Míg 2010-et a választási szuperév és hisztéria jellemezte, addig 2011 minden bizonnyal a viszonylagos nyugalom, kevésbé látványos, de annál fáradságosabb és fontos építkezés jegyében telik majd. Úgy a politika, média, mint a szlovákiai magyar civil elit viszonylatában.

Politika

A júniusi parlamenti választások hatalmas kudarca, majd a novemberi önkormányzati választások relatív sikere után 2011 remélhetőleg a kemény munka évét jelenti majd az MKP számára. A párt újradefiniálásának, struktúraépítésének, valódi megújulásának folyamatát, a választói akarat aprólékos feltérképezését, az erre való érthető és világos válaszok megfogalmazását, folyamatos lekommunikálásukat. Különben az év végi, önkormányzati választásoknak köszönhető megnövekedett médiafigyelem által újra elérhetővé vált parlamenti küszöb könnyen Berényi József Pyrrhos-i győzelmévé válhat.

A Most-Híd számára legalább ennyire kemény év következik. Bugár Béla politikai súlya jól láthatóan folyamatosan gyengül, párttársai számára a kormánypozíció leginkább csak egyfajta tőzsdei befektetés (tisztelet a kivételnek), a Polgári Konzervatív Párt (OKS) négyese egyre inkább a frakciótól függetlenül politizál. 2011 a leboBéla imidzsvesztésre való válaszkeresést kéne hogy jelentse a Most-Híd számára, különben megállíthatatlanná válik a lejtmenet.

Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy a szlovák pártok is elkezdték saját nemzetiségi, ha úgy tetszik regionális programjaik előkészítését. A következő parlamenti választásokon így akarva-akaratlanul is növekvő konkurenciával kell majd számolnia úgy az MKP-nak, mint a Most-Hídnak, amire jó lesz idejében felkészülni.

 hirdetes_300x300  

Média

Az új év három említésre méltó változással is indul. A közrádió és – tévé összevonásával január 1-vel létre jött a Szlovák Rádió és Televízió, melyet három hónapig ideiglenesen a Szlovák Rádió eddigi vezérigazgatója, Miloslava Zemková irányít. Remélhetőleg a fél nyolcasi híradó így idővel eléri a 18.00 órai Rádiožurnál színvonalát. Január elsejével a TA 3 hírtelevízió is új igazgatót kapott a korábban HZDS, legutóbb SNS-es kampányguru, Michal Gučík személyében. Kmotríknak ezzel a húzásával végképp nézhetetlenné vált az utóbbi időben egyébként is látványosan igénytelen, korábban szebb napokat is megélt hírtelevízió.

Egyetlen magyar nyelven megjelenő napilapunk, az Új Szó is változással kezdi az új évet. Lajos P. Jánost, a hosszú hónapok óta etikátlan, Mostos összeférhetetlenségben levő  belpolitikai rovatvezetőt – aki a Most-Híd kormányalelnökéhez távozott a szintén korábbi Új Szó-s Juhász László hívó szavára – új ember váltja. Személyében immár a második, korábban itt a Körképen is bloggerkedő rovatvezetőt köszönthetünk a napilapnál.

Szlovmagy civil elit

Tetszik vagy sem, a szlovákiai magyar civil mozgalmak napjainkban csak a legritkább esetben képesek önerőből, értsd pályázati pénzek nélkül megvalósítani álmaikat. A pályázati pénzek patológiája jól ismert, még ha maga a problémakör a legritkább esetben kerül górcső alá. E tekintetben érdemes lesz figyelni, mennyire jelenik majd meg/vagy sem a narancssárga politikum a hamarosan meghirdetésre kerülő, kisebbségi kultúra támogatására szánt több millió eurós keret elosztásánál. Juhász László, Rudolf Chmel kormányalelnök frissen kinevezett főosztályvezetőjének első fontos megmérettetésére kerül sor, melyet vélhetően árgus szemekkel figyel majd  (nemcsak) a szlovákiai magyar sajtó és civil szféra.

2011 a jelek szerint a szürke hétköznapok kemény, verejtékes munka évét ígéri. A barikád mindkét oldalán.

U.I. jó szurkolást a hoki vb-n.

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz  a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:
Címkék: 2011 Szlovákia

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!