról jól ismertem. Az öreggel alkalomadtán el-elbeszélgettünk, de ezzel a szőkeséggel még csak most találkoztam először. Fáj, hogy nem csókolhatom. Maga volt a tökély. Igaz, hogy 5 juróért csapolták a vasúti kocsmában és cseppet várni kellett rá. De évente egyszer belefért. Grimbergen Cuvée Blanche. Így hívták. Egyszer meg lehetett inni.

Először Grenoble-ban találkoztam vele flanszia földön (helyesen francia), ahova az egyik kollégával ugrottunk ki egy egyhetes intenzív kémtevékenységre a CNRS-be (Centre National de la Recherche Scientifique), azon belül is a Neél Intsitute-ba. Csak pár sörre, meg egy cseppet ápolni a cseh-flanszia együttműködést.

 hirdetes_810x300  

Grenoble kellemes kisvároska, szinte mindegyik oldalról hegyekkel, ill. dombokkal körülvéve. Vörös tulipánjairól mindig egy szép szemű barna lány jut az eszembe. Ezért is szeretem naphosszat nézegetni őket.

(Nagyításért klikk a képekre)

De nemcsak a tulipánjaiban lehet gyönyörködni. Kellemes kis belvárosi sétával színesebbé lehet tenni az ottlétet nappal…

… vagy éjszaka.

A város az Isere folyó partján fekszik. A körülölelő dombok és a város fölé emelkedő erődítmény kellemes kis hangulatot adnak neki, ami leginkább napsütéses időben mutatkozik meg.

Grenoble a téli olimpiájáról lehet ismertebb az öregebb korosztálynak. A 60-as évek végén rendeztek itt olimpiát. Akkor építették ki a közeli Chamrousse síközpontot is, ahonnan szép időben ellátni akár a Mont Blanc jeges csúcsára is.

Hát mivel nem volt egy pelenkaszárító meleg, rögtön kerestünk egy kellemes nyári teraszt, ahol sörrel melegítettük fel magunkat. Itt alkalmunk volt megírni a szerelmesleveleinket is az otthoniaknak… Hát, igencsak kerestük a szavakat. (Vagy lehet, hogy a saját címünkön gondolkoztunk?)

Időnkből kitelt elugrani Lyonba is lecsekkelni az ottani sörkínálatot (legalábbis nekem, mert a kolléga az előző napi bevetés után inkább az alvást részesítette előnyben).

Lyon két nagy folyó, a Rajna és a Szajna összefolyásánál terül el. Szép kis városka. Sok téves információt nem akarok róla írni, mert nem olvastam utána, de első ránézésre építészetében keverednek a gótika, román, reneszánsz, barokk stb. építészet elemei. Középkori hangulatot idéző városrésze az Unesco világörökség kincse közé tartozik. De inkább beszéljenek a képek.

A város szépségei közé tartozik a szobrok varázslatos világa…

… amelyet kellemes kis parkokban vegetálva lehet élvezni…

… vagy a városban sétalva.

Az Unesco világörökség kincsében…

Ha feljebb megyünk a domboldalakba vájt lépcsőkön…

…. akkor elénktárul Lyon panorámája. Ezt több szögből is élvezhetjük.

Lyont i.e 43-ban alapították a rómaiak, és az akkori Gallia székhelyévé tették. A csontvázakon kívül rengetek más emlék is megmaradt  ebből az időből.

És ha Svätopluk szobrával nem is futunk össze, de XIV. Lajos király szobrával könnyen találkozhatunk…

És akkor a végére még küldök egy családi fotót nosztalgiázásképpen, amit azóta is visszasírok…

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!