A Luník IX Közép-Európa legnagyobb roma lakótelepe. Kassa része, az óvárostól nyugatra. Egy gettó, több mint négyezer cigánnyal, mely választások előtt politikai célokból különösen lukratív vadászterület.

Tavaly júniusban itt aratott a Most-Híd. LeboBéla ezen a környéken ugyan nem ment semmire, Igor Sidor a párt keleti erős embere mecénása és Jakab Elemér viszont annál inkább. Bezsebelve javarészt mindent, amit lehetett. A "džas jekhetane" (gyerünk együtt) narancssárga üzenet a Luník IX két választási körzetében a roma szavazók több mint 47 ill. 30 százalékát győzte meg (?), és csődítette az urnákhoz.

A novemberi önkormányzati választások után viszont változott a kép. Ki tudja, a parlamentben ülve talán a Sidor-Jakab duó is már más "ambíciókkal" rendelkezett, mindenesetre a lakótelepnek nyolc év után új polgármestere lett. Mégpedig az MKP színeiben induló Dionýz Slepčík személyében. Slepčík eddig Angliában dolgozott, hazatérte és megválasztása után főiskolára készül, biztonsági menedzsment szakra. A párt a helyi polgármesteren kívül négy önkormányzati képviselőre és egy Kassa-városi képviselőre is szert tett. 

A nem várt siker annyira belelkesítette a helyieket, hogy március 3-án 17 taggal MKP helyi szervezet alakult a Luník IX-en. Amint a beszámolókból kiderült, lendületes tempót diktálnak. Részt vesznek a közelgő március 15-i ünnepségeken, áprilisban jöhet a magyar romanap, majd a nemzetiségi sportnap. 

 hirdetes_810x300  

A romákkal, Luník IX-el kapcsolatos eddigi híradásokhoz képest mindenképp üde színfolt, amit láthatunk.

Király Zsolt

Ha tetszett az írás, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!