Az alábbiakban Baki Attila vendégszerzőnk írását közöljük.

Emberi fogalmakkal élve átalakuló világrend az, ami körülvesz bennünket. Sok fül és sok szem számára láthatatlannak tűnő cselekvéssorozatok halmaza zajlik nap mint nap a világ valamelyik oldalán és persze itthon is. Most Egyiptom majd Líbia. Remeg maga mögött ezrek halálát kívánva a föld Japánban. És sok más, amiről nem értesülünk, vagy egyszerűen belefáradtunk az újabbnál újabb információk fogadásába, mert túlcsordulunk az amúgy is embertelen hírek egyre sűrűbb feldolgozásába. Lehet, mindeközben minduntalan elsiklunk valami fölött. Egy nagyon egyszerű és nagyon könnyen megvalósítható emberi mutatvány leporolásának, illetve felélesztésének trükkje fölött önmagunkban.

Ehelyett szakadunk pártokra, ideológiákra, nézetekre, hitekre és még ki tudja mi egyéb részre. Az emberi az, ami már időtlen idők óta összeköt bennünket, azonban mégsem éltünk még vele. Talán a történelem egyetlen időszakában sem, csak egyedi próbálkozások hagytak olykor nyomot az idő kerekén. Ez veszett el túl rég óta. Mikor érkezik el az, hogy emberként, pénzt, hatalmat, befolyást feledve, lemondva minden előnyről és helyzet kihasználásáról, számítás nélkül tudunk jót tenni a másikkal? Soha? – kérdezem én. Mert akkor a lapát, amellyel sírunkat hantoljuk kifelé, egyre gyorsabban dolgozik kezünkben, talán olykor tudatunkon kívül is. Nem sejtve azokat a szörnyűségeket, amik minden merítésnél egyre embertelenebbé varázsolják az egykor paradicsomnak nevezett valóságot. Mindezt mesének hagyva a harcos jövő nevelése számára. Azonban a jó harcos ismérve az, hogy szükségben a fegyvert baráti kézfogással és az építés nem egyszerű cselekedeteivel tudja helyettesíteni.

Újra kell tanulni embernek lenni. Ma még ez mulatságosnak hangozhat, de holnap már késő és emberfeletti erőfeszítést igénylő munka lesz. Néha forduljunk magunkba, aztán mindenki cselekedjen a maga belátása szerint. Gyermekeink ebből fognak tanulni és okulni. Lehet, ők már kérdezni is mernek majd.

Ha tetszett az írás, csatlakozz  a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

 hirdetes_810x300  
 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!