Szerinted milyen a magyar konyha? Világhírű, természetesen. Azontúl paprikás. Krumplis. Paprikáskrumplis. Kolbászos. Na de, van-e élet a gulyáslevesen és a megszokott vasárnap déli kirántott húson kívül?

Széll Tamás az elmúlt hét folyamán megmutatta, bizony van. A magyar sztárszakács sikereitől hangos a sajtó, és büszkék vagyunk rá, hogy a Bocuse d´Or szakácsverseny világdöntőjén Széll szerezte meg a tizedik helyet, egyúttal a legjobb poszternek járó különdíjat is elnyerve.

A közönségdíjas plakát

A szakácsolimpia döntőjébe először jutott magyar séf. Az elődöntők még 2012 márciusában zajlottak, innen jutott tovább a 24 legjobb szakács az egész világból, 12-en az európai földrészről, 12 séfet pedig amerikai és ázsiai konyhák adtak.

A versenyt kétévente rendezik, fődíja 20 ezer euró. Egy jó eredmény, de már a kikerülés is ettől persze sokkal, de sokkal többet jelent. A gasztronómia olimpiájának számító kétnapos megmérettetéshez igazi sportversenyekhez méltó hangulat párosul. A küzdőtéren nyitott konyhákban készült látványos menüket zenei kíséret mellett szolgálták fel a zsűritagoknak, miközben a lelátókon mintegy 1500 néző szurkolt nemzeti zászlókat lengetve hazája séfjének. A hús- és halfogások elkészítésére 5 és fél óra állta  szakácsok rendelkezésére, ezalatt kellett 12-személyes húsostálat készíteni és két adagot kitálalni.

Mivel versenyzett Széll Tamás?

 hirdetes_300x300  

A magyar séf menüjét a Rubik-kocka ihlette. Vagyis a fogásoknál a garnírungokban igyekeztek mindent kisebb-nagyobb kockára vágni, lehetőség szerint semmit sem gömbölyűre, sem kerekre hagyni. A tál, amire szervírozták pedig egy eltekert Rubik-kockára emlékeztetett.

Az ételek: rombuszhalból és homárból készített halfogás, a nemzeti sajátosság hangsúlyozására köretként lángos. A lángos tetejére a legjobb magyar túró és a legjobb, tokhalból nyert magyar kaviár került. A második, azaz a húsos fogás ír marhából készült, ezt mangalicaszalonnával, kakukkfűvel és petrezselyem jus-vel készítették el. De Tamásék ehhez főztek még húsos raviolival készült gulyáslevest csipetnyi kávéval és narancshéjjal megbolondítva, gombával töltött répát, konfitált sütőtökkel és marinált céklával. Marhapofa és ökörfarok rillette-t karórépapürével és céklával is felszolgálásra került. Ehhez végül hagymakompót hagymalekvárral és szarvasgombával társult. (huh, az ember beleszédül már csak az elképzelésbe is!)

A halétel a kaviáros-túrós lángossal

Felesleges rongyrázás?

Az előkészületekről olvasva leesik az ember álla. Egy-egy versenyre bizony nem úgy mennek a séfek, hogy na jó, akkor főzök valami finomat. Az egész komoly felkészülést, összpontosítást igényel. Tamás az elődöntőre másfél, a döntőre két és fél hónapon át készült. Maga a készülés azt jelenti, minden másnap lefőzte a menüsort, végigkóstolták, finomítgatták a tálalási technikát. Már az előkészületek sem olcsó mulatság. Az elődöntőre 10 millió forintot, a döntőre 25 millió forintot kellett előteremtenie a magyar csapatnak.

Az „Etiópiában éheznek, míg itt kidobálják az ételt“ érvvel máshova kell menni, a szakácsversenyt a Forma 1-hez vagy az űrkutatáshoz hasonlította Széll Tamás „Az űrkutatás is pokolian drága, csak éppen ennek a „rongyrázásnak” köszönhetünk olyan hétköznapi dolgokat, mint például a tépőzár, az alufólia, a LED-lámpa vagy akár az acélnál is erősebb, viszont tízszer könnyebb karbonszálas horgászbot… A Bocuse d’Oron évről évre elképesztően sokat fejlődnek a versenymunkák. Az egész a fejlődésről szól, amiből profitál a szakács és a vendég is. Összességében az egész gasztronómia. Innen nézve tehát nem pénzkidobás, hanem befektetés.”nyilatkozta a Magyar Konyhának.

Széll Tamás alkot

Tamás az M1 Az Este című műsoráben is hangsúlyozta:A magyar konyha világhírű – de csak Magyarországon. Sehol máshol.“ Bár talán 4-5 éve elindult egy folyamat a magyar gasztronómiában, ami reményre ad okot. 2010-ben Gerendai Károly Costes étterme elsőként Magyaroszágon megkapta a Michelin-csillagot, 2011-ben az Onyx étterem is, melynek Széll Tamás a séfje. Bár Budapesten még mindig minden sarkon kebabost és kínait talál az ember, ahogy Tamás és a trénere, Hamvas Zoltán fogalmazott, a nyakigérő fűben kitapostak egy ösvényt. Ráléptek az útra, ahonnan már nincs visszaút, innen már csak feljebb lehet jutni. Bár még olyan 6 év és 2-3 döntőbeli szereplés kell, hogy meggyőzzék a zsűrit, igenis helye van a magyar séfeknek az élvonalban, akár az első három közt is.

Hogy ez a fajta igényesség  el is jusson a mindennapi konyhára más is kell – vezetni az embereket, megmutatni nekik a jót, a minőséget. A nagy nevű séfeknek felelősségük is van abban, hogy az emberek mit esznek, mit értékelnek, hogyan táplálkoznak. Széll Tamás elmondta, sajnos bizony épp a Michelin-csillagos éttermek, illetve a felsőbb kategóriás éttermek zöme mind külföldön vásárol alapanyagot.  Mert  szükség van pontúgy megfelelő minőségű nyersanyagra is, a termelők igényességére, a szocialista „inkább többet, nem baj ha ízetlen“ – gondolkodásmód gyökeres kiirtására. De arra is, hogy végre észrevegyük, a mesterséges rum- vagy vaníliaaromákat érdemes az íz miatt felcserélni a kicsit drágább igazi vaniliarúdra és rumra.

Kezdjük a legalapvetőbb dolgokkal: miért vesszük meg az ízetlen paradicsomot szeptember és április között? Miért vagyunk lusták elsétálni a hipermarketen túl adott esetben a kisebb hentesüzletekig hazai, jó minőségű húsért? Az alap már megvan, most már csak a minőséget kell felfedeznünk. És eláruljuk, ennek nem lesz teszkó-gazdaságos csomagolása.

Lengyel Diana

Forrás: Magyar Konyha, MTI, M1-Az Este

Képek forrása: MTI, Bűvös szakács

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is!

Ínyenceknek ajánlott olvasnivaló:

Nemzet és marhaszegy: mit üzen egy szakácsverseny?

Brüsszeltől Brüsszelig – a buvosszakacs.blog.hu remek összefoglalója, hogyan tette tönkre a gulyásszocializmus a magyar konyhát.

 További képek a szakácsverseny mozzanatairól

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!