New Yorkban, a Grand Hyatt-on ezekben a percekben adja át az amerikai Rágalmazásellenes Liga – Anti-Demation League (ADL) zsidó szervezet Gróf Esterházy János posztumusz kitüntetését.  A “Bátorságért” díj több szempontból is érdekes kontextusba helyezi Esterházy János szlovákiai megítélését.

A felvidéki magyarság két világháború közötti vezetője a hivatalos szlovák kormánypropaganda szerint ugyanis Hitler és a fasizmus híve volt. Ivan Gašparovič szlovák államfő szerint mellszobrot állítani neki (mint történt Kassán) egyenesen a fasizmus népszerűsítését jelenti. Maguk az érintettek, a fasizmus kárvallottjai, az amerikai zsidók képviseletében láss csodát, mégis kitüntetik Esterházy Jánost, egyenesen a “Bátorságért” díjjal.

Nem furcsa ez a kettősség?

A mártír grófról már többször értekeztünk, Molnár Imre, szociológus-történésszel való beszélgetésünk a témában itt olvasható. Legutóbbi cikkében Kövesdy Károly írja le tökéletesen a lényeget, rávilágítva arra is, mennyire Gašparovič érvének abszurditására, miszerint maga Esterházy János sem szavazott a zsidóellenes törvények ellen.

 

  hirdetes_300x300   

„A történelmi tényeket ismerők tudják, hogy a szlovák parlamentben kézfelemeléssel szavazták meg a zsidók deportálását lehetővé tevő törvényt, miközben Esterházy tüntetően, karba tett kézzel ült, minek előtte a parlament elnökével nyilvánosan közölte, miért fog a törvény ellen szavazni. Peéry Rezsőtől tudjuk, hogy a szavazás után a házelnök alig tudott rendet teremteni a felháborodás miatt. Már önmagában ennyi elég lett volna, Esterházy azonban a törvény életbe lépése után zsidók tömegét mentette meg, útlevelet szerezve nekik, és segítette őket Magyarországra menekülni, olykor a saját gépkocsiján. Mi több, a Tiso-féle „fasiszta Szlovákiából” menekültek további sorsát is figyelemmel kísérte a Horthy-féle „fasiszta Magyarországon”.

Az igazságért ki kell állni

A kitüntetés mai átadásán New Yorkban Berényi József, az MKP elnöke szól a felvidéki magyarság nevében. „A gondoskodó szülők, de a jó pedagógusok is azt tanították velünk gyerekkorunkban, az igazság mindig kiderül, az igazság győzni fog. Később, ahogy felnőttünk, megtapasztaltuk, ez nincs mindig feltétlenül így. Mégis, gyermekeinket mi is így neveljük, mert ez nem a józan belátás kérdése, hanem egy emberi vágy teljesülésének örök igénye. Ezért is fontos a mai nap, mert az emberiség egyik alapértéke győzedelmeskedik, név szerint az igazság“.

A magunk részéről csak annyit tennénk hozzá, vannak dolgok, amelyek nem oldódnak meg maguktól, ha a „spolupráca“ érdekében nem veszünk róluk tudomást, vagy nem beszélünk róluk. Az egészséges és a hamis kompromisszumok között ugyanis különbséget kell tudni tenni.

De erről majd később…

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

További ajánlott írások a témában:

1. Így gyalázták meg a kassai Esterházy-szobrot

2. Molnár Imre: gondolatok gróf Esterházy Jánosról

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!