Isten választott népe. A történelem próbatételeinek ellenére ma is csaknem 14 millió zsidó él a világban. Szinte hihetetlen, de hazára csak 1948-ban leltek, amikor is Izraelt a zsidók hivatalos államává kiáltották ki. Vallásuk több mint 4000 éves múltra tekint vissza, és a zsidó szentírás szerint az első közülük Ábrahám volt.

Szent írások

tora.jpg

Kōzponti szentírásnak a Tanachot tekinthetjūk. Bibliájuk legfontosabb része a Tóra, amely a zsidók életét irányító törvényeket tartalmazza. Ezen kívūl tartalmazza a próféták könyveit, a zsoltárokat és egyéb írásokat.

 hirdetes_810x300  

Az ortodox (hagyományőrző) szellemben nevelkedett zsidók hűen betartják a Tóra szinte minden szavát, s ez lehet az oka annak, hogy „üldözöttségük“ ellenére is él még a hitük. A Tórát akkora szentség övezi, hogy megérinteni sem szabad. Csakis a Jad nevű mutatópálcával követhető a szöveg. Hatalmas megtiszteltetés éri azt, aki a Tórából hangosan olvashat fel a zsidó istentisztelet során. A fiúk 13 éves koruktól válnak éretté e feladatra.

Menóra

  menora.jpg  

Az elkövetkező hét hétben minden Sabatot követő napon, azaz vasárnap, a zsidó vallás egy-egy jellemvonását, egyediségét igazoló oldalát szeretném bemutatni. Hogy miért hét héten át? Ezzel szeretnék tisztelegni a Menóra által is szimbolizált örök lángnak, melynek sosem szabad kialudnia. A Menóra ma is emlékeztet minket arra, hogy bármilyen rohanó világban is élünk, mindig időt kell találnunk arra, hogy megpihenjünk, akárcsak Isten azon a bizonyos hetedik napon. A Menóra középső ága a szombatot jelképezi, azaz a Sabatot, melyet körülölel a hét többi napja. Nem kell ahhoz zsidónak lennünk, hogy a Menóra egybesimuló lángja, minket is a harmónia keresésére ösztönözzön.

Judaizmus a mindennapokban

   judaizmus.jpg   

Lássuk, hogyan vélekedik e gazdag történelemmel rendelkező vallás napjaink vitát szító dolgairól?

1. Abortusz

Fontos tudnunk, hogy a zsidóknál az emberi élet az első lélegzetvétellel kezdődik. Az abortuszt súlyos bűnnek, de nem gyilkosságnak tekintik. Az sem mindegy, mikor dönt egy nő magzata elvétele mellett. Szinte megdöbbentő a zsidók e kérdésben is megnyilvánuló praktikus és humanista meglátása: az abortuszt ugyanis abban az esetben megkövetelik, ha a terhesség veszélyezteti az anya életét, illetve az ezzel járó bűn a várandósság első 40 napjában sokkal kisebb.

A gyermek érdekeit védő törvények még egyértelműbbek. Ha a szülés már megindult, a gyermek életének értéke fontosabb az anyáénál is: nem oltható ki még akkor sem, ha ez az anya életébe kerül.

Mondhat bárki bármit, de a zsidók bravúrosan, modern civilizációkat meghazudtoló módon óvják népük egészségét, tisztaságát és gyermekeik életének tiszteletét.

2. Homoszexualitás

E kérdés tekintetében a zsidóság is megoszlik, na persze nem oly módon, mint ahogy azt mi gondolnánk. A konzervatív gondolkodásúak a homoszexualitást egy lapon bírálják az állatokkal való fajtalankodással, míg a haladás elvét képviselők a homoszexuálisokat is Isten által teremtett felebarátjuknak tekintik. Vannak olyan modern zsinagógák, ahol homoszexuálisok közötti házasságok is születtek már.

3. Várva a megváltót…

A judaizmus, az egyetlen mindenható istenben való hiten alapszik. Hitūk  tōretlen az eljövendő világban, az ígért Szabadító elérkezésében.

Ne ítélj elhamarkodottan! – kiálthatnánk ismervén a zsidó vallás eszméit. Tagjai ugyanis elvetik az eredendő bűn létezését: kizárólag a hajlandóság meglétében hisznek, mely megnyilvánulhat a jóra, de ugyanúgy a rosszra való hajlandóságban is. És lám, lám, ez az oly sokat bántott nép újra tanít minket! Emberek figyelem! Isten szabad akaratot adott nekünk, hogy választhassunk a jó és a rossz között.

Így végszóra, csupán még egy fontos momentum… Hitük szerint nem az a fontos, hogy tudjuk, Isten miért engedi az ártatlanok szenvedését, hanem az, hogy tudjuk, Isten megbünteti azt, aki szenvedést okoz. Hiszen minden szenvedésnek oka van: tanít minket. A zsidók hitének alázatossága legyen példa számunkra is!

A judaizmus héthetes ciklusának első részét olvashatták. Az elkövetkező hetekben a Holokauszt csapásaiba, a körülmetélés furcsaságaiba, valamint a Sabat, Kóser konyha és a Pesach szokásaiba kukkantunk majd be. A héthetes ciklus záróakkordjaként pedig a judaizmus különböző irányzatait, mai helyzetét és jövőbeli kilátásait boncolgatjuk majd.

Minerva

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

További ajánlott írások:

1. Vasárnapi pihenő 1 – Hol Hit, ott Erő, hol Erő, ott Tett

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!