A pedagógussztrájk Robert Fico első vereségét jelenti a közvélemény előtt.

Utcára vonultak hát pedagógusaink. Félénken, kivárva, afféle tanári módon. Sztrájkoltak is meg nem is, tárgyaltak is meg nem is, el is értek valamit meg nem is. Hogy pontosan mire jutnak, hamarosan kiderül.

Kis pénz, kis foci

Pedagógusnak lenni manapság leginkább küldetés. Társadalmi megítélésük alacsony, megbecsülésük gyenge. Kevés fizetésből, nehéz körülmények között oktatni nem egy könnyű feladat. Mára eljutottak odáig, hogy elég volt. Az oktatási rendszerben uralkodó állapotok immár pedagógusaink számára is tarthatatlanná váltak. Ezért béremelést és az oktatási rendszerben uralkodó körülmények javítását követelik.

Kívülről figyelve elég előkészítetlenül, esetlen formában, felemás módon menedzselve került sor minderre, de azért szerencsére úgy látszik, van fény az alagút végén.

A propaganda hatása

 hirdetes_300x300  
Sztrájkoló iskolák aránya Kép: SME

A hétfőn megkezdett országos pedagógussztrájk hatására a politikum is magasabb sebességfokozatba kapcsolt. Tanulságos volt figyelni, ahogy a mediális propaganda hatására (egy oktatásügyben dolgozó illetővel a médiában óránként elmondatták, hogy aki sztrájkol, kevesebb fizetést vihet haza, és nem lesz miből karácsonyi ajándékot vennie a családnak) két nap után meg is akadt a hevület. Sztrájkoló alapiskoláink egyötöde, középiskoláink fele sietve otthagyta fegyverét a csatatéren és elmenekült.

Pavel Ondek szakszervezeti vezető (aki szabadidejében Smeres támogatással önkormányzati képviselő) a kormánnyal tárgyalt, majd anélkül, hogy bármilyen eredményt ért volna el Ficonál, a pedagógus-társadalomban tapasztalható morális gyengeség, csökkenő sztrájkkedv hatására a sztrájk felfüggesztése mellett döntött.

Vissza az osztályba, vagy mégsem?

És bár a közvélemény a sajtóval egyetemben csak a fejét fogta, nem értve, hogy mire is volt jó akkor mindez, a tanárok, egy-két pozsonyi iskola kivételével hallgattak a szakszervezetre, és szépen visszatértek az osztályokba. Adja magát a kérdés, vajon ki kötelezte pedagógusainkat arra, hogy valós engedmények nélkül, vakon kövessék az egyre inkább már csak önmagát képviselő szakszervezetet?

Szerencsére az egészséges mag azért kitartott, és egy nap után újraszervezték önmagukat, előszedték a kerepelőket. 12 iskolából több mint ezren, diákok és tanárok vegyesen ma a kormányhivatal előtt tüntettek. Úgy, ahogy azt kell, ha el akarnak érni valamit, Követeléseket megfogalmazva és felvonulva a parlament elé.

Tanárok, fel a fejjel! Bár szakszervezeteti vezetésetek innentől kezdve morálisan megbukott, és jó páran már az első pofon után megijedtetek, érdekképviseletetek terén szerencsére azért van mire építenetek.

Az osztály megvár, az utca most fontosabb!

Király Zsolt

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához, de követhetsz minket a Tumblr-en és a Twitteren is!

Képek: TASR

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!