Ma délelőtt 10-kor nyitja kapuit Krasznahorkaváralján a Diákhálózat szervezte Gombaszögi DH tábor, ahol több közéleti és kulturális előadás, valamint koncert várja majd az érdeklődő (volt/leendő) egyetemistákat. A Körkép blogja szinte testületileg kivonul a helyszínre, mint táborozó/előadó/fotós/blogger. Az idelátogatóknak nyitott a lehetőség a személyes találkozásra bloggereinkkel, az otthonmaradottakat pedig igyekszünk minél részletesebben tájékoztatni a táborban történtekről.

Idén először lehet majd követni a tábor eseményeit online is a netről. Ezek az élő közvetítések a Körkép jóvoltából is láthatóak lesznek, és lehetőség nyílik majd az olvasónak is kérdezni az előadóktól. Ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy előzőleg kommentek formájában elküldi a kedves olvasó konstruktív kérdéseit, mi pedig tolmácsoljuk ezeket az előadóknak. Lesznek ezen kívül interjúk, fotók, rövid riportok.

2011-07-15, 14.00

Az első estét a Magashegyi Underground és a Quimby koncertje zárta. Mindkét zenekarral szerkesztőségünk tagjai beszélgettek. A Magashegyi nem először látogatott el a táborba. Már tavaly is itt voltak és elárulták, hogy annyira tetszett nekik a tavalyi és az idei tábor, hogy szívesen jönnének jövőre is. Megtudhattuk továbbá, hogy az elmúlt pár hónapban két albummal is jelentkező zenekar továbbra sem tétlenkedik. Az ősszel megjelenő következő album előtt még készülnek egy nagyobb koncerttel a MűPában, amin vonósok és fúvósok segítségével adják elő eddigi dalaikat. 
A Quimby már délután befutott a táborba és több órán keresztül hangoltak. Nem aprózták el a hang és fénytechnikát a gombatábor lakóinak sem – a koncert annyi áramot igényelt, hogy Krasznahorka a fellépés ideje alatt áram nélkül maradt. A zenekar tagjai szintén jó hangulatban nyilatkoztak riportereinknek. Az idén 20 éves formáció születésnapjuk megünnepléséről faggattuk. Elárulták, hogy ez alkalomból készül egy kisfilm is Berényi Dávid rendezésében. Lehet a Qumby kommersz, vagy agyonjátszott, attól még ez az a zenekar, akiknek a repertoárjában még az is talál kedvenc számot, aki nem szereti őket.

2011-07-15, 12.45

 hirdetes_300x300  

A rendőr urak előadása után Tokár Géza moderálása mellett Tóth Károly, a Fórum Intézet elnöke, és Horony Ákos és Fiala János jogászok beszélgettek a szlovákiai magyar "roadmap"-ről, vagyis arról, milyen érdekérvényesítő stratégiákat alkalmazhat a szlovákiai magyar közösség megmaradása érdekében. Megtudtuk, hogy a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala jogi munkacsoportja szakmai anyagokat készít elő a nyelvhasználat, kulturális és oktatási önkormányzat és gazdaság kérdéskörében, hogy ezek segítségével jobb törvényekért lobbizzon. A jogi munka mellett persze számos más formája van a civil aktivizmusnak, aminek jó példája a nemrégi somorjai matricaragasztó akció. Sok érdekes gondolatot hallottunk még a civilek és politikusok szerepéről és viszonyáról, a magyar államhoz fűződő kapcsolatokról, és jövőre szóló tervekről.     

2011-07-13, 19.34

Ján Vaľo, országos rendőrfőkapitány-helyettes és Peter Krajíček, a szervezett bűnözés elleni főosztály vezetője sajnos nem tudott személyesen eljönni, viszont Jozef Blažek es Michal Ondrkal személyében az Országos Rendőrfőkapitányság két igazi "nagykutyát" küldött Krasznahorkára. A Szervezett bűnözés elleni főosztály magas beosztású munkatársaival arról beszélgettünk hogyan is müködik a "maffia" ma Szlovákiában. A rendőr kollégák komolyan készültek, erről tanúskodott a kötetnyi irat Blažek úr a kezében. Megtudhattuk többek között, hogy a rendőrség soraiban július elsején életbe lépett pontozó rendszer személyre bontva fogja értékelni a rend őreit, reménykedhetünk tehát abban, hogy minden egyes rendőr érdekelt lesz ezentúl abban, hogy becsülettel őrizzen és védjen. Bűnszervezetek az ország szinte minden pontján működnek, nem kivétel ez alól a magyarlakta vidék sem. A rendőr urak kevés konkrétumot árultak el munkájukról. Nem tudtuk meg többek között azt se, milyen az együttműködés az ügyészséggel, politikai jellegű kérdésekbe pedig "elvből" nem mennek bele, Jaroslav Spišiak fellépését a médiában az ő magánügyének tekintik, amelyet nem kommentálnak. Blažek es Ondrkal urak nem nagy rajongói Colombo-nak sem és Derrick-nek sem, elmondásuk szerint a tévében vetített krimik köszönőviszonyban sincsenek a valósággal.

 

Szűkszavúságuk ellenére érdekes jelenség volt a két rendőr úr a DH táborban. Két profival beszélgethetett a nagyérdemű, akik jelenlétükkel új színt vittek a tábor életébe. 

———————————

2011-07-12, 10:27

Már az első nap programja erősnek igérkezik. Elkezdődik a kopjafafaragás, lehet menni kézműveskedni, és beindul a csapatverseny is. Az előadások is kezdetüket veszik.
Lesz beszélgetés Ján Vaľo, országos rendőrfőkapitány-helyettessel és Peter Krajíčekkel, a szervezett bűnözés elleni főosztály vezetőjével. A beszélgetést a Körkép bloggere, Havran József vezeti. Délután Tóth Károly, a Fórum intézet igazgatója, Fiala János és Horony Ákos jogászok beszélgetnek Tokár Géza politológus moderálásában a szlovákiai magyar hosszútávú stratégiáról, nyelvhasználatról, önrendelkezésről. Ezután Duka-Zólyomi Árpád, reaktorfizikus, volt EP képviselő mesél nekünk a párhuzamokról Fukusima és Csernobil közt. Este pedig a Magashegyi Underground és a Quimby koncertjére bulizhat a nagyérdemű. A nap eseményeit a tábor jóvoltából itt is figyelemmel lehet majd követni.

 

Az előadásokra várjuk a kérdéseket az olvasóktól komment formájában ma éjfélig.

…………..

2011-07-12, 15.00  

Aktuális helyszíni időjárásjelentésünk: "pelenkaszárító meleg"

 

2011-07-12, 20.00

A legfrissebb TésztaSzita hírügynökségi információk szerint az Utolsó Körképes Mohikán is végre bepakolta a bográcsot a táskájába és az állványról is egy cseppet leporolta a rozsdát, s betette a főzéshez nélkülözhetetlen borosüvegek mellé. Holnap ebédre talán megérkezik, reméli: nem lesz pangott a sör.

2011-07-13, 13.00

A Körkép sztárújságírója, Tibi, immáron megérkezett – a kocsma környékén megtaláljátok.

Riportok a táborban zajló eseményekről az esemény oldalán oldalán olvashatók

 

/dávidka,jfiala, józsi, majd.holnap, párkányer, rigi, tibi, zebracsíkozó zrt./

 

 

 folyt. köv.

 

A tábor hivatalos oldala

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!