Ha ráérnék, sem mennék el. Nincs szükség semmiféle zászlóháborúra. Már a román parlament is határozott a kihelyezéséről, ezért felesleges feszültségkeltésről van szó“ – ez Bugár Béla véleménye a székely zászló ügyéről.

Egymás után tűzik ki a székely lobogót a felvidéki magyar falvak. Ipolynyék után immár Dunaszerdahelyen, Gútán és más településeken is leng az égszínkék mezőn végigfutó arany csíkos zászló. A magyar vezetésű falvak ezzel is jelezik, szimbolikus ügyről van szó, a magyar egység és összetartozás kinyilvánításáról. Mutatva, hogy „odafigyelünk többi nemzettársunkra a Kárpát-hazában.”

Kövesd a Körképet a Facebookon!

Bár Viktor Ponta, Gyurcsány Ferenc, Szanyi Tibor és Bugár Béla mellett Dunaszerdahelyen is akadnak olyanok, akik mindezt szélsőséges szándéknak minősítik és gond megérteniük.

Miután a magyar Országgyűlés épületére is kikerült a székely zászló, a román parlament határozatban úgy reagált, hogy a kihelyezik minden megyéjük zászlaját, amelyek naponta váltják majd egymást a parlament épülete előtt“ – írja manipulatívan a Bugárhoz közeli internetes portál, ezzel is magyarázva a zászlófelvonástól távolmaradó Most-Híd elnökének szavait. Azt sugallva, mintha a probléma időközben megoldódott volna.

Segítsük hát tisztánlátásukat némi magyarázattal.

A román parlament határozata ugyanis valójában egyáltalán nem oldotta meg a kérdést. Ahogy a Mandiner blogjában is olvasható, „a román házbizottság arról hozott döntést, hogy mind a 41 romániai megye zászlaját felváltva kifüggesztik majd a román parlament elé. A sajtó ezt rögtön úgy tálalta, hogy a székely zászlót is kitűzik. A bökkenő ebben csak annyi, hogy a Maros Megyei Táblabíróság a Hargita megye zászlaját, ami megegyezik a székely zászlóval, betiltotta még 2012 őszén. Valószínűtlen, tehát hogy a román parlament törvényszegésben lenne partner, és ennek ellenére kitűzné a székely zászlót.

 hirdetes_400x285  

Bugár tehát téved, vagy csak egyszerűen tájékozatlan. Alulinformáltságát csak tetézik szavai, miszerint ha ráért volna, sem ment volna el a székely zászló dunaszerdahelyi kitűzésére.

Pár nap múlva tartjuk nemzeti ünnepünket. Amennyiben március 15-én, a szabadságharc évfordulóján úgy alakulna, hogy Bugár Béla ráérne, és kedvet kapna egy kis koszorúzásra és szónoklásra a dunaszerdahelyi székely zászló tövében, a helyi „feszültségkeltőknek“ (Fico szavaival „szélsőségeseknek“) módjuk lesz az elnök urat figyelmeztetni tévedésére.

Király Zsolt

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket Facebookon, Twitteren, és Tumblren is!

A nyitóképen a Kancsendzönga 8586 méteres magasságának meghódítására induló Erőss Zsolt hegymászó látható a zászlóval. Kép: brasso.info

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!