A magyarokkal a szlovákok úgy vannak, mint a homoszexuálisokkal – minden rendben velük, amíg nem a nyílt utcán csinálják, amit csinálnak. Vagyis esetünkben, hogy magyarul beszélnek

Hasonló szavakkal mutatta be Petőcz Kálmán a madari.sk honlapot szeptember 19-én. Egy szlovákiai magyarokról szóló szlovák nyelvű honlap, a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala közös projektje.

„Nem ismerjük egymást”, „a nyelvi korlátok miatt nem jut el a szlovákokhoz, hogy a szlovákiai magyarok békés nép, aki együttélni szeretne csak”, hallani nagyon sokszor. A www.madari.sk portál célja, hogy a szlovák többséget jobban megismertesse a Szlovákiában élő magyar kisebbség életével, mindennapjaival, kultúrájával és céljaival. Hogy harcoljon az egyes sztereotípiák ellen, amelyek a magyarságról terjedtek el a szlovákok közt. Bár a szlovák közösség sem nyitott igazán a magyar kérdések iránt – ennek alátámasztására szolgált maga a sajtótájékoztató is, ahol a magyar média képviselőin kívül csak két szlovák újságíró jelent meg.

A madari.sk egy hónap után

Azóta eltelt egy hónap, mi pedig megvizsgáltuk, hogyan néz is ki a honlap, egy hónapos munkája alatt hová fejlődött, és milyen módon próbálja teljesíteni a célját.

 hirdetes_400x285  

Struktúra

A portál három részből áll: korábban már magyar nyelven megjelent tudományos munkák, publikációk gyűjteményéből, amelyeket lefordítottak szlovák nyelvre, egy kérdés-felelet részből, ahol az olvasóközönség az őket leginkább érdeklő kérdésekre kaphatnak válaszokat, és egy magazin részből. A kérdés-felelet rovat interaktív, bárki megkérdezheti, beküldheti az őt érdeklő dolgokat. Összesen 77 kérdés található itt jelenleg.

Bár a dátumok szerint a célközönség vagy megkapta minden választ arra, „amit a magyarokról rég tudni szeretett volna, csak sosem merte megkérdezni”, vagy egyáltalán nem akar kérdéseket feltenni, mivel az utolsó kérdésre a feleletet szeptember 13-án töltötték fel. A magazin részben a kultúra, a sport, az oktatásügy területéről jelennek meg főleg cikkek. Legtöbbjük (összesen 13 a 19 cikkből) interjú egy-egy jelesebb személyiséggel a szlovákiai magyar közéletből.

A projekt az indítók nyilatkozata szerint már több éves ötlet, több független kezdeményezés formába öntése. Az első bejegyzés május 3-ról származik, tehát mindenképp sok idő állt a szerkesztők rendelkezésére, hogy kikristályosodjon, hogyan is szeretnének eljutni a céljuk felé. A szeptemberi kezdés óta az egyes cikkek dátumai alapján szinte naponta jelent meg a honlapon tartalom.

Csakhogy

A felkerülő tartalmak szakmai munkák, amelyek terjedelme, egy-egy alkalommal jóval meghaladja az olvasható terjedelmet. Semmiképp sem egy átlagos olvasónak szóló szövegek. Ezek elsősorban a szakmai közönség számára íródtak, mint pl. a Fórum Kisebbségkutató Intézet gondozásában megjelent Národný populizmus na Slovensku a slovensko-maďarské vzťahy 2006 – 2009 (Nemzeti populizmus Szlovákiában és a szlovák magyar kapcsolatok 2006 és 2009 között) 2009-es kiadvány és a Madari na Slovensku (1989 – 2004)/ Magyarok Szlovákiában (1989-2004) 2004-es kiadvány szövegei.

Az, ami leginkább a széles nagyközönségnek szóló rész lenne, vagyis a magazin, viszont elég siralmas állapotban van. A megjelenő cikkeknek, interjúknak nincs semmi apropója, a hivatkozások szerint a honlapra felrakott cikkek több mint egyharmada a magyar sajtó (Új Szó Nők c. melléklete, Vasárnap) számára készült interjúk fordításai. Található szintén egy recenzió Hunčík Péter Határeset című könyvéről, melynek szlovák kiadása pontosan 2011 júliusában jelent meg szlovákul.

A honlap Facebook csoportjának összesen 532 rajongója volt (2012. október 24.). Készítettünk egy nem reprezentatív felmérést – összesen 50 ismerősünk kedveli, ebből egyetlen egy darab sem szlovák nemzetiségű. A honlapra felkerült cikkek like-olói, megosztói, hozzászólói elenyésző mennyiségben szlovákok. Aki kedveli a madari.sk-t, az bizony 90 százalékban Attila, Zsolt, Csaba és Csilla.

Hogyan másként?

Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője úgy nyilatkozott, a honlap most érkezik második stádiumába, vagyis a készítők végigjárják a szlovák hírügynökségeket, szerkesztőségeket, portálokat, hogy megtalálják a lehetséges együttműködés formáját. Kérdés, hogy mit tudnak felmutatni – miért is jó egy honlappal együttműködni, amely sem nem aktuális, sem nem szól az egyszerű halandóhoz. De még bizony az értelmiség között is ritkán akad, aki mondjuk, könnyed péntek esti szórakozásként átolvasna több tíz ezer karaktert a Csemadok 1989 óta tartó munkásságáról.

Egy jó újság (legyen az akár internetes) apropója az aktualitás, a frissesség és az élő, pergő nyelvezet, amit érdemes olvasni. Hogy nem a mások által lerágott csontokat szedegeti fel, hanem diktál, újat mutat. Ez hatványozottan igaz az olyan honlapra, amelynek különösen nehéz a feladata – megszólítani azt, aki eleve nem is érdeklődik. Így, meglátásunk szerint el kellene dönteni, mit is akarnak a létrehozói kezdeni a honlappal. Magyar közönségnek szánt cikkeket akarnak elérhetővé tenni a szlovák közönségnek is, egyfajta archívumként szolgálni, vagy esetleg egy élő újsággá szeretnének válni, amely rendszeres olvasótáborral rendelkezik. Természetesen megvan mindkét forma értelme, előnye, hátránya.

Egyelőre úgy néz ki, a madari.sk készítői a többéves tervezgetés alatt sem gondolták ki pontosan, mit is akarnak.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!