Frissítve: Volt, nincs. A táblát három nap után ma reggelre eltávolította a dunaszerdahelyi útkarbantartó vállalat.

A Körkép az alábbi e-mailt kapta:

Tisztelt szerkesztőség!

A Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom büszkén jelenti be, hogy önkéntesei szombaton egy kétnyelvű, a helyiségneveket szlovákul és magyarul is feltüntető táblát állítottak fel Dunaszerdahely közelében, a várost Pozsonnyal összekötő úton. Az eseményről egy videó is készült, amit ajánlunk szerkesztőségük szíves figyelmébe. Tettünk oka, hogy a 63-as úton naponta több ezer autó fordul meg és a forgalom 81%-át helyi járművek alkotják, az utazók legalább 65%-a pedig magyar nemzetiségű.

Állításunk nem puszta feltételezés, önkénteseink a táblaállítást megelőzően napokat töltöttek el az elhaladó forgalom felmérésével és elemzésével. Hiába a magyar nemzetiségű sofőrök markáns jelenléte az utakon, a közútkezelő vállalat mindeddig nem volt hajlandó megtisztelni a helyi kisebbséget azzal, hogy anyanyelvükön is feltünteti a helyiségneveket, holott az több országban magától értetődő jelenségnek számít. Akciónkkal arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a kétnyelvűsítés a közutakon is nem a civilek, hanem az állam dolga lenne egy toleráns, európai társadalomban!

 hirdetes_300x300  

A videóval egyben arra is szeretnénk bíztatni a kétnyelvűségért tenni akaró civileket, hogy lépjenek fel jogos nyelvi és kisebbségi jogaik védelmében akár hasonló szimbolikus akciókkal, vagy akár a mindennapi tetteikkel. Nem kell hozzá videó, hangzatos kijelentések, vagy tíz ember munkásoverallban. Elég hozzá az, ha valaki nem szégyelli anyanyelvét használni az üzletekben vagy a hivatalokban. Ne féljünk jogainkat kihasználni ott, ahol adottak, és követelni ott, ahol nem!

 

 

"Az emberek úgy nézik a dolgokat, ahogy vannak, és azt kérdezik:
miért? Én úgy nézem a dolgokat, ahogy lenniük kellene, és azt
kérdezem, miért ne?" – Robert F. Kennedy.

Kétnyelvű Dél

Képek: Kétnyelvű Dél FB-oldala

További ajánlott írások a témában:

1. The Párkány project

2. Južné Tirolsko a južné Slovensko – dva svety v rámci Európy

3. Túl a határokon – többnyelvűség a világban

4. Dobrí Maďari, zlí Maďari a nálepky

5. Ki a felelős a siralmas nyelvhasználati helyzetért?

6. Nyelvtörvény: kapkodás vagy vízió?

7. Matricakampány – civilek és politikusok

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!