A konszenzus és a kompromisszumkészség hiánya. A jelen társadalma ellentétek kaotikus egyvelegét alkotja. Fejlett technológiák hada, határtalan lehetősége. A legdinamikusabb társadalom, amely valaha létezett, bármerre is tekintünk. Ennek ellenére az emberiség egyik legmélyebb válságát éli. A pénzügyi piac hanyatlik, de ami ennél is riasztóbb, az a morális és etikai értékek válsága.

Az igazságtalanság látszólagos győzelme

Maga a társadalom nem kárhozott még el teljesen. A gonosz erők kísértése azonban egyre hatalmasabb. Az emberek belefáradnak abba, hogy aki tisztességesen próbál élni, annak vagyona nem gyarapszik, sőt, egyre inkább elszegényedik. És aki nem rest lopni, csalni, hazudni, az mindenben dőzsöl, nincs számára akadály. De mindez csupán látszólagos győzelme az igazságtalanságnak.

A ma embere éppen ezért szomjazik az igaz szóra. Arra a szóra, mely a vallás szájából sem szólhat csupán az áhitatról és az imáról. Erőt és reményt kell, hogy nyújtson. Harcosszelleműen, észérvekkel felruházva állhatja csak meg a helyét. Az emberi értékrend válságát éljük. A jó és a rossz közötti határ gyakran olyannyira kitolódik, hogy az szinte már alig észlelhető.  Carpe Diem – a jól ismert szállóige ma már más jelentéssel bír.

Új szabályok, új határok, új célok, új értékrend

 hirdetes_400x285  

Hogy mire van szüksége a mai társadalomnak? Új szabályok lefektetésére, új határok és célok kialakítására, de legfőképpen az értékrend megújítására. Ebben lehet szövetségesünk a hit és a vallás. De végül is nem az számít, hogy mi a hitünk tárgya. Hihetünk Istenben, a pozitív gondolkodás hatalmában vagy jin-jangban, egy a lényeg: hogy higgyünk a jó értékének hatalmában.

A jelenlegi válságra nehéz megfelelő nevet találni. Igaz ugyan, hogy pénzügyi gondjaink hatalmasak, de ami még ennél is nagyobb problémát jelent, az az emberi méltóság válsága.

Egy új kísértés ütötte fel fejét, amely az Ördög új játékszere. A mai ember nem rest más emberek érzéseit és méltóságát a földbe döngölni, ha ez önmaga meggazdagodását jelenti. A pénz fogalma ködként borul tudatunkra. Gyakran csak hiányát érezzük.  Hajhászása válik egyetlen célunkká, mindent alárendelve ennek, még saját emberi méltóságunkat is.

Felborult az értékrendszer

Önmagunk ámítása lenne azt állítani, hogy nem jelentenek gondot az anyagiak. Csakhogy nem ez a mi fő problémánk. Az emberek felborult értékrendszere a fő gonosz. Maslow háromszögének csúcsára törekszünk, miközben alapvető pszichológiai szükségleteink nincsenek csillapítva. Döntést hoztunk, építkezni akarunk, ha kell akár alapok nélkül is. Csakhogy az ilyen építkezéseknek van egy nagy bökkenője: elég egy erősebb szél, és a házunk összeomlik, s minden odavész…

A Vasárnapi pihenő célja, hogy hétvégére biztatatást az újabb hét kezdetétére pedig buzdítást adjon. Heti rendszerességgel próbálok majd betekinteni a világ vallásainak kavalkádjába, rámutatni arra, hogy mit jelent és mit adhat a ma emberének a vallás. Rámutatni, olykor összehasonlítani, de sohasem elítélni! – ez a Vasárnapi pihenő küldetése.

Minerva

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!